Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Dňa 8. júla NR SR schválila novelu zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) uverejnenú v Zbierke zákonov 5. 8. 2014 pod číslom 218/2014 Z. z. Podľa dôvodovej správy je zámerom novely prebrať do slovenského zákona o DPH článok 5 smernice Rady 2008/8/ES, pokiaľ ide o miesto poskytovania vybraných služieb nezdaniteľným osobám – telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a elektronických služieb. Okrem novej právnej úpravy pri poskytovaní uvedených služieb zákon obsahuje aj ďalšie ustanovenia v oblasti registrácie pre DPH, podávania súhrnného výkazu a natrvalo stanovuje sadzbu dane vo výške 20 %. Zákon nadobúda účinnosť v troch termínoch k 1. 10. 2014, 1. 1. 2015 a 1. 7. 2015.

Zmeny s účinnosťou od 1. 10. 2014

Znižuje sa limit dodaných tovarov do iných členských štátov s oslobodením od dane podľa § 43 zákona o DPH na podávanie súhrnného výkazu za zdaňovacie obdobie kalendárneho štvrťroku stanovený v § 80 ods. 2 zákona o DPH. Ak hodnota dodávaných tovarov do iných členských štátov s oslobodením od dane podľa § 43 presiahne hodnotu 50 000 € (doteraz 100 000 €) za príslušný kalendárny štvrťrok bude povinnosť podať mesačný súhrnný výkaz.

Zmeny s účinnosťou od 1. 1. 2015

Skráti sa lehota na vydanie osvedčenia o registrácii pre DPH na 21 dní v prípadoch, ak nie je dôvod na zamietnutie žiadosti o registráciu (§ 4 ods. 3 zákona o DPH).

Upravuje sa sadzba dane v § 27 zákona o DPH vo väzbe na prechodné ustanovenie § 85j ods. 1 cit. zákona na 20 %.

Lehota na podanie súhrnného výkazu pri dovoze tovaru prostredníctvom daňového zástupcu stanovená v § 69a, ods. 5 sa zjednocuje so všeobecnou lehotou na podanie súhrnného výkazu – do 25. dňa po skončení príslušného kalendárneho mesiaca.

Z ustanovenia § 78a ods. 1 zákona o DPH sa vypúšťa druhá veta, ktorá ukladala povinnosť predložiť kontrolný výkaz najneskôr v deň podania daňového priznania za príslušné zdaňovacie obdobie, ak bol tento zaslaný pred 25. dňom po skončení zdaňovacieho obdobia. Kontrolný výkaz bude platiteľ povinný podať najneskôr do 25. dňa po skončení zdaňovacieho obdobia, nezávisle na prípadnom skoršom podaní daňového priznania DPH.

Spresňuje sa ustanovenie § 66 ods. 1 zákona o DPH. Pre cestovné kancelárie a cestovné agentúry sa doplnil článok 307 Smernice o spoločnom systéme DPH, podľa ktorého služba dodaná cestovnou kanceláriou alebo cestovnou agentúrou je predmetom dane v tom členskom štáte, kde má cestovná kancelária a cestovná agentúra sídlo alebo prevádzkareň.

Upravuje sa výška pokuty za neoprávnene uplatnený nadmerný odpočet. Podľa nového znenia § 79 ods. 8 zákona o DPH daňový úrad uloží pokutu do výšky 1,3 % a nie striktne vo výške 1,3 % zo sumy vráteného nadmerného odpočtu.

Najväčší rozsah novely zákona je zameraný na oblasť telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a rôznych elektronických služieb. Dôvodom je implementovať do zákona o DPH článok 5 smernice Rady 2008/8/ES, pokiaľ ide o miesto poskytovania vybraných služieb nezdaniteľným osobám – telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a elektronických služieb (ďalej len „TS, RTV a ES“). Nová právna úprava týchto služieb je obsiahnutá v úprave § 16, § 49 ods. 10, § 56 ods. 4 § 68 a ustanovení nových § 68a až § 68c zákona o DPH.

Miestom dodania TS, RTV a ES dodaných nezdaniteľnej osobe je miesto, kde má táto osoba (príjemca) sídlo, bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava (§ 16 ods. 14 zákona o DPH). Oproti súčasnému stavu sa toto pravidlo určenia miesta dodania vybraných služieb pre nezdaniteľné osoby zjednotilo a platí rovnako pre TS, RTV a ES pre dodávateľov neusadených v EÚ, ale aj pre dodávateľov usadených v EÚ. Za elektronickú službu sa nepovažuje komunikácia prostredníctvom elektronickej pošty medzi dodávateľom služby a jeho zákazníkom (§ 16 ods. 15 zákona o DPH).

Elektronickými službami (ust. § 16 ods. 18 zákona o DPH) sú najmä poskytovanie webových stránok, hosťovanie na webových stránkach, diaľkové udržiavanie programov a vybavenia, dodanie programového vybavenia (softvéru) a jeho aktualizácie, dodanie obrázkov, textu a informácií a sprístupnenie databáz, dodanie hudby, filmov a hier vrátane výherných a hazardných hier a politického, kultúrneho, umeleckého, športového, vedeckého a zábavného vysielania a vysielania udalostí, vyučovanie na diaľku.

Novo formulovaný § 68 zá

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály