Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o účtovníctve účinná od 1. januára 2010

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Zákonom č. 504/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. bol novelizovaný aj zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. Novela zákona o účtovníctve nebola rozsiahla, ale týkala sa viacerých ustanovení napr. o zlúčení, splynutí a rozdelení, o overovaní účtovnej závierky audítorom, zverejňovaní účtovnej závierky a podobne. V príspevku sú prehľadným spôsobom zapracované spomenuté zmeny v zákone o účtovníctve.


Zákonom č. 504/2009 Z. z. z 22. októbra 2009, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov, bol novelizovaný aj zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.

Novela zákona o účtovníctve nebola rozsiahla, avšak týkala sa viacerých kľúčových ustanovení, napríklad o zlúčení, splynutí a rozdelení, o overovaní účtovnej závierky audítorom, zverejňovaní účtovnej závierky, oceňovania pri PPP projektoch a pod. V nasledujúcom texte sú zhrnuté najdôležitejšie zmeny. (Pozn.:  K zlúčeniu, splynutiu a rozdeleniu pozri aj publikáciu Farkaš, R. Kombinácie podnikov. Účtovné aspekty. Zlúčenie, splynutie, rozdelenie, kúpa a vklad podniku alebo jeho časti. – Bratislava, IURA Edition 2008).

Zlúčenie, splynutie, rozdelenie

Obsah
Pôvodná úprava
Nová úprava
Zmena
Právne účinky
– zlúčenia (A + B = A),
– splynutia (A + B = C),
– rozdelenia (A = B + C).
 
Právne účinky zlúčenia, splynutia a rozdelenia nastávajú zápisom do obchodného registra (§ 69a ods. 1 OZ).
Zápisom do obchodného registra:
a)  prechádza imanie zanikajúcich spoločností na nástupnícku spoločnosť,
b)  spoločníci zanikajúcich spoločností sa stávajú spoločníkmi nástupníckej spoločnosti,
c)  spoločnosti zanikajúce zlúčením, splynutím alebo rozdelením zanikajú,
d)  pri splynutí alebo rozdelení vznikajú nástupnícke spoločnosti.
Bezo zmeny.
Bezo zmeny. Novela ZoÚ nemá vplyv na právne účinky zlúčenia.
Z právneho hľadiska sa naďalej preferuje forma nad podstatou (form over substance), zatiaľ čo z účtovného hľadiska naďalej podstata nad formou (substance over form), pričom forma = zápis do obchodného registra, podstata = deň, od ktorého sa úkony zanikajúcich spoločností považujú z hľadiska účtovníctva za úkony vykonané na účet nástupníckej spoločnosti [§ 69 ods. 6 písm. d) OZ; novela ZoÚ nazýva tento deň rozhodným dňom, pozri nižšie].
Rozhodný deň
(= deň, od ktorého sa úkony zanikajúcich spoločností považujú z hľadiska účtovníctva za úkony vykonané na účet nástupníckej spoločnosti, pozri § 69 ods. 6 písm. d) OZ; = deň zlúčenia, splynutia, rozdelenia).
Z ustanovení § 4 ods. 3 ZoÚ vyplýva, že týmto dňom je deň nasledujúci po dni zrušenia spoločnosti bez likvidácie.
Napríklad spoločnosť bola zrušená k 30. 11. 2009, a deň, od ktorého sa úkony zanikajúcej spoločnosti považujú z hľadiska účtovníctva za úkony vykonané na účet nástupníckej spoločnosti bol 1. 12. 2009.
Podľa § 4 ods. 3 ZoÚ, rozhodný deň je určený podľa osobitného predpisu [odkaz je na § 69 ods. 6 písm. d) OZ], a nesmie byť neskorší ako deň nadobudnutia účinkov zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia.
Zmena je formálna aj vecná.
Formálna zmena spočíva v tom, že deň, od ktorého sa úkony zanikajúcich spoločností považujú z hľadiska účtovníctva za úkony vykonané na účet nástupníckej spoločnosti, je nazvaný rozhodným dňom.
Vecná zmena spočíva v tom, že tento deň nie je stanovený ako deň nasledujúci po dni zrušenia spoločnosti bez likvidácie. Obmedzením je len to, že nesmie byť neskorší ako deň nadobudnutia (právnych) účinkov zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia, t. j. deň zápisu zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia do obchodného registra.
Ani naďalej nemusí byť rozhodný deň určený ako prvý deň roka alebo mesiaca. Môže to byť ktorýkoľvek deň ktoréhokoľvek mesiaca.
Určenie rozhodného dňa spätne, so spätným dátumom.
Ako je uvedené vyššie, z ustanovení § 4 ods. 3 ZoÚ vyplýva, že rozhodným dňom je deň nasledujúci po dni zrušenia spoločnosti bez likvidácie. Rozhodný deň je teda naviazaný na zrušenie spoločnosti bez likvidácie. Keďže spoločnosť nemôže byť zrušená spätne, tak potom ani rozhodný deň nemôže byť určený spätne.
Ako je uvedené vyššie, rozhodný deň už nie je naviazaný na zrušenie spoločnosti bez likvidácie.
Obmedzením je len to, že nesmie byť neskorší ako deň nadobudnutia (právnych) účinkov zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia, t. j. deň zápisu zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia do obchodného registra.
Zmena spočíva v tom, že rozhodný deň už nie je naviazaný na zrušenie spoločnosti bez likvidácie.
To znamená, že môže byť určený aj spätne. Napríklad v apríli 2011 sa rozhodne, že zlúčenie, splynutie a rozdelenie sa uskutoční spätne od 1. 2. 2011.
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály