Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oceňovanie cudzej meny a jej účtovanie v sústave podvojného účtovníctva

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Oceňovanie cudzej meny a jej účtovanie v sústave podvojného účtovníctva

V súčasnej dobe globalizácie a rozvoja celosvetového obchodu, pohyb peňažných prostriedkov v cudzej mene, ako aj majetku a záväzkov vyjadrených v cudzej mene patrí k stále častejším účtovným prípadom, ktoré účtovná jednotka (ÚJ) účtuje.

V SR je ÚJ povinná viesť účtovníctvo a zostavovať účtovnú závierku v znení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) § 4 ods. 7 v peňažných jednotkách meny euro.

V prípade pohľadávok a záväzkov, podielov, cenných papierov, derivátov, cenín a peňažných prostriedkov, ak sú vyjadrené v cudzej mene, je ÚJ povinná účtovať v eurách aj v cudzej mene. Táto povinnosť platí aj pri opravných položkách, rezervách a technických rezervách, ak majetok a záväzky, ktorých sa týkajú, sú vyjadrené v cudzej mene.

Z uvedeného vyplýva, že ocenenie majetku a záväzkov v cudzej mene je ÚJ povinná prepočítať na menu euro. Spôsob použitia kurzu na prepočet na menu euro sa mení významným spôsobom v zákone č. 547/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov, s účinnosťou od 1. 1. 2012 a v opatrení MF SR č. MF/27262/2011-74, ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie MF SR č. 23054/2002–92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. s účinnosťou od 1. 1. 2012 (ďalej len „opatrenie pre podnikateľov“).

Zo zákona o účtovníctve vyplýva, že je ÚJ povinná majetok a záväzky vyjadrené v cudzej mene prepočítavať na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou (ECB) alebo Národnou bankou Slovenska (NBS) (ďalej len „referenčný kurz“) v deň:

  1. predchádzajúci dňu uskutočnenia účtovného prípadu alebo v iný deň, ak to ustanovuje osobitný predpis,
  2. ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka,
  3.  ktorým je rozhodný deň, ku ktorému sa preberá majetok a záväzky od zahraničnej zanikajúcej právnickej osoby.

Prepočet referenčným kurzom sa nepoužije pri prijatých preddavkoch a pri poskytnutých preddavkoch ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

V znení opatrenia pre ­podnikateľov:

  • Dňom uskutočnenia účtovného prípaduje deň splnenia dodávky, platby záväzku, inkasa pohľadávky, započítania pohľadávky, postúpenia pohľadávky, prevzatia dlhu, poskytnutia a prijatia preddavku, úhrady úveru alebo pôžičky poskytnutím nového úveru alebo pôžičky, zistenia manka na majetku a záväzkoch, schodku, prebytku majetku, škody na majetku, vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva, pohybu majetku vo vnútri ÚJ a deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z vnútorných podmienok ÚJ, ktoré sú predmetom účtovníctva a ktoré v ÚJ nastali a ÚJ má k dispozícii potrebné podklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti.
  • Účtovným prípadom ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka je účtovanie skutočností (podľa § 2 ods. 2 zákona o účtovníctve), pri ktorých sa účtovný zápis uskutočňuje iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka (ďalej len „závierkové účtovné prípady“) – je ním aj účtovanie kurzových rozdielov na účtoch majetku a záväzkov vyjadrených v inej mene ako je mena euro.

V zákone o účtovníctve je oceňovanie majetku a záväzkov (aj v cudzej mene) riešené v piatej časti – spôsoby oceňovania, kde je špecifikovaný deň ocenenia a predmet ocenenia.

ÚJ je povinná oceňovať majetok a záväzky ku dňu ocenenia, a to:

  1. ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu, spôsobmi podľa zákona o účtovníctve,
  2. ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, spôsobmi podľa zákona o účtovníctve,
  3. k inému dňu v priebehu účtovného obdobia, ak sa to vyžaduje podľa osobitného predpisu.

ÚJ prepočíta ku dňu ocenenia referenčným kurzom:

  1. cenné papiere znejúce na cudziu menu,
  2. nástroje peňažného trhu ocenené cudzou menou,
  3. finančné rozdielové zmluvy ocenené cudzou menou,
  4. podkladové nástroje derivátov ocenených cudzou menou okrem podkladových nástrojov menových derivátov,
  5. pohľadávky a záväzky spojené s majetkom podľa písmen a) až d), ktoré sú ocenené rovnakou cudzou menou ako tento majetok.

Na ocenenie prírastku cudzej meny nakúpenej za menu euro, okrem ocenenia cudzej meny obstarávanej v rámci menového derivátu, sa použije kurz, za ktorý bola táto cudzia mena nakúpená, alebo referenčný kurz v deň uzavretia obchodu.

Na ocenenie prírastku cudzej meny v mene euro nakúpenej za inú cudziu menu, okrem ocenenia cudzej meny obstarávanej v rámci menového derivátu, sa použije hodnota inej cudzej meny v eurách alebo sa na ocenenie prírastku cudzej meny v eurách použije referenčný kurz v deň uzavretia obchodu.

Na ocenenie cudzej meny obstarávanej v rámci menového derivátu sa ku dňu ocenenia použije kurz banky alebo pobočky zahraničnej banky, ktorá je zmluvnou stranou tohto menového derivátu, alebo ku dňu ocenenia sa použije referenčný kurz ku dňu ocenenia. Ak zmluvnou stranou menového derivátu nie je banka alebo pobočka zahraničnej banky, použije sa na ocenenie cudzej meny referenčný kurz ku dňu ocenenia.

Na úbytok rovnakej cudzej menyhotovosti alebo z devízového účtu sa môže použiť na prepočet cudzej meny na eurá cena zistená:

  1. váženým aritmetickým priemerom (metóda VAP) alebo
  2. spôsobom, keď prvá cena na ocenenie prírastku cudzej meny v eurách sa použije ako prvá cena na ocenenie úbytku cudzej meny v eurách (metóda FIFO).

Ak je tento úbytok cudzej meny spojený s úhradou záväzku, použije sa prepočet spôsobom uvedenom v možnosti a) alebo b) na prepočet úhrady záväzku z cudzej meny na eurá.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály