Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nové elektronické registračné pokladnice

Rubrika: Problémy z praxe

Národná rada SR prijala nový zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p., ktorý nahradí vyhlášku č. 55/1994 Z. z. o spôsobe vedenia evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou s účinnosťou od 1. marca 2009.


Nár
odná rada SR prijala nový zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnicea o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o ERP“), ktorý nahradí vyhlášku č. 55/1994 Z. z. o spôsobe vedenia evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou (ďalej len „vyhláška č. 55/1994 Z. z.“) s účinnosťou od 1. marca 2009. Týmto zákonom sa zaviedli aj pokuty v zákone č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“). V príspevku uvádzam prehľad vybraných zmien a príkladov. V praxi je potrebné pracovať s úplným znením zákona a sledovať ďalší vývoj aplikačných názorov v tejto oblasti.

Úvodom treba uviesť, že na zavedenie nových elektronických registračných pokladníc (ERP) je relatívne veľké adaptačné obdobie. Podľa § 18 zákona o ERP, podnikateľ môže používať ERP podľa vyhlášky č. 55/1994 Z. z. najneskôr do 31. decembra 2010. Pri používaní takejto ERP podnikateľ postupuje podľa doterajšej vyhlášky č. 55/1994 Z. z.
 
Povinnosť evidencie sa týka podnikateľov, ktorý predávajú akýkoľvek tovar alebo vybrané služby a majú tržby v hotovosti. Vybrané služby sú uvedené v prílohe zákona, a na rozdiel od doterajšej právnej úpravy (v ustanoveniach vyhlášky č. 55/1994 Z. z.) nie sú označené kódom podľa platnej štatistickej Klasifikácie produkcie. Tržbou je platba prijatá z predaja tovaru alebo z poskytovania služby v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť (napr. platba kartou). Tržbou je aj platba prijatá ako preddavok. Tovarom sa rozumie akýkoľvek výrobok, polotovar, materiál alebo surovina predávaná podnikateľom.
 
Podľa § 3 ods. 1 zákona o ERP podnikateľ je povinný evidovať tržbu ERP bez zbytočného odkladu po jej prijatí. Na splnenie tejto povinnosti musí používať len ERP, ktorá je certifikovaná, zaplombovaná, má pridelený daňový kód a spĺňa technické požiadavky uvedené v zákone. Technické požiadavky musí zabezpečiť výrobca pokladnice a overiť certifikačný orgán.
 
Povinnosť evidencie tržieb sa týka aj úhrady faktúr, lebo medzi titulmi vymenovanými v § 3 ods. 2 zákona o ERP, kedy sa evidencia nemusí vykonávať, už nie je uvedená úhrada pohľadávky. Bez povinnosti evidencie však zostali tržby za predaj tovaru na dobierku.
 
Podľa dôvodovej správy zámerom nového zákona o ERP je najmä sprísnenie technických požiadaviek na ERP, aby sa zamedzilo možnosti krátenia tržieb, preto sa zavádza napr. plomba, ochranný znak na pokladničnom doklade, fiskálna pamäť, povinná údržba ERP, register servisných organizácií, elektronická forma daňovej kontroly.
 
Plombou je ochranná známka, ktorá sa nedá odlepiť bez jej viditeľného poškodenia a obsahuje ochranné prvky znemožňujúce jej falšovanie. Za nesprávnu plombu na ERP uloží daňový úrad pokutu od 10 000 Sk do 100 000 Sk podľa novelizovaného § 35 ods. 8 zákona o správe daní účinného od 1. 3. 2009.
 
ERP musí byť označená plombou na takom mieste, aby bez jej poškodenia nebol možný prístup k fiskálnej pamäti a k ostatným častiam ERP zabezpečujúcim jej správnu funkčnosť – miesto pre plombu navrhne výrobca a overí certifikačná autorita. Plomby dodávateľským spôsobom zabezpečí Daňové riaditeľstvo SR, ktoré ich predá servisnej organizácii. Plomby podliehajú evidencii a ročnému zúčtovaniu servisnou organizáciou, a prípadné nedodržanie pravidiel je tiež sankcionované od 1 000 Sk do 100 000 Sk.
 
Fiskálna pamäť je technické zariadenie umožňujúce jednorazový a trvalý zápis údajov z dennej uzávierky. Na displej sa zobrazí upozornenie pred zaplnením kapacity fiskálnej pamäti. Fiskálna pamäť je akási „čierna skrinka“ zaznamenávajúca všetko dôležité pre daňovú kontrolu; musí mať takú konštrukciu, ktorá daňovému úradu umožní v elektronickej forme stiahnuť si údaje z nej do svojho počítača. Externé technické zariadenie umožňujúce získať údaje z fiskálnej pamäte (čítačku) musí poskytnúť a uložiť výrobca už pri certifikácii. Podnikateľ ju archivuje minimálne po dobu 5 rokov pre účely daňovej kontroly; nesplnenie tejto povinnosti je pokutované od 1 000 Sk do 100 000 Sk.
 
ERP podlieha povinnej periodickej údržbe oprávnenou servisnou organizáciou. Upozornenie na blížiaci sa termín údržby sa zobrazí užívateľovi na displeji ERP. Do lehoty 2 mesiacov od tohto upozornenia platí povinnosť písomne objednať periodickú údržbu tak, ako to vyplýva z ustanovenia § 4 ods. 7 zákona o ERP.
 
Zavádza sa ochranný znak, ktorým sú písmená „MF“ podľa prílohy zákona. Ochranný znak je zapísaný vo fiskálnej pamäti a tlačí sa na originál pokladničného dokladu a v dennej uzávierke.
 
Podľa § 10 ods. 4 zákona o ERP sa pri poruche ERP vystaví paragón, ktorý sa archivuje po dobu 5 rokov. Údaje z paragónu sa následne zaevidujú do ERP, ktorej prevádzka bola prerušená. Paragón je náhradným dokladom, preto má obsahovať všetky údaje ako pokladničný doklad, okrem ochranného znaku.
 
Požiadavky na archiváciu ustanovuje § 9 zákona o ERP. Po dobu 5 rokov sa archivujú tlačové výstupy z dennej uzávierky, obdobne aj dátové média. Denná uzávierka sa archivuje samostatne (nelepí sa do knihy ERP). Tlačové výstupy majú byť čitateľné po dobu 10 rokov od konca roku vyhotovenia; vyplýva to z ustanovenia § 4 ods. 2 písm. b) bod 8 zákona o ERP.
 
Servisná organizácia bude zapísaná do zoznamu oprávnených osôb – registra až po splnení podmienok. Register vedie príslušný daňový úrad a v sumárnej podobe bude aj na internetovej stránke Daňového riaditeľstva SR.
Ak podnikateľ vloží hotovosť do ERP – okrem prijatej tržby (tzv. dotácia pokladnice), je povinný ju zaevidovať. V takom prípade sa vyhotoví doklad označený ako „VKLAD“. ERP musí tiež umožňovať tlač dokladov „NEPLATNÝ DOKLAD“ a „SKÚŠKA POKLADNICE“.
 
Štandardným výstupom pre kupujúceho bude pokladničný doklad preukazujúci prijatie tržby, vrátenia platby za vrátený tovar alebo službu pri reklamácii; ustanovenie § 8 zákona o ERP definuje aj povinné minimálne obsahové náležitosti pokladničného dokladu.
 
Zákon o ERP už neobsahuje mesačnú uzávierku, len dennú uzávierku. Ďalej bude existovať prehľadová uzávierka obsahujúca údaje o denných operáciách v danom dni. Napokon zákon definuje intervalovú uzávierku, ktorú je podnikateľ povinný vytlačiť na požiadanie daňového úradu pri daňovej kontrole.
 
Podľa § 13 zákona o ERP podnikateľ je povinný viesť knihu ERP, ktorá môže obsahovať len povinné údaje uvedené v prílohe zákona (nie sú tam denné ani mesačné uzávierky). Kniha ERP sa povinne archivuje 10 rokov.
 
Príklad č. 1:
Nedávno sme si dali prerobiť ERP na požiadavky duálneho zobrazenia v súvislosti s prechodom na euro. Máme sa ponáhľať so zavedením novej ERP podľa podmienok zákona o ERP alebo treba počkať?
 
Zavedenie ERP podľa podmienok zákona o ERP je termínované najneskôr do 31. 12. 2010, resp. dovtedy je možné používať súčasné ERP.
 
Pragmaticky sa zrejme mnoho podnikateľov zachová tak, že súčasnú adaptovanú pokladnicu na euro podľa doterajšej vyhlášky č. 55/1994 Z. z. bude využívať minimálne v roku 2008 a 2009 (do konca povinnosti duálneho zobrazovania), a potom budú mať podnikatelia celý rok 2010 na zavedenie novej pokladnice podľa podmienok zákona o ERP a bez povinnosti duálneho zobrazenia.
 
Upozorňujem tiež na povinné obsahové náležitosti pokladničného dokladu, ktorý sa bude vydávať z novej ERP certifikovanej podľa zákona o ERP. Podľa § 8 ods. 1 písm. o) cit. zákona o ERP pokladničný doklad musí obsahovať aj ďalšie údaje, ktorých uvedenie vyplýva z osobitného predpisu, najmä zo zákona č. 659/2007 Z. z. o zavedení meny euro v SR a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
 
Z uvedeného logicky vyplýva, že ak bude výrobca chcieť certifikovať ERP podľa nového zákona ešte do konca roku 2009, dokedy platí povinnosť duálneho zobrazenia, musí aj táto ERP byť technicky schopná poskytovať duálne zobrazenie, a naopak, po tomto dátume certifikované a prevádzkované ERP, už nemusia mať technickú schopnosť duálneho zobrazovania cien.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály