Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Neziskové organizácie a register účtovných závierok

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Aj účtovné jednotky, nezriadené alebo nezaložené na podnikanie (neziskové organizácie), vedú účtovníctvo a zostavujú účtovnú závierku. V praxi sa často stretávame s otázkami, či tieto účtovné jednotky majú povinnosť ukladať účtovnú závierku do registra účtovných závierok (ďalej len „RÚZ“) a či majú povinnosť doručiť do RÚZ aj iné účtovné dokumenty, napr. výročnú správu alebo správu audítora. Medzi neziskové organizácie paria občianske združenia, nadácie, organizácie poskytujúce všeobecno-prospešné služby, neinvestičné fondy, cirkvi a náboženské spoločnosti, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov a podobne.

Neziskové organizácie a vedenie účtovníctva
Neziskové organizácie v súlade s ustanovením § 9 ods. 2 písm. c) a písm. d) zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva alebo v sústave podvojného účtovníctva určené pre neziskové organizácie.
V sústave
jednoduchého
účtovníctva môžu účtovať:
-
občianske združenie, jeho organizačné zložky, ktoré majú právnu subjektivitu; organizačné zložky Matice slovenskej, ktoré majú právnu subjektivitu; združenia právnických osôb; spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov; neinvestičné fondy; poľovnícke organizácie a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby;
ak nepodnikajú a ak ich príjmy nedosiahli v predchádzajúcom účtovnom období 200 000 €
, ak nie sú subjektom verejnej správy,
-
cirkev a náboženská spoločnosť, ich orgány a cirkevné inštitúcie,
ktoré majú právnu subjektivitu,
ak nepodnikajú.
Z uvedeného vyplýva, že ak by neziskové organizácie podnikali, bez ohľadu na výšku príjmu, museli by viesť podvojné účtovníctvo. Ak nepodnikajú, ale ich príjmy, napr. prijatý podiel zaplatenej dane, by presiahli sumu 200 000 €, musia tiež viesť podvojné účtovníctvo. Okrem cirkví a náboženských spoločenstiev, ktoré musia viesť podvojné účtovníctvo len vtedy, ak podnikajú.
Neziskové organizácie pri vedení
jednoduchého
účtovníctva musia postupovať podľa
opatrenia MF SR č. MF/24975/2010-74,
ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní položiek účtovnej závierky, obsahovom vymedzení niektorých položiek a rozsahu údajov určených z účtovnej závierky na zverejnenie pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré nie sú založené alebo zriadené na účel podnikania v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v JÚ pre neziskové organizácie").
Neziskové organizácie pri vedení
podvojného
účtovníctva musia postupovať podľa
opatrenia MF SR č. MF/24342/2007-74,
ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a účtovej osnove pre účtovné jednotky, ktoré nie sú založené alebo zriadené na účel podnikania v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ pre neziskové organizácie").
Neziskové organizácie a účtovná závierka
Jednoduché účtovníctvo
Pre zostavenie účtovnej závierky v jednoduchom účtovníctve nie osobitný právny predpis, ako tomu je v podvojnom účtovníctve. Účtovná závierka je upravená priamo v postupoch účtovania pre jednoduché účtovníctvo, a to v § 25. Vzor účtovnej závierky je prílohou tohto opatrenia.
§ 25 - Účtovná závierka
1) Účtovná závierka sa zostavuje podľa § 17 zákona.
2) Údaje z účtovnej závierky sa zverejňujú v plnom rozsahu.
3) Účtovná závierka sa ukladá v registri účtovných závierok v lehote: a. na podávanie daňového priznania, ak má účtovná jednotka povinnosť podať daňové priznanie, b. ustanovenej osobitným predpisom, 35) ak má účtovná jednotka povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom alebo c. do šiestich mesiacov od konca účtovného obdobia, za ktoré sa ukladá, ak má účtovná jednotka povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom podľa § 19 ods. 4 zákona.
4) Vo výkaze o príjmoch a výdavkoch sa uvádzajú jednotlivé položky príjmov a výdavkov v členení podľa druhov za nezdaňovanú činnosť a za zdaňovanú činnosť v eurách zaokrúhlene na dve desatinné miesta.
5) Vo výkaze o majetku a záväzkoch sa uvádzajú jednotlivé položky majetku a záväzkov v členení za bežné účtovné obdobie a za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie v eurách zaokrúhlene na dve desatinné miesta.
Legenda: 35) Napríklad § 24 zákona č. 147/1997 Z.z. v znení zákona č. 445/2008 Z.z., § 33 zákona č. 213/1997 Z.z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v z. n. p.
Podvojné účtovníctvo
Neziskové organizácie pri zostavovaní účtovnej závierky z podvojného účtovníctva postupujú podľa
opatrenia MF SR č. MF/17616/2013-74,
ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky, termíny a miesto ukladania individuálnej účtovnej závierky a výročnej správy pre účtovné jednotky účtujúce v sústave podvojného účtovníctva, ktoré nie sú založené alebo zriadené na účely podnikania v z. n. p. (ďalej len "opatrenie k účtovnej závierke").
Poznámky k účtovnej závierke v podvojnom účtovníctve pre neziskové organizácie
Jednou z častí účtovnej závierky v podvojnom účtovníctve sú aj poznámky.
Editovateľné tlačivo pre zostavenie poznámok neexistuje.
Poznámky si musí vypracovať každá účtovná jednotka sama na svoje podmienky podľa
opatrenia k účtovnej závierke
, termíny a miesto ukladania individuálnej účtovnej závierky a výročnej správy pre účtovné jednotky účtujúce v sústave podvojného účtovníctva, ktoré nie sú založené alebo zriadené na účely podnikania
v znení opatrenia MF SR č. MF/20166/2015-74,
ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie MF SR č. MF/17616/2013-74, ktorým sa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály