Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oceňovanie, ohodnocovanie a možnosti ich uplatnenia pri vyhodnotení finančnej situácie podnikateľov

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Pre správne pochopenie teórie a praxe oceňovania autorka v príspevku odvodila jednotlivé ekonomické kategórie a pokúsila sa klasifikovať poznatky jednej z najdôležitejších súčastí teórie účtovníctva širokej odbornej verejnosti tak, aby z nich mohla vyťažiť maximum pre zlepšenie manažérskych schopností, a tak zvýšenie vlastnej konkurencieschopnosti v trhovej ekonomike.

Celosvetové hospodárstvo v súčasnosti podstupuje rozsiahle zmeny. Najmä celosvetová globalizácia a vznik nadnárodných koncernov s rôznorodou štruktúrou vlastníkov vyžaduje rozpracovaný systém zhromažďovania, spracovávania a poskytovania relevantných informácií potrebných na vyhodnocovanie ekonomickej situácie subjektov a prijímanie adekvátnych rozhodnutí, s cieľom dosiahnuť vopred stanovené ciele.

Aby informácie boli relevantné, musia byť dostupné včas, musia byť úplné a správne a hlavne musia verne a pravdivo zobrazovať skutočnú situáciu. Iba takéto informácie zakladajú predpoklad na získanie konkurenčnej výhody subjektu (ekonomickej jednotky, ktorá je založená s cieľom zhodnotiť investovaný kapitál vlastníkov) v súčasnom otvorenom celosvetovom trhu. Tieto informácie samy osebe neznamenajú jednoznačne zvýhodnenie podniku v porovnaní s konkurenciou, ak nie je schopný tieto informácie využiť vo svoj prospech, dokonca môžu znamenať zhoršenie prehľadnosti podkladov pre prijímanie rozhodnutí. Preto je potrebné tieto informácie analyzovať a spracovávať tak, aby boli prehľadné a zrozumiteľné pre konkrétneho používateľa týchto informácií a boli teda pre neho relevantné pri konkrétnom rozhodovaní. Takéto informácie poskytuje účtovný informačný systém, od ktorého kvalitatívnych charakteristík závisia aj výstupy ním poskytnuté.

Pri účtovnom informačnom systéme je o to dôležitejšia správnosť, úplnosť a včasnosť dopĺňaných informácií, o čo dôležitejšie (strategickejšie) rozhodnutia sú na ich základe prijímané. Báza dát, s ktorou pracuje účtovný informačný systém, predstavuje súbor účtovných informácií, ktoré sú založené predovšetkým na kvantifikácii zaznamenávaných skutočností. Správna kvantifikácia údajov v účtovnom informačnom systéme zabezpečí správne vyhodnotenie ekonomickej situácie účtovnej jednotky (ÚJ), ktoré je založené na dôslednej analýze kvantitatívnych ukazovateľov z nich vychádzajúcich.

Neustále zmeny úprav týkajúcich sa účtovníctva v SR aj v medzinárodnom meradle evokujú potrebu zjednotenia pohľadu na teoretické východiská účtovníctva. Oboznámenie sa s teoretickými princípmi účtovníctva, s vplyvom rôznych teoretických škôl na naše a zahraničné účtovné systémy môže napomôcť pri pochopení filozofie účtovníctva, ktorá je východiskom národných aj nadnárodných noriem upravujúcich účtovnú závierku, prípadne aj bežné účtovníctvo a pomôcť vytvoriť určitý nadhľad, ktorý zjednotí roztrieštený obraz účtovníctva ako takého, vychádzajúci z častých zmien v právnych úpravách.

Pre správne pochopenie teórie a praxe oceňovania v ďalšom texte odvodím jednotlivé ekonomické kategórie a pokúsim sa klasifikovať a sprístupniť poznatky jednej z najdôležitejších súčastí teórie účtovníctva širokej odbornej verejnosti tak, aby z nich mohla vyťažiť maximum pre zlepšenie manažérskych schopností, a tak zvýšenie vlastnej konkurencieschopnosti v trhovej ekonomike ich správnou interpretáciou a pochopením potenciálu komplexu účtovných informácií.

Všetky hospodárske prostriedky (hospodárske statky nehmotnej alebo hmotnej povahy), čo sa v podniku používajú na uspokojenie podnikových potrieb vyvolaných reprodukčným procesom, majú pre podnik určitú mieru dôležitosti (určitý význam), ktorou môžeme definovať hodnotu v najširšom zmysle. Potreba podniku sa uspokojuje opotrebovávaním prípadne spotrebovaním statkov, ktoré sú prostriedkami na uskutočňovanie podnikových výkonov.

Význam uspokojovania určitých potrieb v podniku vyjadruje užitočnosť statku, ktorý tieto potreby dokáže plniť. Pri definovaní užitočnosti sa vychádza z pohľadu racionálneho spotrebiteľa, ktorý sa vyznačuje tým, že sa usiluje dosiahnuť čo možno najvyššie uspokojenie pri minimálnych nákladoch.

Hodnota je spravidla definovaná ako súhrn vlastností určitého statku, schopných uspokojiť ľudskú potrebu. Ide o subjektívny postoj človeka k prostriedku, ktorý si cení pre jeho schopnosť uspokojovať potreby.

Hodnota vyjadrujúca stupeň užitočnosti predstavuje úžitkovú hodnotu. Užitočnosť rôznych statkov môže byť rôzna aj v prípade prostriedkov použiteľných na rovnaký účel, ba dokonca aj pri tom istom statku, v závislosti od používateľa. Hospodáriaci subjekt prisudzuje statku určitý stupeň užitočnosti, t. j. určitú mieru hodnoty. Myšlienkový proces, ktorým sa stanoví stupeň užitočnosti statku vzhľadom na jeho účel, sa nazýva hodnotením. Všetky postupy smerujúce k stanoveniu hodnoty (či už v číselnej alebo inej podobe) nazývame ohodnocovanie. Výsledkom procesu hodnotenia je ohodnotenie.

Ekonomická užitočnosť statku pre hospodáriaci subjekt je odvodená od jeho schopnosti prinášať mu ekonomický úžitok. Hlavným znakom ekonomickej užitočnosti je schopnosť vymeniteľnosti tovaru a služby (podnikových výstupov) na trhu a s ňou spojená realizácia ekonomického úžitku plynúceho z daného tovaru alebo služby, ktoré sú podmienené schopnosťou kvantifikovať (merať) tento ekonomický úžitok.

Miera hodnoty statku vyjadruje stupeň užitočnosti objektu hodnotenia. Stupeň užitočnosti je subjektívny ukazovateľ a môže byť vyjadrený slovne, opisom, stupňom užitočnosti z vopred stanovenej stupnice, alebo iným spôsobom. Subjektívne hodnotenia uspokojujú potrebu informovanosti iba malej skupiny používateľov, a to tých, ktorí poznajú danú stupnicu užitočnosti alebo zvolený spôsob hodnotenia.

Aby bolo možné stanoviť hodnotu statkov a služieb pre vyjadrenie rôznych stupňov užitočnosti tak, aby boli splnené potreby informácií širokej škály používateľov informácií a aby bolo možné porovnávať a spájať veličiny inak nespočítateľné, treba ich previesť na spoločnú porovnávaciu základňu, kvantifikovať ich.

Kvantifikácia ekonomických kategórií znamená ich číselné vyjadrenie v merných jednotkách. V účtovníctve sa za „univerzálnu“ mernú jednotku považuje peňažná jednotka. Vyjadrenie informácie v účtovníctve peňažnou jednotkou – cenou predstavuje ocenenie. Proces, ktorý v účtovníctve vyústi do stanovenia ceny, nazývame oceňovanie. Keď berieme do úvahy subjektívnosť pri stanovovaní ceny a kolísanie hodnoty peňažnej jednotky, ako porovnávacej základne v čase, problém oceňovania a ceny je veľmi komplikovaný a tvorí jednu z najzložitejších oblastí účtovníctva, ako aj podnikového a národného hospodárstva vôbec.

Proces oceňovania, vzhľadom na jeho dôležitosť pri prezentovaní a hodnotení ekonomickej situácie podniku, možno považovať za jednu z najdôležitejších oblastí účtovníctva. Potreba voľby správneho systému oceňovania v účtovníctve je nespochybniteľná. Snahu o nájdenie vhodného postupu pri oceňovaní v účtovníctve pozorujeme dlhodobo v národnom aj nadnárodnom meradle. Základným kritériom pre posúdenie správnosti zvolenej metodiky oceňovania je stupeň dosiahnutia prezentácie verného a pravdivého obrazu o majetkovej, finančnej a výnosovej situácii podniku v presne identifikovateľnom účtovnom období. Pri hľadaní správneho postupu v procese oceňovania sa otvára veľký priestor na uplatnenie záverov a odporúčaní vyplývajúcich z teórie oceňovania ako aj všeobecnej ekonomickej teórie.

Objasnením problému hodnoty sa poznáva vznik ceny, lebo cena je len prostredníctvom peňazí vyjadrená výmenná hodnota. Rôzne teórie cien v ekonomickej teórii vysvetľujú odvodenie výšky ceny.

Zložky hodnoty sú kvalitatívne odlišné od zložiek ceny a obe sa môžu v jednotlivých etapách vývoja meniť, a tak nadobúdať iný obsah a rozsah. Niektoré statky dokonca môžu mať nepopierateľne hodnotu (užitočnosť) pre konkrétneho používateľa, ale ich cena pritom môže byť nulová, pretože náklady sú nulové a neexi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály