Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela Zákonníka práce

Rubrika: Právo pre ekonómov

Článok sa zaoberá predovšetkým o zmenami, ktoré sa týkajú zásady rovnakého zaobchádzania, vzťahu medzi Zákonníkom práce a antidiskriminačným zákonom, ako aj úpravy, ktorá sa týka návratu ženy po materskej dovolenke a návratu muža po rodičovskej dovolenke.

Dňa 8. februára 2011 Národná rada SR schválila návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela“).

Prijatiu novely predchádzalo stanovisko Európskej komisie (EK), ktorým vyzvala SR na prenesenie Článku 1 smernice Európskeho parlamentu a Rady 2002/73/ES z 23. septembra 2002, ktorou sa mení sa dopĺňa smernica Rady 76/207/EHS o vykonávaní zásady rovnakého zaobchádzania s mužmi a ženami do slovenského právneho poriadku.

Novela má za cieľ:

  • zosúladiť právny stav SR v otázkach uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania s európskym právnym stavom a
  • presnejšie vyjadriť vzťah medzi Zákonníkom práce (ZP) a zákonom č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „antidiskriminačný zákon“).

Novela priniesla rôzne zmeny v ZP. Medzi najdôležitejšie patria:

  • vymedzenie vzťahu medzi ZP a antidiskriminačným zákonom,
  • rozšírenie dôvodov, kedy je diskriminácia zakázaná,
  • zosúladenie ZP s predpismi Európskej únie ohľadne šírky ochrany žien počas materstva,
  • spresnenie dňa, kedy končí rodičovská dovolenka,
  • úprava povinnosti pre ženu a muža, ktorí nastupujú na materskú a rodičovskú dovolenku, písomne oznámiť zamestnávateľovi predpokladaný deň jej nástupu, jej skončenia aj prípady zmeny,
  • úprava práva na nadnárodné informovanie a na prerokovanie.

Novela sa dotkla najmä týchto ustanovení ZP: Článku 1, Článku 6 Základných zásad, ust. § 13 ods. 2, § 157, § 166 a ust. § 241 až § 250a.

Tento článok pojednáva predovšetkým o zmenách, ktoré sa týkajú zásady rovnakého zaobchádzania, vzťahu medzi ZP a antidiskriminačným zákonom, ako aj úpravy, ktorá sa týka návratu ženy po materskej dovolenke a návratu muža po rodičovskej dovolenke.
 

Článok 1 Základných zásad Zákonníka práce

Vymedzenie vzťahu medzi ZP a antidiskriminačným zákonom upresňuje novelizovaný Článok 1, nakoľko podľa EK znenie Článku 1 ZP nebolo v súlade s právom Európskej únie, ako ani s antidiskriminačným zákonom.

Antidiskriminačný zákon bol v roku 2004 prijatý za účelom úpravy vo veci zásady rovnakého zaobchádzania, ako aj zavedenia úpravy právnej ochrany, pre prípady porušenia vyššie uvedenej zásady.

Rozdielne zaobchádzanie je možné, resp. prípustné (v súlade s požiadavkou EK) len v prípade, ak dôvod, prečo sa má rozdielne zaobchádzať s fyzickou osobou (FO) vyplýva:

  • z povahy činnosti, ktorá sa má vykonávať alebo
  • z okolností, za ktorých sa má takáto činnosť vykonávať.

Tento dôvod musí (podľa dôvodovej správy) „tvoriť skutočnú a rozhodujúcu požiadavku na takéto zamestnanie a cieľ, ktorý sa sleduje musí byť legitímny a požiadavka musí byť primeraná“.

Podľa dôvodovej správy bol práve z týchto dôvodov v Čl. 1 Základných zásad ZP doplnený odkaz na antidiskriminačný zákon, ktorý upravuje zásadu rovnakého zaobchádzania a výnimku z aplikácie tejto zásady – prípustné rozdielne zaobchádzanie.

Zároveň boli do znenia

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály