Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela postupov účtovania účinná od 31. decembra 2009 a 1. januára 2010 (2. časť)

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Do postupov účtovania sa vkladá nový § 27a, ktorý upravuje postup účtovania pri nepeňažnom vklade podľa § 59 Obchodného zákonníka. Doteraz bol spôsob účtovania nepeňažných vkladov upravený len nepriamo. Ustanovenia § 27a upravujú osobitne nepeňažný vklad, ktorým je podnik alebo časť podniku a osobitne nepeňažný vklad, ktorým sú jednotlivé zložky majetku. V tomto čísle uverejňujeme dokončenie článku.

 

(pokračovanie – 1. časť článku)

Účtovanie nepeňažných vkladov

Do opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. sa vkladá nový § 27a, ktorý upravuje postup účtovania pri nepeňažnom vklade podľa § 59 Obchodného zákonníka. Doteraz bol spôsob účtovania upravený len nepriamo napríklad v § 59 ods. 8, § 54 ods. 5, § 37 ods. 10. Uvedené ustanovenia sa čiastočne menia a ich obsah sa presúva do § 27a, v ktorom sa sumarizuje účtovanie nepeňažných vkladov. Ustanovenia § 27a upravujú osobitne nepeňažný vklad, ktorým je podnik alebo časť podniku a osobitne nepeňažný vklad, ktorým sú jednotlivé zložky majetku.

Vklad podniku/časti podniku

Obsah
Pôvodná úprava
Nová úprava
Zmena
Nepeňažný vklad podniku/časti podniku (ďalej len vklad podniku) u prijímateľa vkladu.
Nebolo explicitne upravené v postupoch účtovania. Podľa § 25 ods. 1 písm. e) bod 1 ZoÚ sa majetok a záväzky nadobudnuté vkladom podniku alebo jeho časti oceňujú reálnou hodnotou podľa § 27 ods. 1 ZoÚ.
Podľa § 27a ods. 1 pri vklade podniku sa v účtovníctve prijímateľa vkladu podniku účtujú prijímané jednotlivé zložky majetku a záväzkov tvoriace vklad podniku na vecne príslušné účty v ocenení podľa § 27 ods. 2 ZoÚ. Identifikovateľný a spoľahlivo oceniteľný dlhodobý nehmotný majetok vytvorený vlastnou činnosťou vkladateľa sa u prijímateľa vkladu podniku účtuje na príslušný účet dlhodobého nehmotného majetku.
Nejde o vecnú zmenu, ale len o upresnenie existujúcich predpisov. Ustanovenie § 27a ods. 1 upresňuje, že jednotlivé zložky majetku a záväzkov tvoriacich vklad podniku sa u prijímateľa vkladu oceňujú reálnou hodnotou podľa § 27 ods. 2 ZoÚ. Súčasne uvádza, že v súvahe prijímateľa vkladu sa vykáže aj dlhodobý nehmotný majetok, ktorý nebol (resp. nemohol byť) vykázaný v súvahe vkladateľa, ak sa tento majetok dá identifikovať a spoľahlivo oceniť.
Goodwill pri vklade podniku u prijímateľa vkladu.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály