Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o zdravotnom poistení a súvisiace zmeny

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Od 1. januára 2011 nadobudol účinnosť zákon č. 499/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. V článku prinášame súhrn najdôležitejších zmien.

Od 1. januára 2011 nadobudol účinnosť zákon č. 499/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“).

Stručný prehľad zmien:

  • Definícia zárobkovej činnosti – naviazanie na zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“), zavedenie platenia aj z kapitálových príjmov.
  • Nové definície platiteľov poistného odvodené od zárobkovej činnosti.
  • Nová definícia vymeriavacích základov, zrušenie tzv. vyňatých príjmov.
  • V nadväznosti na zmeny sa upravuje platenie preddavkov na verejné zdravotné poistenie.
  • Doručovanie výkazu nedoplatkov – „Výkaz nedoplatkov“ sa bude doručovať doporučene s doručenkou do vlastných rúk, pričom adresu môže zdravotná poisťovňa zisťovať z rôznych dostupných registrov. Bezdôvodné odopretie prevzatia alebo neprevzatie zásielky a jej vrátenie poisťovni sa považuje taktiež za doručenie. Opatrenie má obmedziť možnosti vyhýbania sa odvodovej povinnosti platiteľov poistného.
  • Prepojenie informácií medzi Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Daňovým riaditeľstvom. Na zabezpečenie toku informácií potrebných pre zisťovanie vymeriavacích základov a podkladov pre ročné zúčtovanie poistného ÚDZS uzatvorí dohodu s Daňovým riaditeľstvom SR do 30. 6. 2011.

Podstatné zmeny:

  • Zavádza sa 10%-ná odvodová povinnosť z príjmov z dividend po prvý raz splatných v roku 2013. Ide o príjmy z dividend prevyšujúcich 44,2 % priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov; Povinnosť platiť odvody má poistenec.
  • Zavádza sa odvodová povinnosť z príjmov z prenájmov – rovnako ako ostatné príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov. Odvodovej povinnosti podliehajú len príjmy prevyšujúce ročne 500 €.
  • Do vymeriavacieho základu zamestnancov sa zaraďujú všetky zdaniteľné plnenia vrátane odchodného, odstupného a pod. okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru.
  • Samoplatiteľom sa zvyšuje minimálny vymeriavací základ na úroveň samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) z doterajších 28,57 % priemernej mzdy na 44,2 % z priemernej mzdy (to je hodnota, ktorá v zákone nahradila veličinu minimálnej mzdy). V roku 2011 tak minimálne preddavky budú mať výšku 0,14 x 0,442 x 744,5 € = 46,06 €.


Príjmy podliehajúce odvodom

Zákon definuje pojem „zárobková činnosť“, z ktorej príjem podlieha odvodovej povinnosti. Odvoláva sa pritom na ustanovenia zákona o dani z príjmov.

Zárobkovou činnosťou je:

  • Príjem zo závislej činnosti okrem dohôd o vykonaní práce podľa § 5 zákona o dani z príjmov. Do vymeriavacieho základu sa zahŕňajú všetky príjmy zdaňované ako príjem zo závislej činnosti, teda napr. aj odchodné, odstupné, suma zdaňovaná v súvislosti s používaním motorového vozidla zamestnávateľa, časť zamestnaneckej opcie poskytnutej zamestnancovi a pod. Výnimku z odvodovej povinnosti si naďalej zachovávajú príjmy z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru.
  • Príjmy z podnikania, inej samostatne zárobkovej činnosti a príjmy z prenájmov okrem príjmov osobných asistentov podľa § 6 zákona o dani z príjmov. Vymeriavacím základom pre príjmy z prenájmov sú príjmy prevyšujúce 500 € ročne. Osoba s príjmom podľa § 6 cit. zákona sa bude považovať za SZČO; táto zmena znamená povinnosť pre autorov, zdaňujúcich svoje príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov, prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni do konca januára 2011 ako SZČO a najneskôr do 8. 2. 2011 uhradiť po prvý raz preddavky za január. „Presun“ autorov od samoplatiteľov k SZČO prináša aj výhod – vymeriavacím základom pre odvody je u SZČO základ dane, kým u samoplatiteľa jeho celý zdaniteľný príjem.
  • Príjmy z kapitálového majetku podľa § 7 zákona o dani z príjmov.
  • Príjmy z ostaných príjmov podľa § 8 zákona o dani z príjmov.
  • Podiel na zisku obchodných spoločností alebo družstiev (dividendy) podľa § 3 ods. 2 písm. c) a § 5 ods. 7 písm. i) zákona o dani z príjmov. Vymeriavacím základom pre dividendy sú príjmy z dividend prevyšujúce 44,2 % z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Pre rok 2011 je táto hranica 329,06 € (výpočet: 0,442 x 744,5 €). Toto ustanovenie sa týka podielov na zisku, ktorý bol dosiahnutý v účtovnom období po účinnosti zákona č. 499/2010 Z. z. V príjmoch zdravotníctva sa tak odvody z dividend prejavia až v roku 2013 (podiely na zisku za rok 2011 vyplácané v roku 2012 budú zúčtované v ročnom zúčtovaní za rok 2012 v marci 2013 a finančne vyrovnané do konca júna 2013).

Odvodovej povinnosti podliehajú aj také príjmy, ktoré z dôvodu zamedzenia dvojitého zdanenia nepodliehajú na Slovensku dani z príjmov.

Odvody sa neplatia z príjmov, ktoré nie sú predmetom dane, sú od dane oslobodené alebo sa daň z nich vyberá zrážkovo podľa § 43 zákona o dani z príjmov (napr. úroky v bankách).

Do vymeriavacieho základu nevstupujú :

  • príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, teda sú od dane oslobodené alebo sa daň z nich vyberá zrážkovo (napr. úroky v bankách, cestovná náhrada, príjem z dávok, príspevkov podľa osobitných predpisov, štipendiá atď.),
  • príjmy z výkonu činnosti osobného asistenta (tzn. príjmy, ktoré dosahujú osoby poskytujúce pomoc fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím),
  • príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (t. j. z dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti, dohody o brigádnickej práci študentov).

Dôležité upozornenie: od 1. 1. 2011:

  1. osoba so zdravotným postihnutím má povinnosť
    • predložiť zdravotnej poisťovni doklad o invalidite, prípadne zníženej pracovnej schopnosti do 8 dní od vzniku skutočnosti (rozhodnutie Sociálnej poisťovne alebo rozhodnutie útvaru sociálneho zabezpečenia podľa osobitného predpisu alebo rozhodnutie príslušného úradu),
    • osoba s ťažkým zdravotným postihnutím sa preukáže preukazom občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazom občana s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom do 8 dní od vzniku skutočnosti,
  2.  poistenec má povinnosť oznámiť skutočnosti, na základe ktorých má nárok na zníženú sadzbu poistného do 8 dní od vzniku skutočnosti,
  3. od 1. 1. 2011 platí zmena v oznamovacích povinnostiach pre platiteľov, ktorí svoju činnosť aktuálne vykonávajú, ale doteraz nemali povinnosť to zdravotnej poisťovni ohlásiť a odvádzať preddavky na zdravotné poistenie
    • poistenec, ktorý má príjem z prenájmu v rozhodujúcom období (rok 2011) má povinnosť prihlásiť sa do zdravotnej poisťovne ako SZČO do 31. 1. 2011,
    • poistenec, ktorý bol do 31. 12.20 10 považovaný za dobrovoľne nezamestnanú osobu a po 1. 1. 2011 už takouto osobou nebude (napr. z dôvodu príjmu z prenájmu sa stane SZČO), má povinnosť ohlásiť zmenu platiteľa poistného do 31. 01. 2011,
    • študent denného aj externého štúdia, ktorý k 31. 12. 2010 dosiahol 26 rokov je povinný si splniť oznamovaciu povinnosť podľa § 24 zákona o zdravotnom poistení a teda prihlásiť sa ako platiteľ poistného do 31. 1. 2011 v zmysle § 36 ods. 6 zákona o zdravotnom poistení.
  4. Ak je poistenec poistencom štátu, túto skutočnosť preukazuje vyplnením čestného vyhlásenia.

Táto povinnosť sa týka:

  • fyzickej osoby, ktorej sa poskytuje starostlivosť v zariadení, v ktorom je umiestnená na základe rozhodnutia súdu,
  • fyzickej osoby, ktorá sa celodenne a riadne stará o dieťa do veku šiestich rokov,
  • fyzickej osoby, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím,
  •  manželky alebo manžela zamestnanca, ktorý vykonáva štátnu službu v cudzine, alebo zamestnanca, ktorý podľa pracovnej zmluvy vykonáva práce vo verejnom záujme v zahraničí.

Poistenec, ktorý je zdravotne poistený v cudzine má povinnosť predložiť potvrdenie o zdravotnom poistení v cudzine najneskôr do 31. 3. kalendárneho roka. Uvedené sa týka poistenca, ktorý nemá povinnosť podávať ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie z dôvodu, že časť roka bol poistený v SR a nemal príjmy zdaňované podľa § 6 zákona o dani z príjmov, príjmy z dividend alebo príjmy zdaňované podľa § 7 a § 8 zákona o dani z príjmov

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály