Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novo vydané IFRS týkajúce sa konsolidovaných dcérskych podnikov

Dátum: Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Rada pre medzinárodné účtovné štandardy vydala dňa 12. mája 2011 nové štandardy, ktoré upravujú a zdokonaľujú požiadavky na vykazovanie konsolidovaných dcérskych podnikov, mimo súvahových aktivít a spoločných foriem podnikania. Uvedené štandardy nadobúdajú účinnosť od 1. januára 2013, ale IASB povoľuje aj skoršiu aplikáciu.

Rada pre medzinárodné účtovné štandardy (IASB) vydala dňa 12. mája 2011 nové štandardy, ktoré upravujú a zdokonaľujú požiadavky na vykazovanie konsolidovaných dcérskych podnikov, mimo súvahových aktivít a spoločných foriem podnikania. V konečnom dôsledku tieto štandardy majú predstavovať komplexný súbor požiadaviek na zverejňovanie, ktorý pomôže používateľom účtovných informácií porozumieť zloženiu vykazujúcej účtovnej jednotky, jej vzťahom s inými jednotkami, odhadnúť hodnotu jej investícií v iných jednotkách a investorom pomôže lepšie analyzovať riziko spojené so založením alebo riadením jednotiek špeciálneho určenia. Konkrétne ide o IFRS 10 Konsolidovaná účtovná závierka (Consolidated Financial Statements), IFRS 11 Spoločné formy podnikania (Joint Arrangements) a IFRS 12 Zverejňovanie podielov v iných subjektoch (Disclosure of Interests in Other Entities)(Pozn.: Preklad názvov štandardov je pracovný). Uvedené štandardy nadobúdajú účinnosť od 1. januára 2013, ale IASB povoľuje aj skoršiu aplikáciu.

Obsah nových IFRS si vyžiadal úpravu už existujúcich pravidiel. Vydanie IFRS 10 nahradilo interpretáciu SIC-12 Konsolidácia – jednotky špeciálneho určenia

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály