Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon č. 368/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) s účinnosťou od 1. januára 2020 (www.nrsr.sk; tlač 1594). V článku uvádzame stručný prehľad vybraných zmien, v praxi je potrebné používať úplné znenie zákona o DPH.

Oslobodenie od dane a obrat

Za určitých podmienok je po 5 rokoch oslobodené od dane aj dodanie bytu, apartmánu alebo nebytového priestoru (§ 38 ods. 7). Pri dodaní takéhoto oslobodeného plnenia sa predávajúca osoba nestáva platiteľom zo zákona prekročením obratu (§ 4 ods. 4).

Konsignačný sklad

Novela preberá smernicu rady (EÚ) 2018/1910, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES, pokiaľ ide o harmonizáciu a zjednodušenie určitých pravidiel v systéme dane z pridanej hodnoty pre zdaňovanie obchodu medzi členskými štátmi (ďalej len „eurosmernica“), okrem iného aj režim call-off stock (konsignačný sklad), ktorý predstavuje súbežné splnenie 5 podmienok, zjednodušene povedané sú to tieto:

  • tovar je odoslaný do iného členského štátu z tuzemska;
  • predávajúci nie je usídlený v predmetnom členskom štáte;
  • budúci kupujúci je vopred známy a je registrovaným platiteľom v predmetnom členskom štáte;
  • predávajúci uviedol premiestnenie tovaru v záznamoch;
  • predávajúci uvedie v súhrnnom výkaze IČ DPH kupujúceho pridelené predmetným členským štátom (§ 8a ods. 1).

Poznámka: Uplatneniu režimu call-off stock nebráni skutočnosť, ak predávajúci má popri tom v predmetnom členskom štáte svoje registračné číslo pre daň.

Vopred známy zahraničný kupujúci z iného členského štátu, musí v lehote do 12 mesiacov tovar naskladnený v konsignačnom sklade kúpiť (previesť) do svojho vlastníctva, a až v tomto čase predaja (prevodu vlastníctva) sa to pre slovenského predávajúceho považuje za oslobodené dodanie do iného členského štátu (§ 8a ods. 2); pričom na predtým uskutočnené premiestnenie daného tovaru sa nebude prihliadať (§ 8 ods. 4).

Ak v lehote do 12 mesiacov po skončení prepravy tovaru do zahraničného konsignačného skladu v inom členskom štáte nebol tovar dodaný (predaný s prevodom vlastníctva) vopred známemu kupujúcemu – ide o premiestnenie tovaru (§ 8 ods. 4) s dôsledkami sa po márnom uplynutí lehoty 12 mesiacov zaregistrovať v inom členskom štáte z titulu nadobudnutia tovaru (§ 8a ods. 3), teda zaniká zjednodušená metodika konsignačného skladu (call-off stock). Rovnako aj v okamihu porušenia iných podmienok (§ 8a ods. 6). Strata tovaru (tovar chýba – inventúrny rozdiel), zničenie alebo krádež tovaru v konsignačnom sklade – tiež znamená, že došlo k premiestneniu tovaru s povinnosťou registrácie. V týchto prípadoch sa má za to, že podmienky sa prestali plniť v deň, keď došlo k zničeniu, strate alebo krádeži tovaru; ak takýto deň nie je možné určiť, potom v deň, keď sa zistilo, že tovar je zničený alebo chýba.

Preto boli v tomto smere novelizované aj pravidlá pre vedenie záznamov. Vzáznamoch sa vedie premiestnenie tovaru, vrátenie tovaru alebo nahradenie zdaniteľnej osoby v režime call-off stock, resp. tovar prepravený do tuzemska z iného členského štátu v tomto režime [§ 70 ods. 2 písm. g) a h), § 70 ods. 4 písm. d)]. Záznamová povinnosť je upravená v článku 54a vykonávacieho nariadenia rady (EÚ) č. 282/2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v z. n. p.

Taktiež boli novelizované pravidlá pre súhrnný výkaz, podľa ktorých sa súhrnný výkaz podáva aj pri odoslaní alebo preprave tovaru v režime call-off stock (konsignačný sklad), uvádza sa napríklad zdaniteľn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály