Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela autorského zákona – zmeny v licenčných zmluvách

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 21. júna 2013 Národná rada SR schválila novelu zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (ďalej len „novela“), ktorá nadobudla účinnosť dňa 1. novembra 2013. Opätovne bola novela schválená v septembri, nakoľko ju prezident nepodpísal.

Novela rieši problémy uzatvárania licenčných zmlúv, ktoré so sebou priniesla prax, najmä v súvislosti s povinnosťou ich uzatvárania v písomnej forme (pod sankciou absolútnej neplatnosti), čo už dlhodobo pred prijatím novely nezodpovedalo aktuálnym požiadavkám na uzatváranie licenčných zmlúv v digitálnej ére, ale aj modernom ponímaní obchodovania.

Novela odstránila povinnú písomnú formu licenčných zmlúv, s výnimkou výhradnej licencie.

Popri zmenách, ktoré sa týkajú uzatvárania licenčných zmlúv, novela zaviedla aj osobitný koncept ponuky licencie smerujúci voči neurčitým osobám a prijatia tejto ponuky konaním, z ktorého možno vyvodiť súhlas s podmienkami licencie aj bez vyrozumenia autora. Tým sa umožňuje využívanie tzv. verejných licencií (napr. Crea­tive Commons, GNU, GPL, BSD, EUPL) a taktiež špecifických spôsobov uzatvárania zmlúv (shrink-wrap, click-wrap, atď.).

Medzi najvýznamnejšie zmeny, ktoré novela v súvislosti s licenčnými zmluvami priniesla, tak patria napríklad:

  • úprava náležitostí licenčných zmlúv,
  • zrušenie povinnej písomnej formy licenčnej zmluvy,
  • úprava udelenia licencie neurčitým osobám.

Tento článok sa zaoberá zmenami, ktoré novela v súvislosti s uzatváraním licenčných zmlúv priniesla.

Úprava náležitostí licenčných zmlúv

Licenčná zmluva je dvojstranným právnym úkonom, ktorým autor, ktorý dielo vytvoril (príp. po jeho smrti dedičia) udeľuje nadobúdateľovi súhlas na použitie diela. Nadobúdateľom licencie sa rozumie subjekt, či už fyzická alebo právnická osoba, ktorý je na základe licenčnej zmluvy oprávnený s dielom nakladať v rozsahu a spôsobom dojednaným v licenčnej zmluve. Licenčná zmluva je predpokladom vzniku práva na použitie diela na základe nadobudnutia súhlasu (licencie) od autora ako nositeľa práv k dielu.

Do nadobudnutia účinnosti novely (t. j. do 31. októbra 2013) platilo, že licenčná zmluva musela povinne, v súlade so znením ust. § 40 ods. 1 autorského zákona, obsahovať tieto náležitosti:

  • spôsob použitia diela,
  • rozsah licencie,
  • čas, na ktorý autor licenciu udeľuje, alebo spôsob jeho určenia a
  • odmenu alebo spôsob jej určenia, ak sa autor s nadobúdateľom nedohodol na bezodplatnom poskytnutí licencie.

Ak by licenčná zmluva neobsahovala náležitosti vymenované vyššie, išlo by o zmluvu absolútne neplatnú podľa § 39 Občianskeho zákonníka.

Licenčná zmluva mohla, okrem ob­ligatórnych náležitostí, obsahovať aj ďalšie – fakultatívne náležitosti. Napr. sa mohli zmluvné strany dohodnúť na výhradnej a nevýhradnej licencii (v súlade s § 43 autorského zákona), či na postúpení licencie tretej osobe (podľa § 44 autorského zákona) a na iných podmienkach.

Novela zmenila povinné náležitosti licenčnej zmluvy na nepovinné. Upustila od striktného taxatívneho vymedzenia podstatnýc

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály