Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o správe daní a poplatkov (2.)

Rubrika: Správa daní

Podľa znenia § 64 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. účinného do 31. 8. 2007 vznikali v praxi nezrovnalosti pri aplikácii inštitútu odpustenia daňového nedoplatku. Nebolo jasné, či sa uvedený postup vzťahuje aj na nedoplatok na sankčnom úroku, úroku a pokute alebo len na samotnej dani. Tieto pochybnosti boli odstránené zadefinovaním nedoplatku na účely jeho úľavy alebo odpustenia v § 64 ods. 1 cit. zákona.


(pokračovanie z minulého čísla)


Úľava alebo odpustenie daňového nedoplatku

Podľa znenia § 64 ZSD účinného do 31. 8. 2007 vznikali v praxi nezrovnalosti pri aplikácii inštitútu odpustenia daňového nedoplatku. Nebolo jasné, či sa uvedený postup vzťahuje aj na nedoplatok na sankčnom úroku, úroku a pokute alebo len na samotnej dani. Tieto pochybnosti boli odstránené zadefinovaním nedoplatku na účely jeho úľavy alebo odpustenia v § 64 ods. 1 ZSD. Je jednoznačné, že podľa ustanovenia § 64 správca dane bude postupovať, ak daňový dlžník požiada o úľavu alebo o odpustenie nedoplatku na dani a ak má nedoplatok na uloženej sankcii, správca dane bude postupovať podľa § 103 ZSD. Na povolenie úľavy alebo na odpustenie daňového nedoplatku podľa § 64 ZSD daňový dlžník nemá právny nárok. Ak správca dane vyhovie jeho žiadosti, do dňa doručenia rozhodnutia o povolení úľavy alebo odpustenia daňového nedoplatku nebude vyrubovať sankčný úrok z dlžnej sumy. Povolenie úľavy alebo odpustenie daňového nedoplatku sa považuje za štátnu pomoc a musí byť povolené v súlade so zákonom č. 231/l999 Z. z. o štátnej pomoci v z. n. p.
 

Odpísanie daňového nedoplatku

Ustanovenie § 65 ZSD upravujúce dôvody na odpísanie daňového nedoplatku z vlastného podnetu správcu dane (ex offo) a ďalší postup správcu dane sa spresnilo. Správca dane odpíše daňový nedoplatok pri odúmrti alebo v prípade, ak dedičstvo po daňovom dlžníkovi nepostačovalo na vyrovnanie daňového nedoplatku. Dôvodom na odpísanie daňového nedoplatku ex offo je aj zánik daňového subjektu. Ak zániku daňového subjektu predchádzalo jeho zrušenie bez likvidácie, vzhľadom na prechod práv a povinností na právneho nástupcu správca dane neodpíše daňový nedoplatok. Správca dane odpíše aj daňový nedoplatok, u ktorého na žiadosť daňového dlžníka bola povolená úľava, alebo ak daňový nedoplatok bol odpustený na samotnej dani podľa § 64 ZSD ako aj na sankciách podľa § 103 ZSD. Správca dane aj daňový nedoplatok odpíše vtedy, keď daňový dlžník vzniesol námietku premlčania. Odpísaním daňový nedoplatok zaniká.
 

Odpísanie daňovej pohľadávky v konkurznom konaní

Novelou ZSD sa sprehľadnil a v nadväznosti na zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov aj terminologicky upravil postup správcu dane pri odpísaní daňovej pohľadávky ex offo v konkurznom konaní. Daňový nedoplatok zaniká aj v prípade odpísania pohľadávky v súvislosti s konkurzom a reštrukturalizáciou (pozri § 65a ZSD).
 

Odpísanie daňovej pohľadávky

Postúpenie daňovej pohľadávky je možné len u tých daňových dlžníkov, ktorí sú v konkurze. Novela ZSD vypustila časové ohraničenie vzniku daňovej pohľadávky, ktorú je možné postúpiť. Na účely inštitútu postúpenia sa považuje za daňovú pohľadávku daňová pohľadávka znížená o daňové záväzky (pozri § 65b ZSD).
 

Podnet na vyhlásenie konkurzu

Novelou § 65c ZSD sa spresnila povinnosť správcu dane, ktorým je daňový úrad alebo colný úrad, podať podnet na vyhlásenie konkurzu na daňový subjekt, ak tento mešká s platením dane vyššej ako jeden milión korún viac ako 12 mesiacov. Povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu nemá správca dane vtedy, ak voči daňovému dlžníkovi začal daňové exekučné konanie.
 

Mandátna správa daňovej pohľadávky

Novela ZSD vypustila ustanovenie § 65d ZSD o mandátnej správe daňovej pohľadávky vzhľadom na neefektívnosť tejto úpravy.
 

Preddavky

Novela ZSD spresnila poznámku pod čiarou k odkazu na aktuálny právny predpis, ktorým je zákon o dani z príjmov (pozri § 66 ZSD).
 

Premlčanie práva vybrať daňový nedoplatok

Ustanovenie upravujúce premlčacie lehoty na vybratie, ako aj vymáhanie daňového nedoplatku sa spresnilo. Osobitne je v § 69 ods. 2 ZSD stanovené opätovné plynutie šesťročnej premlčacej lehoty v prípade, ak správca dane vykoná úkon na vybratie daňového nedoplatku definovaného ako doručenie výzvy podľa § 58a ZSD, proti ktorej daňový dlžník nepodal námietku, alebo doručenie rozhodnutia, ktorým nevyhovie námietke daňového subjektu proti výzve. Na rozdiel od vybratia daňového nedoplatku, ktoré je možné chápať ako dobrovoľné splnenie povinností pred začatím daňovej exekúcie, v § 69 ods. 3 ZSD je upravené premlčanie práva na jeho vymáhanie. Správca dane môže vymáhať daňový nedoplatok v rámci daňového exekučného konania. Zákon o správe daní upravuje, že správca dane môže vymáhať daňový nedoplatok do 20 rokov po skončení kalendárneho roka, v ktorom nadobudla právoplatnosť daňová exekučná výzva. Na premlčanie práva vybrať alebo vymáhať daňový nedoplatok správca dane nemá povinnosť prihliadať z úradnej moci. Má len vtedy, ak ide o lehotu prekluzívnu, ktorá spôsobuje zánik práva. Na premlčanie práva vybrať a vymáhať daňový nedoplatok správca dane prihliadne, len ak daňový dlžník vznesie námietku premlčania, a to len v rozsahu podanej námietky.
 

Záložné právo na zabezpečenie daňového nedoplatku

Novelou ZSD ustanovenie vymedzujúce podmienky vzniku záložného práva zriadeného správcom dane za účelom zabezpečenia daňového nedoplatku alebo k pohľadávke daňového dlžníka sa spresnili v nadväznosti na základnú úpravu tohto inštitútu v Občianskom zákonníku. Aj podľa novej právnej úpravy je potrebný na vznik záložného práva jeho zápis alebo registrácia rozhodnutia o zabezpečení daňového nedoplatku zriadením záložného práva k zálohu daňového dlžníka alebo poddlžníka s vyznačením jeho vykonateľnosti v príslušnom registri (napr. pri hnuteľných veciach vzniká záložné právo zápisom v Notárskom centrálnom registri záložných práv, pri nehnuteľnostiach zápisom v katastri nehnuteľností). Podľa nového znenia ustanovenia § 71 ods. 2 ZSD správca dane je povinný v rozhodnutí o zriadení záložného práva uviesť aj rodné číslo, ak to bude potrebné pre zapísanie záložného práva do príslušného registra a tým aj na jeho vznik (napr. pri zápise záložného práva do katastra nehnuteľností vyžaduje správa katastra identifik
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály