Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novely účtovných predpisov – komentár

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V decembri 2011 boli novelizované účtovné predpisy – zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), opatrenie č. 4455/2003-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „opatrenie o účtovnej závierke“) a opatrenie č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Účinnosť týchto noviel je rôzna.

Niektoré ustanovenia novely zákona o účtovníctve nadobudli účinnosť 31. decembra 2011, 1. januára 2012, kým ďalšie nadobudnú účinnosť 1. januára 2013. Ustanovenia novely opatrenia o účtovnej závierke nadobudli účinnosť k 31. decembru 2011, kým novela Postupov účtovania v PÚ nadobudla účinnosť 1. januára 2012.

V súvislosti s novelou zákona o účtovníctve bolo vydaných niekoľko opatrení Ministerstva financií SR k výkazom vybraných údajov, ktoré musia zostavovať účtovné jednotky (ÚJ), ktoré zostavujú individuálnu účtovnú závierku podľa Medzinárodných štandardov finančného výkazníctva v znení prijatom Európskou úniou (IFRS/EU) a tie, ktoré zostavujú konsolidovanú účtovnú závierku. Tieto opatrenia nadobudli účinnosť 31. decembra 2011.

V článku prinášame prehľad najdôležitejších zmien v účtovných predpisoch.

Novela zákona o účtovníctve

Národná rada SR schválila 1. decembra 2011 novelu zákona o účtovníctve č. 431/2002 Z. z. Účinnosť jednotlivých ustanovení novely je rôzna. Najdôležitejšie zmeny sme zosumarizovali ďalej.

Zmeny účinné od 31. decembra 2011

ÚJ, ktoré zostavujú individuálnu účtovnú závierku podľa IFRS/EU (§ 17a zákona o účtovníctve) a ktoré zostavujú konsolidovanú účtovnú závierku (§ 22), majú povinnosť zostaviť výkaz vybraných údajov z týchto účtovných závierok. Výkaz pozostáva z niekoľkých tabuliek, vychádzajúcich z týchto účtovných závierok. Výkazy nebudú súčasťou účtovnej závierky (pozri aj časť Register účtovných závierok, Výkazy vybraných údajov). Dôvodom pre zostavenie výkazu je, aby mohli byť vybrané údaje spracovávané na celoštátnej úrovni.

Zmeny účinné od 1. januára 2012

Ide o zmeny, ktoré sú relevantné pre podnikateľov:

  • účtovná závierka za obdobie likvidácie a konkurzu,
  • povinnosť zostaviť účtovnú závierku podľa IFRS/EU,
  • oslobodenie od povinnosti zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku,
  • použitie výmenného kurzu pri ocenení cudzej meny,
  • ocenenie cenných papierov určených na obchodovanie,
  • zníženie pokuty za nedodržanie zákona o účtovníctve,
  • zavádzanie registra účtovných závierok.

Účtovná závierka za obdobie likvidácie a konkurzu

Upresňuje sa, že účtovná závierka sa zostavuje za obdobie likvidácie ako celok, t. j. na začiatku likvidácie sa zostaví otváracia súvaha a na konci likvidácie účtovná závierka. A to aj v prípade, ak likvidácia trvá viac, ako len jedno účtovné obdobie. V priebehu likvidácie sa účtovná závierka nezostavuje (§ 16 ods. 7 zákona o účtovníctve). Analogicky sa postupuje pri konkurze (§ 16 ods. 8 zákona o účtovníctve).

Povinnosť zostaviť účtovnú závierku podľa IFRS/EU

Platobné inštitúcie mali do 31. decembra 2011 povinnosť zostaviť svoju individuálnu účtovnú závierku podľa IFRS/EU. Od 1. januára 2012 majú voliteľnosť (§ 17a ods. 1, ods. 3 zákona o účtovníctve). Podľa dôvodovej správy k novele zákona o účtovníctve to platí len pre tie platobné inštitúcie, ktoré vznikli po 1. januári 2012.

Inštitúcie elektronických peňazí nemali ani povinnosť, ani voliteľnosť, od 1. januára 2012 budú mať voliteľnosť (§ 17a ods. 3 zákona o účtovníctve).

Oslobodenie od povinnosti zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku

Zmena sa týka určenia okamihu vzniku povinnosti zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku (KÚZ). Doteraz boli tri veľkostné kritériá (majetok, čistý obrat, počet zamestnancov), pričom aspoň dve z nich museli byť prekročené počas dvoch po sebe nasledujúcich účtovných období (napríklad 01 a 02) a povinnosť zostaviť KÚZ vznikla za tretie účtovné obdobie (03).

Po novele sú tiež tri veľkostné kritériá (majetok, čistý obrat, počet zamestnancov), pričom, ak aspoň dve z nich nie sú prekročené za bežné účtovné obdobie (napríklad 02) a za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie (01), potom povinnosť zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku za účtovné obdobie 02 nevzniká.

Z toho sa dá odvodiť, že ak by kritériá boli prekročené za obdobie 01 a 02, potom vzniká povinnosť zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku už za obdobie 02, nie až za obdobie 03.

Použitie výmenného kurzu pri ocenení cudzej meny

Zavádza sa legislatívna skratka „referenčný kurz“, čo je kurz ECB alebo NBS (§ 24 ods. 2 zákona o účtovníctve).

Upresňuje sa postup pri nákupe cudzej meny. Na ocenenie prírastku cudzej meny sa použije kurz, za ktorý bola nakúpená alebo referenčný kurz v deň uzavretia obchodu (§ 24 ods. 3 a 4 zákona o účtovníctve).

Doteraz sa pri kúpe a predaji cudzej meny musel použiť kurz, za ktorý boli tieto hodnoty nakúpené alebo predané.

Osobitne sú upravené menové deriváty. Použije sa kurz banky, ktorá je zmluvnou stranou tohto menového derivátu, alebo referenčný kurz (§ 24 ods. 4 zákona o účtovníctve).

Pri úbytku cudzej meny (v hotovosti alebo z devízového účtu) sa môže použiť aj vážený arit

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály