Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o účtovníctve má zjednodušiť podnikateľom život

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania účtovníctva, miezd, pracovnoprávneho a daňového poradenstva, predstavuje najvýznamnejšie zmeny v novele Zákona o účtovníctve, ktoré by mali uľahčiť podnikateľom vedenie účtovníctva a odbúrať administratívnu záťaž. Detailne sa pozrieme na mikro účtovnú jednotku.

Od januára 2014 by mala do platnosti vstúpiť novela zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), ktorá má uľahčiť život malým podnikateľom a ukončiť niektoré nezmyselné byrokratické papierovačky. Pozitívnymi zmenami v novele sú:

  • Vytvorenie mikro účtovej jednotky;
  • Zjednodušenie účtovnej závierky;
  • Nové pravidlá pre register závierok;
  • Zracionalizovanie účtovania odpisov.

Mikro účtovné jednotky

Novela zákona o účtovníctve zavádza pojem mikro účtovná jednotka. Na účely zákona o účtovníctve sa považuje za mikro účtovnú jednotku obchodná spoločnosť, družstvo, fyzická osoba podľa § 1 ods. 1 písm. a) tretieho bodu zákona o účtovníctve účtujúca v sústave podvojného účtovníctva, fyzická osoba podľa osobitného predpisu a pozemkové spoločenstvo, ak:

a)      sa rozhodla postupovať ako mikro účtovná jednotka za účtovné obdobie, v ktorom vznikla alebo

b)     ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie neprekročila dve z týchto podmienok:

  • celková suma majetku nepresiahla 350 000 €, pričom celkovou sumou majetku sa rozumie suma zistená zo súvahy v ocenení neupravenom o položky podľa § 26 ods. 3 zákona o účtovníctve,
  • čistý obrat nepresiahol 700 000 €, pričom čistým obratom sa na tento účel rozumejú výnosy dosiahnuté z predaja výrobkov, tovarov, poskytnutých služieb a iné výnosy súvisiace s bežnou činnosťou účtovnej jednotky po odpočítaní zliav,
  • priemerný prepočítaný počet zamestnancov počas účtovného obdobia nepresiahol desať, alebo

c)      dve z podmienok podľa písmena b) prekročila len v jednom z dvoch po sebe nasledujúcich účtovných období, pričom v prvom z týchto dvoch účtovných období podľa písmen a) a b) sa považovala za mikro účtovnú jednotku.

„Účtovná jednotka, ktorá sp

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály