Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novinky v oblasti IFRS

Dátum: Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Medzinárodná rada pre účtovné štandardy IASB zverejnila definitívne znenie štandardu oceňovania reálnou hodnotou. Štandard sa bude povinne uplatňovať od 1. januára 2013. Jeho skoršia aplikácia sa povoľuje. Tento štandard definuje reálnu hodnotu, stanovuje jednotný rámec IFRS pre oceňovanie reálnou hodnotou a stanovuje vykazovania o oceňovaní reálnou hodnotou.

Dňa 12. mája 2011 Medzinárodná rada pre účtovné štandardy IASB (ďalej len „Rada“) zverejnila definitívne znenie štandardu oceňovania reálnou hodnotou. Štandard sa bude povinne uplatňovať od 1. januára 2013. Skoršia aplikácia sa povoľuje.

Tento štandard:

  • definuje reálnu hodnotu,
  • stanovuje jednotný rámec IFRS (Medzinárodné štandardy finančného vykazovania) pre oceňovanie reálnou hodnotou a
  • stanovuje vykazovania o oceňovaní reálnou hodnotou.

V apríli 2011 Rada pokračovala v diskusiách o finančných nástrojoch a prijala predbežné rozhodnutia ohľadne zníženia hodnoty.

Úprava výpočtu úrokového výnosu

IAS 39 – Finančné nástroje: vykazovanie a oceňovanie definuje amortizovanú hodnotu takto:

„Amortizovaná hodnota finančného aktíva alebo finančného záväzku je suma, v ktorej je finančné aktívum alebo záväzok ocenený pri prvotnom vykázaní, znížená o splátky istiny, znížená alebo zvýšená o kumulovanú amortizáciu rozdielu medzi touto počiatočnou hodnotou a hodnotou pri splatnosti použitím efektívnej úrokovej miery a znížená o akéhokoľvek sumu (priamo alebo prostredníctvom použitia účtu opravných položiek) v dôsledku zníženie hodnoty alebo nevymožiteľnosti.“

Definícia určuje, že amortizovaná hodnota sa upravuje o akékoľvek znehodnotenie alebo nevymožiteľnú hodnotu. Paralelne, výnos z aktíva oceňovaného reálnou hodnotou sa získava uplatnením efektívnej úrokovej miery na jeho amortizovanú hodnotu. Následne vykázanie úrokového výnosu ovplyvňovalo úrokové riziko.

Rada sa preto rozhodla zmeniť metódu výpočtu úrokového výnosu tak, že efektívna úroková miera by sa mala uplatniť na amortizovanú hodnotu vypočítanú  pred akýmkoľvek znížením z dôvodu znehodnotenia alebo nevymožiteľnosti.

Táto zmena umožní používateľom finančných výkazov rozlíšiť hrubý výsledok z úrokového výnosu od znehodnotenia v dôsledku rizika protistrany.

Očakávané straty by mali odrážať efekt diskontovania

Rada takisto potvrdila, že oceňovanie očakávaných strát by malo odrážať efekt diskontovania. Definitívny štandard by však mal objasniť, že sa môže uplatniť množstvo rôznych techník na oceňovanie tejto hodnoty.

Uplatnenie diskontovania zníženia hodnôt otvára otázku prezentácie následnej časovej zmeny diskontu pre toto zníženie hodnoty. V zmysle existujúceho štandardu IAS 39, nakoľko sa efektívna úroková miera uplatňuje na amortizovanú hodnotu zníženú o znehodnotenie, sa táto časová zmena diskontu zohľadňuje v úrokovom výnose.

Rada sa rozhodla, že bude konzistentná so svojim cieľom oddeliť mechanizmus znehodnotenia spôsobeného úverovým rizikom od mechanizmu vykázania úrokového výnosu.

Efekt časovej zmeny diskontu použitý pri znehodnotení by

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály