Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od 1. januára 2011

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

V rámci opatrení na zníženie deficitu verejnej správy v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky sa novelou zákona o dani z pridanej hodnoty s účinnosťou od 1. januára 2011 dočasne zvyšuje základná sadzba dane z 19 % na 20 % a súčasne sa zrušuje znížená sadzba dane 6 % na tzv. predaj potravín z dvora (mäso, ryby, mlieko, vajcia, med).

Nadväzne na smernice prijaté Radou EÚ v rokoch 2009 a 2010 sa s účinnosťou od 1. januára 2011 zákonom č. 490/2010 Z. z. mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), čím sa zabezpečuje prebratie týchto smerníc do národného právneho predpisu upravujúceho daň z pridanej hodnoty (DPH). S účinnosťou od 1. januára 2011 dochádza aj k zmenám v sadzbách dane.

Novelou zákona o DPH sa do slovenskej právnej úpravy DPH preberajú:

  • Článok 3 smernice Rady 2008/8/ES z 12. februára 2008, ktorou sa mení a dopĺňa smernica Rady 2006/112/ES, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb,
  • smernica Rady 2009/69/ES z 25. júna 2009, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, pokiaľ ide o daňové úniky súvisiace s dovozom,
  • smernica Rady 2009/162/EÚ z 22. decembra 2009, ktorou sa menia a dopĺňajú niektoré ustanovenia smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty,
  • smernica Rady 2010/23/EÚ zo 16. marca 2010, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2006/112/ES, pokiaľ ide o voliteľné a dočasné uplatňovanie mechanizmu prenesenia daňovej povinnosti v súvislosti s poskytovaniami určitých služieb, pri ktorých existuje riziko podvodu,
  • smernica Rady 2010/66/EÚ zo 14. októbra 2010, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2008/9/ES, ktorou sa ustanovujú podrobné pravidlá pre vrátenie dane z pridanej hodnoty z iného členského štátu.

V rámci opatrení na zníženie deficitu verejnej správy v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR sa novelou zákona o DPH s účinnosťou od 1. januára 2011 dočasne zvyšuje základná sadzba dane z 19 % na 20 % a súčasne sa zrušuje znížená sadzba dane 6 % na tzv. predaj potravín z dvora (mäso, ryby, mlieko, vajcia, med).

Konkrétne sa teda v zákone o DPH s účinnosťou od 1. januára 2011:

  • mení výška základnej sadzby dane a zrušuje znížená sadzba dane 6 %,
  • mení pravidlo pre určenie miesta dodania kultúrnych, umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných služieb, napr. služby na výstavách a veľtrhoch, ak sú dodané zdaniteľným osobám,
  • dopĺňa osobitná úprava určenia miesta dodania pre dodávky plynu a elektriny o teplo a chlad,
  • dopĺňajú podmienky pre oslobodenie od dane pri dovoze tovaru z tretích štátov,
  • zavádzajú nové pravidlá odpočítania dane pri nehnuteľnom majetku pri jeho používaní aj na iný účel ako na podnikanie,
  • mení obdobie na úpravu odpočítanej dane pri nehnuteľnom investičnom majetku z 10 na 20 rokov,
  • upravuje oslobodenie od dane a vrátenie dane orgánom a inštitúciám EÚ,
  • spresňujú lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu po kontrole oprávnenosti nadmerného odpočtu,
  • upravuje deň dodania pri opakovaných a čiastkových dodávkach,
  • mení pravidlo prenosu daňovej povinnosti pri prijatí služby od zahraničnej osoby,
  • zavádza tzv. tuzemské samozdanenie pri prevode emisných kvót skleníkových plynov,
  • predlžuje termín na podanie žiadosti o vrátenie dane z iného členského štátu EÚ za rok 2009 z 30. septembra 2010 do 31. marca 2011.


Sadzby dane

V rámci opatrení na zníženie deficitu verejnej správy v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR sa s účinnosťou od 1. januára 2011 menia sadzby DPH. V § 85j ods. 1 zákona o DPH sa zavádza dočasné zvýšenie základnej sadzby dane z 19 % na 20 %. Zvýšenie základnej sadzby dane o 1 % je dočasným opatrením, ktorého platnosť skončí, keď schodok verejnej správy SR dosiahne úroveň menej ako 3 %. Skončenie obdobia uplatňovania základnej sadzby dane 20 % vyhlási MF SR všeobecne záväzným právnym predpisom (vyhláškou).

Znížená sadzba dane 6 % na tzv. predaj potravín z dvora (mäso, ryby, mlieko, vajcia, med) sa zrušuje.

V § 27 zákona o DPH sa dopĺňa nový odsek z dôvodu zabezpečenia právnej istoty pre použitie sadzby dane v prípade, že v súvislosti s dodávkou tovaru alebo služby vznikne daňová povinnosť dva alebo viackrát, a to z dôvodu prijatia jednej alebo viacerých platieb pred samotnou dodávkou. Sadzba dane sa uplatní podľa toho, aká sadzba dane je platná v čase, keď vznikla daňová povinnosť.

Príklad č. 1:
Podnikateľ, platiteľ dane, má v januári 2011 dodať zákazníkovi tovar. Zákazník zaplatil v decembri 2010 preddavok vo výške 30 % dohodnutej ceny tovaru.

Dodávateľovi vznikla prvýkrát daňová povinnosť v decembri 2010 prijatím platby, uplatní sa sadzba dane 19 %. Tovar je dodaný v januári 2011 a dňom dodania tovaru vznikne dodávateľovi druhýkrát daňová povinnosť v rozsahu 70 % ceny, uplatní sa sadzba dane 20 %.

***


Zmena miesta dodania pri kultúrnych, umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných službách, napr. služby na výstavách a veľtrhoch, vrátane ich organizovania a s nimi súvisiacich doplnkových služieb – § 16 ods. 3 zákona o DPH

S účinnosťou od 1. januára 2010 bol už transponovaný do zákona o DPH Článok 2 smernice Rady 2008/8/ES, ktorou sa zmenila a doplnila smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb. Ďalším krokom je prebrať do zákona o DPH Článok 3 cit. smernice, na základe ktorého sa s účinnosťou od 1. januára 2011 zmenili pravidlá pre určenie miesta dodania kultúrnych, umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných služieb (veľtrhy a výstavy) pre zdaniteľnú osobu iných ako súvisiacich so vstupom na kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné alebo podobné podujatia (veľtrhy a výstavy).

Do 31. decembra 2010 bolo miestom dodania uvedených služieb miesto, kde sa tieto služby fyzicky vykonali. Ustanovenie § 16 ods. 3 zákona o DPH je osobitným pravidlom vo vzťahu ku všeobecným pravidlám § 15 ods. 1 a 2 zákona o DPH, to znamená, že sa uplatnilo vždy pri poskytnutí týchto služieb bez ohľadu na postavenie zákazníka (zdaniteľná osoba, nezdaniteľná osoba).

Od 1. januára 2011 je miestom dodania kultúrnych, umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných služieb, napr. služieb na výstavách a veľtrhoch, vrátane ich organizovania a s nimi súvisiacich doplnkových služieb a vstupu na tieto podujatia, ak sú tieto služby dodané nezdaniteľnej osobe, naďalej miesto, kde sa tieto služby fyzicky vykonajú. Vo vzťahu k uvedeným službám poskytovaným nezdaniteľným osobám nedošlo k žiadnej zmene, naďalej sa uplatní § 16 ods. 3 zákona o DPH.

Miestom dodania služieb v súvislosti so vstupom na kultúrne, umelecké, športové, vedecké, vzdelávacie, zábavné a iné podobné podujatia ako výstavy a veľtrhy, a doplnkových služieb súvisiacich s týmto vstupom, ak sú tieto služby dodané zdaniteľnej osobe, je miesto, kde sa tieto podujatia skutočne konajú – uplatní sa § 16 ods. 3 zákona o DPH.

Zmena spočíva v tom, že miesto dodania kultúrnych, umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných služieb, ako napríklad služieb na výstavách a veľtrhoch, vrátane ich organizovania a s nimi súvisiacich doplnkových služieb sa určí podľa všeobecného pravidla § 15 ods. 1 zákona o DPH, ak služba bude poskytnutá zdaniteľnej osobe, okrem

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály