Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nový zákon o miestnych daniach (III.)

Rubrika: Miestne dane

Predmetom dane za psa je pes chovaný fyzickou osobou alebo právnickou osobou za podmienky, že pes chovaný touto osobou je starší ako 6 mesiacov. Vek psa je možné zistiť z jeho rodokmeňa alebo z oznámenia o držaní psa.

 

(pokračovanie  – 1. časť článku, 2. časť článku)

Daň za psa

Predmetom dane za psa je pes chovaný fyzickou osobou (FO) alebo právnickou osobou (PO) za podmienky, že pes chovaný touto osobou je starší ako 6 mesiacov. Vek psa je možné zistiť z jeho rodokmeňa alebo z oznámenia o držaní psa.

Každý pes držaný nepretržite viac ako 90 dní na území SR podlieha evidencii psov podľa zákona č. 282/2005 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskoršcíh predpisovv (ďalej len „zákon o miestncy daniach“)  vymedzuje v predmete dane aj to, ktorý pes nie je predmetom dane. Dani za psa nepodlieha pes, ktorý je chovaný na vedecké a výskumné účely, pes umiestnený v útulku zvierat, vodiaci pes so špeciálnym výcvikom na sprevádzanie nevidomej osoby a pes, ktorého vlastní občan s ťažkým zdravotným postihnutím.

Nakoľko vlastníctvo psa je obtiažne preukázať, zákon o miestnych daniach oproti predchádzajúcej právnej úprave určuje za daňovníka nielen vlastníka psa, ale aj držiteľa psa.

Pri určení základu dane sa vychádza z počtu psov chovaných daňovníkom.

Sadzbu dane za psa ustanoví obec všeobecne záväzným nariadením v konkrétnej výške za jedného psa a kalendárny rok v slovenských korunách. Oproti predchádzajúcej právnej úprave zákon o miestnych daniach neobmedzuje správcu dane dolnou ani hornou hranicou sadzby dane.

Vznik aj zánik daňovej povinnosti

Daňová povinnosť vzniká prvým dňom nasledujúceho mesiaca, v ktorom daňovník nadobudol psa za podmienky, že pes je starší ako 6 mesiacov (spĺňa podmienky vymedzené v predmete dane). Ak daňovník v priebehu zdaňovacieho obdobia prestane byť vlastníkom alebo držiteľom psa (napr. pes sa stratí, zahynie, zmení vlastníka alebo držiteľa), daňová povinnosť zaniká prvým dňom nasledujúceho mesiaca, v ktorom daňovník prestal vlastniť alebo držať psa.

Príklad č. 1:
Dňa 27. 3. 2005 rodina Kolárovcov si kúpila 2-mesačné šteňa. Kedy vznikne Kolárovcom daňová povinnosť?

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály