Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o sociálnom poistení

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Okrem významných zmien v oblasti výšky sociálnych dávok a platenia poistného sa novelou zákona o sociálnom poistení pre zamestnávateľov zavádzajú dve najpodstatnejšie zmeny, a to zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov pre platenie poistného a rozšírenie okruhu osôb povinných platiť poistné.

Dňa 10. augusta 2012 Národná rada SR schválila novelu zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) ktorá má, podľa dôvodovej správy, zabezpečiť dlhodobú finančnú udržateľnosť dôchodkového systému. Novela bola v Zbierke zákonov publikovaná ako zákon č. 252/2012 Z. z. (ďalej len „novela“).

Novelou došlo k rozsiahlym zmenám nielen v zákone o sociálnom poistení, nakoľko súčasťou tejto novely sú aj čiastkové novely nasledovných právnych predpisov:

  • zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“),
  • zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“),
  • zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,
  • zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v z. n. p.,
  • zákona č. 400/2009 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Systém sociálneho poistenia na území Slovenskej republiky pozostáva z piatich samostatných poistných systémov, a to z:

  • nemocenského poistenia,
  • dôchodkového poistenia (starobné poistenie a invalidné poistenie),
  • úrazového poistenia,
  • garančného poistenia a
  • poistenia v nezamestnanosti.

Novela prináša v systéme sociálneho poistenia (najmä v odvodoch jednotlivých systémov sociálneho poistenia) viaceré zmeny, napr.:

  • fyzické osoby vykonávajúce zárobkovú činnosť na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru budú zaradené do okruhu sociálne poistených osôb s osobitnou úpravou pre študentov, poberateľov starobného dôchodku a invalidného dôchodku.

Článok sa zaoberá hlavnými zmenami, ktoré novela priniesla.

Okrem významných zmien v oblasti výšky sociálnych dávok a platenia poistného sa pre zamestnávateľov zavádzajú dve najpodstatnejšie zmeny:

  • zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov pre platenie poistného,
  • rozšírenie okruhu osôb povinných platiť poistné.

Zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov

Od 1. januára 2013 dôjde k zjednoteniu a zvýšeniu maximálnych mesačných vymeriavacích základov pre platenie sociálneho poistenia na 5-násobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu. Jednoduchšie povedané na 5-násobok priemernej mesačnej mzdy zistenej za obdobie spred dvoch rokov.

V roku 2013 sa bude sociálne poistné platiť najviac z mesačného základu, ktorého výška predstavuje sumu 3 930 €. Výnimkou je iba úrazové poistenie, ktoré zostáva bez ohraničenia. Zvýšenie poistného sa však neprejaví vo zvýšení hodnoty sociálnych dávok, čo znamená, že zvýšené platené poistné bude predstavovať solidárnu zložku, ktorá neoprávňuje poistenca na vyššie dávky.

Podobne sa zvýši aj maximálny ročný vymeriavací základ pre platenie zdravotného poistenia zo súčasného 36-násobku na 60-násobok priemernej mesačnej mzdy zistenej za obdobie spred dvoch rokov, t. j. na 47 160 € ročne pre rok 2013.

Dohodári

V súčasnosti z príjmu z dohôd platí zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu. V dôsledku prijatia novely zákona o sociálnom poistení sa od 1. januára 2013 rozšíri povinnosť platenia odvodov aj na osoby, ktoré vykonávajú prácu na základe dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti, alebo dohody o brigádnickej práci študentov.

Novela s účinnosťou od 1. januára 2013 zavádza v systéme sociálneho poistenia nové odvody pre dohodárov. Avšak do 31. decembra 2012 naďalej platí úprava, podľa ktorej zamestnávateľ platí z dohôd len úrazové a garančné poistenie.

Na príjmy týchto osôb sa budú od 1. januára 2013 uplatňovať štandardné sadzby sociálneho a zdravotného poistenia (t. j. 13,4 % zamestnanec a 35,2 % zamestnávateľ – vrátane zdravotného poistenia) s niekoľkými výnimkami, na ktoré sa bude vzťahovať obmedzený rozsah poistenia:

  • osoby s nepravidelným príjmom poberaným na základe dohôd,
  • študenti,
  • poberatelia dôchodkov.

Nové odvody z dohôd sa nebudú týkať študenta, ktorý je žiakom strednej školy do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕši 18 rokov veku, avšak za podmienky, že jeho mesačný príjem na dohodu u jedného zamestnávateľa nepresiahne sumu 66 €. Za takéhoto dohodára bude zamestnávateľ naďalej, aj po 1. januári 2013, odvádzať len úrazové a garančné poistenie.

Pri práci na dohodu bude dohodár (t. j. poistenec) povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec. Preto poberateľovi predčasného starobného dôchodku, ktorý bude vykonávať prácu na základe dohody, zanikne nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku.

Ďalej uvádzam prehľadné tabuľky ohľadne odvodov, ktoré sa budú platiť z uzatvorených dohôd o prácach mimo pracovného pomeru:

  • Z dohody o brigádnickej práci študentov (žiak strednej školy do dovŕšenia 18 rokov pri príjme maximálne 66 € mesačne):
Druh poisteniaZamestnanecZamestnávateľMaximálny vymeriavací základ v €
Nemocenské poistenie neplatí neplatí  
Starobné poistenie neplatí neplatí  
Invalidné poistenie neplatí neplatí  
Poistenie v nezamestnanosti neplatí neplatí  
Garančné poistenie neplatí 0,25 %
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály