Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nové usporiadanie pravidiel US GAAP

Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Tento článok je zameraný na US GAAP a venuje sa zmene, ktorá zásadným spôsobom mení usporiadanie jeho súčasných pravidiel. Cieľom tohto príspevku nie je rozoberať jednotlivé typy dokumentov a organizácií, ktoré ich vydali, ale upozorniť na tzv. kodifikáciu všetkých týchto zdrojov US GAAP.

Aj napriek skutočnosti, že nasledujúce informácie nesúvisia priamo s problematikou IFRS, je dôležité sa o nich zmieniť, pretože IFRS konvertujú s US GAAP a pre používateľov IFRS je v súčasnej dobe vhodné sledovať aj vývoj a zmeny v pravidlách US GAAP. (Pozn.: Výhľadovo súčasná zmena v US GAAP môže mať dopad na zmeny v IFRS). Tento článok je zameraný na US GAAP a venuje sa zmene, ktorá zásadným spôsobom mení usporiadanie súčasných pravidiel US GAAP (Pozn.: Tvorba tohto článku bola ešte v dobe finalizácie nového usporiadania. Článok je však vydaný v dobe, kedy je nové usporiadanie účinné a pre účtovné jednotky povinné.)


História pravidiel US GAAP je datovaná do 30. rokov 20. storočia a o pätnásť rokov by mohli osláviť svoje sté výročie. Je však možné, že sa ho pravidlá US GAAP už „nedožijú“. [Pozn.: Konvergenčný proces US GAAP a IFRS a rozhodnutie americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) z roku 2008 prijať IFRS pre všetky registrované spoločnosti predostrel budúci vývoj pravidiel, ktorý predbežne počíta s „koncom“ súčasnej podoby a rozsahu pravidiel US GAAP na prelome rokov 2015 – 2016]. Aj napriek tomu v súčasnosti dochádza k zásadnej zmene v usporiadaní pravidiel, resp. tzv. zdrojov pravidiel US GAAP. Vzhľadom k dlhodobej histórii vychádzajú súčasné pravidlá US GAAP z veľkého počtu vyhlášok, interpretácií, stanovísk a názorov, ktoré tvorili a tvoria rôzne organizácie. Všetky dokumenty sú usporiadané do štyroch hierarchických úrovní (od A do D) [pozn.: bližšie toto usporiadanie definuje vyhláška SFAS 162, „Usporiadanie GAAP“ (SFAS 162, „The Hierarchy of Generally Accepted Accounting Principles“)], tak ako ilustratívne zobrazuje nasledujúca schéma:


Cieľom tohto príspevku nie je rozoberať jednotlivé typy dokumentov a organizácií, ktoré ich vydali, ale upozorniť na tzv. kodifikáciu všetkých týchto zdrojov US GAAP. Kodifikácia je aktuálne dôležitá pre všetkých, ktorí zostavujú účtovnú závierku či uskutočňujú audit účtovnej závierky podľa US GAAP a aktívne pracujú s pravidlami US GAAP. O čo teda ide a v čom spočíva tzv. kodifikácia pravidiel US GAAP?

US GAAP sa stali užívateľsky náročnou disciplínou, je čím ďalej tým ťažšie zorientovať sa v ich pravidlách, nájsť konkrétne ustanovenie upravujúce určitú transakciu, či udalosť a aplikovať ju pri príprave účtovnej závierky. Táto skutočnosť viedla k rozhodnutiu usporiadať pravidlá US GAAP, v novom užívateľsky prístupnom systéme, ktorý bude jasne a prehľadne definovať autoritatívne p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály