Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novelizácia zákona o dani z príjmov

Rubrika: Daň z príjmov

Dňa 23. júna 2005 bol schválený zákon č. 314/2005 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Zmeny sa týkajú najmä upresnenia, čo sa považuje za podiel na zisku vyplácaný po zdanení, ktorý nie je predmetom dane z príjmov, zvýšenia daňového bonusu a základu dane závislých osôb.

 

Dňa 23. júna 2005 bol schválený zákon č. 314/2005 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“). Zmeny sa týkajú najmä týchto troch oblastí:

  • upresnenia, čo sa považuje za podiel na zisku vyplácaný po zdanení, ktorý nie je predmetom dane z príjmov,
  • zvýšenia daňového bonusu a 
  • základu dane závislých osôb.


Podiely na zisku bez majetkovej účasti sú predmetom dane

Do nadobudnutia účinnosti ostatnej novely ZDP, t. j.  do 20. júla 2005 neboli predmetom dane z príjmov všeobecne podiely na zisku vyplácané po zdanení obchodnou spoločnosťou alebo družstvom alebo obdobnou právnickou osobou v zahraničí atď. Týka sa to nielen fyzických (FO), ale aj právnických osôb (PO) z podielov na zisku vykázaného po prvýkrát za rok 2004. U FO však dochádzalo k rôznym výkladom ustanovenia upravujúceho túto problematiku [§ 3 ods. 2 písm. c) ZDP] najmä vo vzťahu k príjmom zo závislej činnosti (zamestnancom). Znenie zákona sa dalo vykladať rôzne.

Všeobecne bolo možné zjednodušene konštatovať, že podiel na zisku môže byť všetko, čo zostane obchodnej spoločnosti alebo družstvu po zdanení a po splnení všetkých zákonných povinností. V zmysle Obchodného

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály