Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novely zákona o zdravotnom poistení prijaté NR SR v roku 2013

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy Zo seriálu: Novely zákona o zdravotnom poistení prijaté NR SR v roku 2013

Počas tohto roka schválila NR SR tri zákony, ktoré novelizujú zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“) a ďalšie zákony súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti poistencom verejného zdravotného poistenia. Ustanovujú viaceré, veľmi zásadné zmeny, ktoré nadobúdajú účinnosť v rôznych termínoch.

V tomto príspevku, ktorý je rozdelený do troch častí, rozoberieme novelizované ustanovenia zákona o zdravotnom poistení súvisiace iba s právami a povinnosťami poistencov a platiteľov poistného na zdravotné poistenie, doplnené a zmenené:

  1. Zákonom č. 41/2013 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1. 4. 2013. Zákonrieši situácie, ktoré nastávajú v aplikačnej praxi, keď zdravotnú poisťovňu mení poistenec napríklad z dôvodu nespokojnosti so zdravotnou poisťovňou, ktorá je v danom čase jeho príslušnou zdravotnou poisťovňou a očakáva od inej kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť.
  2. Zákonom č. 153/2013 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1. 7. 2013. Zákon vytvára legislatívny rámec pre informatizáciu zdravotníctva. Ustanovenia súvisiace s elektronizáciou (napr. so zavedením preukazu poistenca s elektronickým čipom) vstúpia do platnosti postupne, až 1. 7. 2014 a 1. 1. 2016.
  3. Zákonom č. 220/2013 Z. z., ktorý nadobudne účinnosť 1. 10. 2013. Zákon upravuje najmä podmienky úhrady za zdravotnú starostlivosť so zameraním na aplikáciu smerníc a nariadení Európskeho parlamentu a povinnosti platiteľov dividend pri výbere poist­ného.

Zmeny podľa zákona č. 41/2013 Z. z.

Zákon č. 41/2013 Z. z. zmenil a doplnil článkom V zákon o zdravotnom poistení a článkom VI upravil pôsobnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len „úrad“) v zákone č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotných poisťovniach“).

Zmena príslušnej zdravotnej poisťovne – možnosť „späťvzatia“ prihlášky

Zákon o zdravotnom ­poistení umožňoval do 31. 3. 2013 zmeniť príslušnú zdravotnú poisťovňu vždy len k 1. 1. nasledujúceho kalendárneho roka, pričom prihlášku bolo možné podať do 30. 9. kalendárneho roka a tento úkon bol nemenný. Ak poistenec podal prihlášku v priebehu kalendárneho roka, nemal už možnosť do 30. 9. svoje rozhodnutie zmeniť.

Podľa zákona o zdravotnom poistení v znení účinnom od 1. 4. 2013 je možné tzv. „späťvzatie“ prihlášky, čo znamená, že poistenec môže do 30. 9. kalendárneho roka zmeniť rozhodnutie aj opakovane.

Otázka č. 1: Aký význam má zavedenie inštitútu tzv. „späťvzatia“ prihlášky?

Inštitút tzv. „späťvzatia“ prihlášky umožňuje poistencovi podanie prihlášky do inej zdravotnej poisťovne revidovať v prípade, ak dodrží lehotu do 30. 9. kalendárneho roka. Poistencovi sa tak zaručuje právo na opakovanú zmenu a slobodný výber zdravotnej poisťovne.

* * *

Poistenec, ktorý podal prihlášku z dôvodu zmeny zdravotnej poisťovne, je oprávnený vziať späť podanú prihlášku bez uvedenia dôvodu do 30. 9. príslušného kalendárneho roka.

Ak poistenec podal prihlášku z dôvodu zmeny zdravotnej poisťovne vo viac ako jednej zdravotnej poisťovni, oprávnenie poistenca platí rovnako. Ak nemožno určiť príslušnú zdravotnú poisťovňu poistenca, ktorý podal prihlášku z dôvodu zmeny zdravotnej poisťovne vo viac ako jednej zdravotnej poisťovni, poistenec je povinný do 8 dní od preukázateľného doručenia písomnej žiadosti úradu písomne oznámiť úradu, na ktorej podanej prihláške trvá. Ak poistenec do 8 dní od doručenia žiadosti úradu nesplní túto povinnosť, všetky jeho prihlášky podané z dôvodu zmeny zdravotnej poisťovne sú neplatné.

Poistenec je povinný pri zmene zdravotnej poisťovne do 8 dní vrátiť preukaz poistenca zdravotnej poisťovni, ktorá bola jeho príslušnou zdravotnou poisťovňou. Lehota je zachovaná, ak sa posledný deň lehoty preukaz poistenca podá na poštovú prepravu.

Zmeny v právach a povinnostiach od 1. 4. 2013

Podľa § 6 zákona o zdravotnom poistení je poistenec povinný podať prihlášku na verejné zdravotné poistenie (ďalej len „prihláška“) v zdravotnej poisťovni do 8 dní odo dňa vzniku skutočnosti zakladajúcej vznik verejného zdravotného poistenia.

Ak poistenec podal prihlášku do 8 dní odo dňa vzniku skutočnosti zakladajúcej vznik verejného zdravotného poistenia, potvrdením prihlášky je zdravotná poisťovňa príslušná na vykonávanie verejného zdravotného poistenia poistenca (ďalej len „príslušná zdravotná poisťovňa“), a to odo dňa skutočnosti zakladajúcej vznik verejného zdravotného poistenia.

♦ Otázka č. 2: Kto podáva prihlášku za poistencov, ktorí nie sú spôsobilí tento úkon vykonať?

Za poistenca, ktorý bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony, je povinný podať prihlášku jeho zákonný zástupca, ak zákon o zdravotnom poistení neustanovuje inak.

Za fyzickú osobu vo väzbe a fyzickú osobu vo výkone trestu odňatia slobody, ak nie je zdravotne poistená, je povinný podať prihlášku ústav na výkon väzby alebo ústav na výkon trestu odňatia slobody.

Za maloletého poistenca je povinný podať prihlášku:

  • zákonný zástupca alebo iná fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorej bol maloletý zverený do výchovy,
  • poskytovateľ zdravotnej starostlivosti alebo zariadenie, v ktorom je umiestnený na základe rozhodnutia súdu (podľa § 18 až 38 zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v z. n. p. alebo zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.), ak zákonný zástupca nie je známy a maloletý poistenec je umiestnený v zdravotní
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály