Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2018

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon č. 334/2017 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. a ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela zákona o DPH“) s účinnosťou od 1. januára 2018.

Ďalej uvádzame stručný komentár k vybraným témam novely zákona o DPH. V praxi je potrebné používať úplné znenie zákona (www.slov-lex.sk).

Zábezpeka na dani z pridanej hodnoty

Povinnosť zložiť zábezpeku na daň sa rozširuje aj na prípady, ak je žiadateľom o registráciu pre daň fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá má ku dňu podania žiadosti nedoplatok na dani 1 000 € a viac alebo ktorej bola zrušená registrácia dane z pridanej hodnoty z dôvodu opakovaného porušovania povinnosti podať daňové priznanie, opakovaného neplatenia vlastnej daňovej povinnosti, opakovanej nezastihnuteľnosti, prípadne z dôvodu opakovaného porušovania povinnosti pri vykonávaní daňovej kontroly (§ 4c ods. 1 písm. d zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. – ďalej len „zákon o DPH“).

Ak sa zastaví konanie o registrácii pre daň, rozhodnutie o zložení zábezpeky na daň sa z úradnej moci zruší a daňový úrad bezodkladne vráti zloženú zábezpeku na daň (§ 4c ods. 2 zákona o DPH).

Ak pred zložením zábezpeky na daň daňový úrad zruší registráciu pre daň, rozhodnutie o zložení zábezpeky sa z úradnej moci zruší (§ 4c ods. 6 zákona o DPH). Ak bola už zábezpeka zaplatená, použije sa na prípadné nedoplatky, inak sa zábezpeka vráti.

Ak do uplynutia 12 mesiacov do dňa zloženia zábezpeky na daň bola platiteľovi zrušená registrácia pre daň, potom daňový úrad bezodkladne zábezpeku na daň vráti (§ 4c ods. 7 zákona o DPH). Vrátenie zábezpeky na DPH sa neuplatní pri zrušení registrácie pre DPH z dôvodu zániku právnickej osoby bez likvidácie, keď právny nástupca je platiteľom ale sa ním stáva podľa § 4 ods. 4 zákona o DPH.

Registrácia pre daň a vrátenie dane zahraničnej osoby

Žiadosť o registráciu pre daň nie je povinná podať zahraničná osoba – ak dodáva tovar z tuzemska do iného členského štátu alebo tretieho štátu, ktorý bol nadobudnutý v tuzemsku z iného členského štátu, a zahraničná osoba bola zastúpená daňovým zástupcom [§ 5 ods. 1 písm. d) a ust. § 69aa zákona o DPH].

Poznámka: Od 1. januára 2018 sa do zákona o DPH dopĺňa nové ustanovenie § 69aa, ktorým sa zavádza nový inštitút – Daňový zástupca pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu, ktorý je určený na dodanie do iného členského štátu alebo do tretieho štátu. Novozavedená úprava predstavuje zjednodušenie pre zahraničné osoby v tom, že v prípade nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, ktorý je určený na dodanie do iného členského alebo tretieho štátu, sa zahraničná osoba nemusí registrovať za platiteľa DPH na daňovom úrade Bratislava, ale môže sa dať zastúpiť daňovým zástupcom. Podmienky sú uvedené v § 69aa zákona o DPH.

Zahraničná osoba má nárok na vrátenie dane. Doplňuje sa: „z dodania tovaru z tuzemska do iného členského štátu alebo tretieho štátu, ktorý bol nadobudnutý v tuzemsku z iného členského štátu, a zahraničná osoba bola zastúpená daňovým zástupcom podľa § 69aa zákona o DPH“ [§ 55a ods. 2 písm. c) bod 4 a § 56 ods. 2 písm. c) bod 4]. Doterajší § 69a umožňoval mať daňového zástupcu pri dovoze tovaru a nový § 69aa umožňuje mať daňového zástupcu aj pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu, ak je tovar určený na ďalší reexport.

Miesto nadobudnutia tovaru pri trojstrannom obchode

Jednou z podmienok trojstranného obchodu doteraz bolo, že prvý odberateľ nesmie byť registrovaný pre daň v členskom štáte druhého odberateľa. Táto podmienka sa mení na podmienku, že nesmie byť usadený v členskom štáte druhého odberateľa (t. j. nemôže mať v tomto členskom štáte sídlo a ani prevádzkareň) – ide o zosúladenie s článkom 141 eurosmernice 2006/112/ES o DPH [§ 17 ods. 4 písm. c) a § 45 ods. 1 písm. c zákona o DPH].

Poznámka: Trojstranný obchod je taký obchod, na ktorom sa zúčastňujú tri osoby, ktoré sú identifikované pre daň v troch rôznych členských štátoch a predmetom obchodu je dodanie toho istého tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený priamo od prvého dodávateľa k druhému odberateľovi z jedného členského štátu do iného členského štátu. Pre trojstranný obchod platili do 31. 12. 2017 nasledujúce podmienky:
všetky tri zúčastnené osoby sú identifikované pre daň v troch rôznych členských štátoch,
prvý odberateľ nie je identifikovaný pre daň v členskom štáte druhého odberateľa a voči prvému dodávateľovi a druhému odberateľovi použije rovnaké identifikačné číslo pre daň (zmena od 1. 1. 2018 na „nesmie byť usadený“, ale môže byť v tomto štáte registrovaný pre DPH“),
tovar odoslal alebo prepravil prvý dodávateľ alebo prvý odberateľ alebo iná osoba na ich účet z členského štátu iného ako je členský štát identifikácie prvého odberateľa do členského štátu druhého odberateľa
druhý odberateľ použije identifikačné číslo pre daň pridelené členským štátom, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru skončí a je osobou povinnou platiť daň.

Daňová povinnosť pri dovoze tovaru

V súčasnosti daňová povinnosť pri dovoze tovaru vzniká ukončením colného režimu dočasné použitie s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály