Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o elektronickej registračnej pokladnici

Dátum: Rubrika: Správa daní

Legislatívne úpravy vykonané novelami k zákonu č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o používaní ERP“) počnúc rokom 2012 majú za cieľ zlepšiť/zvýšiť daňové povinnosti skupiny podnikateľov, ktorí prijímajú tržby za predaj tovaru v hotovosti alebo za poskytovanie služieb uvedených na prílohe č. 1 tohto zákona. Ide predovšetkým o zdaniteľné príjmy, ktoré podliehajú zdaneniu podľa ustanovení zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Doterajšie legislatívne úpravy zákona o používaní ERP spočívajú v neustálom sprísňovaní podmienok dodržiavania tohto zákona za účelom zabrániť neoprávnenému kráteniu prijatých tržieb pri predaji tovaru alebo pri poskytovaní služby a s cieľom dosiahnuť vyšší výber daní.

Nie je tomu inak ani poslednou novelou zákona o používaní ERP schválenou 30. októbra 2014, ktorá vyšla v Zbierke zákonov pod č. 333/2014 Z. z., s účinnosťou od 1. januára 2015 a od 1. apríla 2015.

Novela zákona o používaní ERP je pomerne rozsiahla, zavádza nové technické prvky elektronických registračných pokladníc (ďalej len „ERP“), ktoré doteraz neboli v zákone o používaní ERP.

Za účelom zdanenia prijatých zdaniteľných príjmov dochádza k podstatnému rozšíreniu počtu služieb z doterajších počtu 29 na 65 druhov služieb uvedených na prílohe č. 1 tohto zákona.

Ide o nové služby, ktorých počet sa v priebehu schvaľovacieho procesu v Národnej rade SR rozšíril o ďalšie služby, za poskytnutie ktorých je podnikateľ povinný tržbu prijatú v hotovosti ihneď po jej prijatí evidovať v pokladnici.

Novým prvkom novely zákona o používaní ERP je zavedenie novej formy registračnej pokladnice – virtuálnej registračnej pokladnice (ďalej len „virtuálna pokladnica“), ktorá bude zriadená v prostredí Finančného riaditeľstva SR, t. j. na webovej stránke finančného riaditeľstva a bude bezplatne prístupná podnikateľom, ktorí sa rozhodnú túto pokladnicu za ustanovených podmienok používať na evidenciu tržieb prijatých v hotovosti.

Zákon o používaní ERP ponecháva na rozhodnutí podnikateľa, aby rozhodol, akú ERP bude používať na evidenciu prijatých tržieb v hotovosti za poskytnuté druhy služieb uvedených v prílohe č. 1 zákona o používaní ERP, či doterajší typ, tzv. klasickú ERP alebo virtuálnu pokladnicu.

Zavedenie virtuálnej pokladnice nie je v rámci členských štátov nič mimoriadne alebo neznáme; takýto spôsob evidencie prijatých tržieb v hotovosti už majú zavedený aj niektorých členských štátov (Chorvátsko, Maďarsko) a ďalšie členské štáty sa na tento spôsob evidencie prijatých tržieb pripravujú.

Z dôvodu operatívnosti a aj zníženia nákladov podnikateľov počnúc 1. januárom 2015 bude certifikáciu ERP vykonávať Finančné riaditeľstvo SR prostredníctvom Colného úradu Bratislava bezplatne, teda už nie podnikateľské subjekty, ktoré túto činnosť vykonávali do 31. decembra 2014 (napr. akreditovaná osoba EPVU Nová Dubnica).

Významným prvkom zákona o používaní ERP je aj nové ustanovenie, ktoré umožňujú správcovi dane zabezpečiť ERP pri dôvodnom podozrení z pozmeňovania údajov v ERP alebo v kontrolnom zázname. Je to len reakcia legislatívy na opakované zistenia pri aplikácii zákona o používaní ERP v praxi zamestnancami správcu dane (daňový úrad a colný úrad) v rámci vykonávaných kontrol jeho dodržiavania.

Keďže zavedenie virtuálnej registračnej pokladnice si vyžaduje aj technickú prípravu zo strany finančného riaditeľstva aj podnikateľov, je účinnosť ustanovení o používaní virtuálnej pokladnici posunutá na 1. apríl 2015 a 1. január 2016.

Komentár k vybraných ustanoveniam novely zákona o používaní ERP účinnej od 1. januára 2015 a od 1. apríla 2015

Z dôvodu zavedenia novej formy pokladnice legislatívne úpravy zákona o používaní ERP sa týkajú značného počtu ustanovení práve pre zavedenie virtuálnej pokladnice. Doterajšie ustanovenia zákona sa rovnako vzťahujú aj na virtuálnu registračnú pokladnicu. Preto, ak v článku hovoríme o elektronickej registračnej pokladnici, myslí sa tým aj virtuálna registračná pokladnica.

Zavedením používania virtuálnej pokladnice bolo potrebné doplniť do § 1 písm. a) a c), že zákon o používaní ERP upravuje aj podmienky používania virtuálnej pokladnice a procesný postup, t. j. konanie o certifikácii virtuálnej pokladnice. Túto certifikáciu pokladnice už bude od 1. januára 2015 vykonávať Colný úrad Bratislava.

Rovnako bolo potrebné doplniť § 2 zákona, ktorý vymedzuje základné pojmy na účely zákona, o nové pojmy v súvislosti s používaním virtuálnej pokladnice, ako je definícia virtuálnej registračnej pokladnice.

Virtuálna registračná pokladnica je prostredie zriadené finančným riaditeľstvom na jeho webovom sídle (internetovej stránke) komunikujúce prostredníctvom koncového zariadeniam, ktorým môže byť napr. počítač, notbook, mobilný telefón, tablet, prostredníctvom ktorých sa virtuálna pokladnica napojí na internet a aj na tlač pokladničných dokladov, intervalovej uzávierky a prehľadovej uzávierky.

Podnikateľ, aby mohol ­používať na evidenciu prijatých tržieb v hotovosti virtuálnu pokladnicu, musí byť napojený na internet, t. j. musí si obstarať jeho sprístupnenie cez uvedené technické zariadenia, pričom údaje o evidencii tržieb nebudú ukladané v žiadnom fiškálnom zariadení podnikateľa (ako je to u „klasickej“ ERP), ale budú priamo a ihneď (napr. jedenkrát denne) po ich zaevidovaní prenášané do informačného systému finančnej správy.

Takýto systém evidencie tržieb prostredníctvom virtuálnej pokladnice umožní kontrolným orgánom operatívny prístup bez časového obmedze

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály