Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela Obchodného zákonníka a platobná disciplína

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 18. decembra 2012 Národná rada SR prijala zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela“). Novela bola v Zbierke zákonov SR zverejnená ako zákon č. 9/2013 Z. z. a účinnosť nadobudla 1. februára 2013.

Novela má za cieľ hlavne transponovať do nášho právneho poriadku smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2011/7/EÚ zo 16. februá­ra 2011 o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách (ďalej len „smernica“).

Novela v súvislosti s implementáciou smernice prináša najmä tieto zmeny (nové právne inštitúty):

  • Novela pre tzv. subjekty verejného práva ustanovuje maximálnu lehotu splatnosti peňažného záväzku v trvaní 30 dní. Od tejto lehoty splatnosti je možné sa zmluvne odchýliť len pod podmienkou, že dlhšia lehota nie je v tzv. hrubom nepomere k právam a povinnostiam vyplývajúcim zo záväzkového vzťahu pre veriteľa a že takéto osobitné ­dojednanie odôvodňuje povaha predmetu plnenia záväzku a dohodnutá lehota splatnosti nepresiahne 60 dní.
  • Pre záväzkové vzťahy medzi podnikateľmi novela definuje maximálnu lehotu splatnosti, ktorú je možné zmluvne dohodnúť v trvaní 60 dní. Aj tu platí možnosť dojednať si dlhšiu lehotu splatnosti peňažného záväzku pre dlžníka, ktorá však je podmienená tým, že takéto dojednanie nebude značne nevýhodné pre veriteľa.
  • Novela zavádza inštitút – paušálnu náhradu nákladov spojených s uplatnením pohľadávky.
  • Novela zavádza aj inštitút „nekalých zmluvných podmienok a nekalej obchodnej praxe“.

Novelou stanovené lehoty splatnosti majú taktiež odstrániť zbytočné spory o tom, kedy sa dlžník najneskôr dostal do omeškania.

Článok sa zaoberá zmenami, ktoré novela Obchodného zákonníka priniesla.

Právny rámec

Na novelu Obchodného zákonníka, ktorá vychádza z legislatívy Európskej únie, nadväzujú ďalšie dva predpisy prijaté vládou Slovenskej republiky. Ide o nasledovné vykonávacie nariadenia:

  • Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 20/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 87/1995 Z. z., ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Občianskeho zákonníka v z. n. p.,
  • Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 21/2013 Z. z., ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Obchodného zákonníka.

Novela Obchodného zákonníka

Novelou Obchodného zákonníka sa do slovenského právneho poriadku transponovala smernica. Nie všetky pojmy, ktoré smernica definuje, sa dostali do textu Obchodného zákonníka.

Obchodná transakcia

Novela, napr. neobsahuje definíciu pojmu obchodná transakcia, avšak smernica ju v Čl. 2 definuje ako „transakcie medzi podnikmi alebo medzi podnikmi a orgánmi verejnej moci, ktoré vedú k dodávke tovaru alebo k poskytnutiu služieb za odplatu“.

Oneskorená platba

Smernica definuje oneskorenú platbu ako platbu, ktorá neprebehne v rámci zmluvnej alebo zákonnej lehoty splatnosti, a pri ktorej sú splnené nasledovné podmienky:

  1. veriteľ splnil svoje zmluvné a zákonné povinnosti a zároveň,
  2. veriteľ nedostal splatnú sumu včas, s výnimkou prípadu, keď dlžník nie je zodpovedný za omeškanie.

Subjekt verejného práva

Novela sa týka obchodných záväzkových vzťahov medzi podnikateľmi, ale aj tých vzťahov, kde podnikatelia dodávajú tovary a služby tzv. subjektom verejného práva. Smernica používa pojem „orgán verejnej moci“ odkazom na definíciu „verejného obstarávateľa“.

Novela však upustila od používania pojmu „orgán verejnej moci“ a nahradila ho pojmom „subjekt verejného práva“. Uvedené nastalo z dôvodu, že definícia pojmu „orgán verejnej moci“ sa nezhoduje s tradične vnímaným obsahom tohto inštitútu. Dôvodová správa uvádza, že „orgánom verejnej moci, z hľadiska tradičného chápania, nie je právnická osoba založená na nevýrobný a neobchodný účel financovaná štátom, ak jej žiadny výkon verejnej moci nie je zverený.“ Preto použitie Obchodného zákonníka v znení tejto novely bude potrebné aj na vzťahy medzi subjektom verejného práva p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály