Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nové pravidlá tzv. duálneho vzdelávania z pohľadu zákona o dani z príjmov

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Učňovské vzdelávanie a jeho kvalita už dlhšiu dobu rezonuje v podnikateľskej verejnosti ako problém, lebo je úzko spojené s nedostatkom kvalitne pripravenej pracovnej sily. Zvlášť citlivá je táto problematiky pre vysokú mieru nezamestnanosti absolventov škôl, ktorá je dôsledkom nedostatočne prepojených potrieb trhu práce a školského systému.

Za vzor sa často kladie učňovské školstvo v socialistickom Československu, ale aj systém prípravy pracovnej sily v nemecky hovoriacich krajinách, ktorým je systém tzv. duálneho vzdelávania. Zo skúseností týchto krajín sa Slovensko inšpirovalo pri príprave nových pravidiel poskytovania praktického vyučovania v systéme duálneho vzdelávania, ktoré sú obsiahnuté v novom zákone č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o duálnom vzdelávaní“).

Cieľom zákona je najmä odborná príprava mladých ľudí na povolanie v súlade s praxou, t. j. aby sa v systéme duálneho vzdelávania žiak pripravoval na výkon povolania alebo odborných činností podľa potrieb a požiadaviek zamestnávateľov. Tiež sa cez tzv. daňové stimuly motivujú zamestnávatelia vstúpiť do tohto systému vzdelávania a prípravy.

Efektivitu duálneho vzdelávania by mali zabezpečiť aj nové pravidlá spolupráce odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, t. j. so štátnou správou a územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov.

Zákon upravuje celý široký okruh problematiky, ale z hľadiska zamestnávateľov sú najdôležitejšie otázky spojené s financovaním praktického vyučovania a so zahrnovaním s tým spojených výdavkov do základu dane. Túto problematiku rieši novela zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktorá nadobúda účinnosť od 1. 9. 2015 a ktorá bola prijatá spolu so zákonom o duálnom vzdelávaní.

Praktické vyučovanie

Praktické vyučovanie, pri ktorom môže žiak vykonávať produktívnu prácu (zhotovenie výrobkov alebo ich častí, poskytovanie služieb alebo vykonávanie pracovných činností zodpovedajúcich povolaniu) sa vykonáva vo forme:

  • odborného výcviku,
  • odbornej praxe alebo
  • umeleckej praxe

a na troch možných miestach:

  • v dielni (je súčasťou strednej odbornej školy a vzdelávacieho školského systému),
  • na pracovisku zamestnávateľa (ak žiak nevykonáva prípravu v dielni alebo sa nepripravuje v systéme duálneho vzdelávania a praktické vyučovanie sa uskutočňuje individuálnou formou na základe dohody medzi riaditeľom školy a právnickou alebo fyzickou osobou – zamestnávateľom, avšak v tejto súvislosti zákon o duálnom vzdelávaní určuje podmienky, ktorými sú najmä základné vybavenie pracoviska a súlad hlavnej činnosti zamestnávateľa s činnosťami, ktoré sú totožné s povolaním, na ktoré sa žiak pripravuje,
  • na pracovisku praktického vyučovania – (duálne vzdelávanie pod vedením inštruktora, majstra odbornej výchovy, učiteľa odbornej alebo umeleckej praxe), je súčasťou zamestnávateľa, ktorý má spôsobilosť vykonávať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania na základe vydaného osvedčenia, pričom toto pracovisko nebude považované za školské zariadenie.

Zapojenie zamestnávateľa do duálneho vzdelávania, zmluva o duálnom vzdelávaní

V tomto systéme sa žiak pripravuje na výkon povolania alebo odborných činností na základe potrieb zamestnávateľa. Zamestnávateľ nie je len pasívnym účastníkom vzdelávania a prípravy žiaka, ale sa stáva aj zodpovedný

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály