Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nezdaniteľné časti základu dane zamestnancov

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Na základe § 11 Zákonníka práce je zamestnancom fyzická osoba, ktorá v pracovnoprávnych vzťahoch a ak to ustanovuje osobitný predpis, aj v obdobných pracovných vzťahoch vykonáva pre zamestnávateľa závislú prácu podľa jeho pokynov za mzdu alebo odmenu.

 

Na základe § 11 Zákonníka práce je zamestnancom fyzická osoba, ktorá v pracovnoprávnych vzťahoch a ak to ustanovuje osobitný predpis, aj v obdobných pracovných vzťahoch vykonáva pre zamestnávateľa závislú prácu podľa jeho pokynov za mzdu alebo odmenu.

Mzda alebo odmena zamestnanca v zmysle § 5 ods. 1 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) je príjmom zo závislej činnosti.
 
Aké nezdaniteľné časti základu dane si daňovník, teda aj zamestnanec môže uplatniť, upravuje § 11 ZDP. Základ dane sa znižuje o nezdaniteľné časti, ktorými sú:
  • Suma zodpovedajúca 19,2-násobku sumy životného minima [§ 2 písm. a) zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov] platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia ročne na daňovníka. [§ 11 ods. 1 písm. a) ZDP.]
Základ dane daňovníka sa neznižuje o túto sumu, ak daňovník je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo výsluhového dôchodku, alebo ak mu dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia a je vyšší ako suma, o ktorú sa znižuje základ dane podľa § 11 ods. 1 písm. a) ZDP. Ak suma dôchodku v úhrne nepresahuje sumu, o ktorú sa znižuje základ dane podľa § 11 ods. 1 písm. a) ZDP, zníži sa základ dane podľa § 11 ods. 1 písm. a) ZDP len vo výške rozdielu medzi vyplatenou sumou dôchodku a sumou, o ktorú sa znižuje základ dane podľa § 11 ods. 1 písm. a) ZDP.
  • Suma zodpovedajúca 19,2-násobku sumy životného minima platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia ročne na manželku (manžela) žijúcu s daňovníkom v domácnosti (§ 115 Občianskeho zákonníka), ak nemá vlastný príjem v príslušnom zdaňovacom období. Ak má vlastný príjem v príslušnom zdaňovacom období nepresahujúci túto sumu ročne, nezdaniteľná časť základu dane je rozdiel medzi touto sumou a vlastným príjmom manželky (manžela). Do vlastného príjmu sa nezahŕňa zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky a štipendium poskytované študujúcim sústavne sa pripravujúcim na budúce povolanie. [§ 11 ods. 1 písm. b) ZDP.]
Základ dane sa znižuje o túto nezdaniteľnú časť základu dane len u daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky. Daňovník, ktorý si môže uplatniť túto nezdaniteľnú časť základu dane len jeden alebo niekoľko kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, môže znížiť základ dane len o sumu zodpovedajúcu jednej dvanástine tejto nezdaniteľnej časti základu dane za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti základu dane, alebo ak má manželka (manžel) vlastné príjmy v príslušnom zdaňovacom období, o sumu zodpovedajúcu jednej dvanástine rozdielu vypočítaného podľa § 11 ods. 1 písm. b) ZDP.
  • Príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie platené podľa osobitného predpisu (zákon č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov – ďalej len „zákon o doplnkovom dôchodkovom sporení“). [§ 11 ods. 1 písm. c) ZDP.]
  • Účelové sporenie. [§ 11 ods. 1 písm. d) ZDP.]
Príspevky daňovníka na doplnkové dôchodkové sporenie a finančné prostriedky vynaložené daňovníkom na účelové sporenie je možné odpočítať od základu dane vo výške preukázateľne zaplatenej v zdaňovacom období v úhrne najviac do výšky 12 000 Sk. Na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane podľa § 11 ods. 1 písm. c) ZDP, t. j. sumy zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, je potrebné splnenie podmienok podľa osobitného predpisu (zákon o doplnkovom dôchodkovom sporení). Na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane podľa § 11 ods. 1 písm. d) ZDP, t. j. platieb účelového sporenia, musia byt’ splnené tieto podmienky:
  • dojednaná doba platenia účelového sporenia je najmenej desať rokov, pričom daňovník nie je oprávnený požadovať plnenie z účelového sporenia pred uplynutím tejto lehoty a súčasne
  • plnenie z účelového sporenia nastane najskôr dovŕšením 55 rokov veku daňovníka.
Ak daňovník nedodrží uvedené podmienky, o sumu zaplatených
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály