Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novinky v oblasti IFRS

Dátum: Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Medzinárodná rada pre účtovné štandardy IASB vydala štandard IFRS 13 – Oceňovanie reálnou hodnotou.

Dňa 12. mája 2011 Medzinárodná rada pre účtovné štandardy IASB („Rada“) vydala štandard týkajúci sa oceňovania reálnou hodnotou. Cieľom tohto štandardu je poskytnúť jednotnú definíciu reálnej hodnoty v medzinárodných štandardoch finančného výkazníctva. Tiež zjednocuje všetky aplikácie a postupy týkajúce sa stanovenia reálnej hodnoty, ktoré boli v minulosti uvádzané vo viacerých medzinárodných štandardoch finančného výkazníctva.

Štandard IFRS 13 sa môže zdať na prvý pohľad veľmi abstraktný. Nižšie nájdete prehľad hlavných ustanovení tohto štandardu.

Ako vás tento štandard ovplyvní?

Keďže sa pojem reálnej hodnoty často spája so štandardom IAS 39 – Finančné nástroje: vykazovanie a oceňovanie, môže vznikať mylná predstava, že sa štandard IFRS 13 vzťahuje iba na finančné inštitúcie. V skutočnosti sa však tento štandard týka každej účtovnej jednotky (ÚJ).

Ukážme si to na príklade. Štandard IFRS 3 – Podnikové kombinácie vyžaduje, aby v rámci akvizície nadobúdacia ÚJ stanovila reálnu hodnotu všetkých nadobúdaných aktív a pasív (finančných aj nefinančných). Takéto ocenenie sa bude musieť v budúcnosti vykonať v súlade s ustanoveniami štandardu IFRS 13 (štandard IFRS 13 tak vyplní medzeru, ktorá bola ponechaná v revidovanej verzii štandardu IFRS 3).

Koncept ocenenia reálnou hodnotou v súlade s IFRS 13 sa uplatní najmä v týchto štandardoch:

  • IAS 16 – Nehnuteľnosti, stroje a zariadenia – ocenenie dlhodobého majetku, obzvlášť pri aplikácií modelu precenenia na reálnu hodnotu,
  • IAS 36 – Zníženie hodnoty majetku – spätne získateľná hodnota aktíva alebo peňazotvornej jednotky sa definuje ako vyššia hodnota spomedzi jeho reálnej hodnoty po odpočítaní nákladov na predaj a jeho hodnoty z používania (angl. value in use),
  • IAS 39 a IFRS 9 – Zníženie hodnoty – tieto štandardy často používajú reálnu hodnotu na ocenenie finančných nástrojov,
  • IAS 41 – Poľnohospodárstvo – používa koncept reálnej hodnoty pri ocenení biologických aktív a poľnohospodárskych produktov,
  • IFRS 3 – Podnikové kombinácie, ktorý vyžaduje, aby bola pri podnikovej kombinácií stanovená reálna hodnota aktív a pasív ÚJ, ktorá je predmetom akvizície.

Keďže každé pravidlo má svoje výnimky, aj v tomto prípade sa štandard IFRS 13 nepoužíva na stanovenie reálnej hodnoty pre účely štandardu IAS 17 – Lízingy a ani štandardu IFRS 2 Platby na základe podielov.

Štandard IFRS 13 vysvetľuje, „ako“ vykonať ocenenie reálnou hodnotou, nie „kedy“

Štandard IFRS 13 sa zaoberá výlučne oceňovaním (ako prvý medzinárodný štandard finančného výkazníctva vôbec). Vysvetľuje, akým spôsobom sa stanovuje reálna hodnota aktív alebo pasív.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály