Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novelizované požiadavky na zverejňovanie položiek ostatného komplexného výsledku

Dátum: Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Na základe novelizovaných častí IAS 1, by mali účtovné jednotky zoskupiť položky ostatného komplexného výsledku tak, aby mohli byť neskôr, keď budú splnené dodatočné podmienky, preklasifikované do výsledku hospodárenia vo výkaze ziskov a strát. Novelizácia neruší možnosť prezentácie položiek ostatného komplexného výsledku a výsledku hospodárenia v jednom výkaze alebo v dvoch na seba nadväzujúcich výkazoch.

V júni 2011 došlo k zmene niektorých ustanovení, ktoré sú súčasťou pravidiel IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky (Presentation of Financial Statements) a IAS 19 Zamestnanecké požitky (Employee Benefits). V prípade IAS 1 došlo k úprave prezentácie položiek ostatného komplexného výsledku v účtovných závierkach pripravených v súlade s Medzinárodnými štandardmi finančného vykazovania (IFRS). Novelizované znenia štandardu sa nachádzajú v časti Prezentácia položiek ostatného komplexného výsledku a účinné sú pre účtovné obdobie začínajúce 1. júla 2012 alebo neskôr. Skoršia aplikácia ako 1. júl 2012 je povolená, ale účtovná jednotka (ÚJ) musí o tejto skutočnosti informovať v poznámkach účtovnej závierky.

Na základe novelizovaných častí IAS 1, by ÚJ mali zoskupiť položky ostatného komplexného výsledku tak, aby mohli byť neskôr, keď budú splnené dodatočné podmienky, preklasifikované do výsledku hospodárenia vo výkaze ziskov a strát. Novelizácia neruší možnosť prezentácie položiek ostatného komplexného výsledku a výsledku hospodárenia v jednom výkaze alebo v dvoch na seba nadväzujúcich výkazoch. Zároveň novelizácia nerieši, ktoré položky majú byť prezentované v ostatnom komplexnom výsledku a ani neurčuje, ktoré položky a kedy majú byť „recyklované“ cez výsledok hospodárenia (Pozn.: IASB plánuje riešiť túto problematiku v niektorom z projektov, ak bude obsahom jej budúceho pracovného programu.) Júnové zmeny majú predovšetkým napomôcť používateľom účtovných závierok zostavených v súlade s IFRS pri analýzach vplyvu položiek ostatného komplexného výsledku na celkovú finančnú výkonnosť ÚJ. Ďalšou výhodou je zvýšenie porovnateľnosti medzi IFRS a US GAAP, keďže prijaté zmeny sú výsledkom spoločného projektu IASB a FASB začatého v roku 2009. Aj FASB novelizovala tému 220: Prezentácia komplexného výsledku, čím sa dosiahlo zosúladenie US GAAP s IFRS v otázke konzistencie a jasnosti pri prezentácii ostatného komplexného výsledku [Pozn.: US GAAP povoľovali prezentovať ostatný komplexný výsledok vo výkaze o zmenách vlastného imania alebo v poznámkach a nepožadovali jeho prezentáciu vo výkaze komplexného výsledku. Tento rozdiel v porovnaní s IFRS spôsoboval nielen neporovnateľnosť účtovných závierok, ale používatelia neboli schopní porozumieť podstate prírastkov (angl. gains) a úbytkov (angl. losses)].

Finančná výkonnosť ÚJ sa nehodnotí na základe jedného finančného výkazu alebo podľa jedného ukazovateľa, ktorý je súčasťou finančného výkazu. Ak by však ÚJ neuviedla všetky svoje výnosy a náklady, tak by bol údaj o finančnej výkonnosti skreslený. Podľa v súčasnosti platného IAS 1 sa všetky výnosy a náklady majú uviesť vo výkaze komplexného výsledku alebo v dvoch samostatných na seba nadväzujúcich výkazoch. Dôležité je však zachovať požiadavku, aby položky výnosov a nákladov boli prezentované v časti zisku a straty (výsledku hospodárenia), ak vznikli z podnikateľskej činnosti ÚJ. Ak sú položky výnosov a nákladov výsledkom vedľajších činností (Pozn.: Ide o výnosy a náklady z vedľajších činnosti, bez zahrnutia tých, ktoré sú výsledkom transakcií s vlastníkmi.) resp. existuje požiadavka v niektorom z IFRS, tak sú prezentované v časti ostatného komplexného výsledku. V súčasnosti platné pravidlá IAS 1 majú zadefinované pojmy ostatný komplexný výsledok, výsledok hospodárenia (zisk alebo strata) a komplexný výsledok celkom. Podľa odseku IAS 1.7 sa ostatný komplexný výsledok (angl. other comprehensive income) skladá z výnosov a nákladov [vrátane reklasifikačných úprav (Pozn.: Reklasifikačné úpravy sú hodnoty reklasifikované na zisk alebo stratu v bežnom období, ktoré boli vykázané v ostatných súčastiach komplexného výsledku v bežnom období alebo v predchádzajúcich obdobiach.)], ktoré nie sú vykázané v zisku alebo strate tak, ako to vyžadujú alebo umožňujú iné IFRS. Čiže nie sú vykazované výsledkovo, ale súvahovo.

Ostatné súčasti komplexného výsledku zahŕňajú:

  1. zmeny z precenenia majetku (pozri IAS 16 Nehnuteľnosti, stroje a zariadenia a IAS 38 Nehmotný majetok),
  2. aktuárske zisky a straty z programov so stanovenými požitkami vykázané v súlade s odsekom 93A IAS 19 Zamestnanecké požitky; [Pozn.: S účinnosťou novelizovaného IAS 19 (z júna 2011) bude tento bod znieť „precenenie programov so stanovenými požitkami“ (pozri IAS 19 Zamestnanecké požitky)],
  3. kurzové rozdiely z prepočtu účtovnej závierky zahraničnej prevádzky (pozri IAS 21 Vplyvy zmien kurzov cudzích mien),
  4. zisky a straty z opätovného ocenenia finančného majetku k dispozícii na predaj (pozri IAS 39 Finančné nástroje: vykazovanie a oceňovanie),
  5. efektívnu časť ziskov a strát zo zabezpečovacích nástrojov pri zabezpečovaní peňažných tokov (pozri IAS 39). [Pozn.: S účinnosťou štandardu IFRS 9 bude v platnosti bod (d) zisky a straty z investícií v nástrojoch vlastného imania oceňovaných v reálnej hodnote cez ostatný komplexný výsledok podľa odseku 5.7.5 IFRS 9 Finančné nástroje. Zároveň bude platný aj doplnený bod (f) zmeny v reálnej hodnote určitých záväzkov v dôsledku zmien záväzkového úverového rizika (odsek 5.7.7. IFRS 9)].

Pod pojmami zisk alebo strata (Pozn.: Resp. výsledok hospodárenia.) (angl. profit or loss) sa rozumie celkový výnos mínus náklady, nezahŕňajúci ostatné súčasti komplexného výsledku.

IFRS používajú v súvislosti s komplexným výsledkom ešte pojem komplexný výsledok celkom (angl. total comprehensive income), čo je zmena vlastného imania počas obdobia vznikajúca z transakcií a iných udalostí, s výnimkou tých zmien, ktoré vznikli z transakcií s vlastníkmi v rámci ich právomocí vlastníkov. Komplexný výsledok celkom zahŕňa všetky zl

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály