Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nepeňažný vklad do základného imania obchodnej spoločnosti od fyzickej osoby

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Nepeňažný vklad do základného imania obchodnej spoločnosti od fyzickej osoby

Úpravy týkajúce sa nepeňažných vkladov (NV) do základného imania obchodných spoločností boli doplnené do zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) s účinnosťou od 1. 1. 2010 zákonom č. 504/2009 Z. z., v rámci tzv. podnikových kombinácií, ako napr. aj predaj podniku, zlúčenie, splynutie obchodných spoločností s cieľom zabezpečiť právnu istotu pri ich realizácii.

Nepeňažný vklad podľa Obchodného zákonníka

NV môže byť uskutočnený pri založení obchodnej spoločnosti alebo už za trvania spoločnosti, pristúpením nového spoločníka do obchodnej spoločnosti.

Vklad do obchodnej spoločnosti je upravený v § 59 Obchodného zákonníka podľa ktorého je vkladom spoločníka súhrn peňažných prostriedkov (ďalej len „peňažný vklad“) a iných, peniazmi oceniteľných hodnôt (NV), ktoré spoločník vkladá do spoločnosti a podieľa sa nimi na výsledku podnikania spoločnosti.

Vkladom spoločníkov sa vytvára základné imanie spoločnosti. Právnym titulom na prevod majetku, ktorý tvorí predmet vkladu, je vklad do základného imania spoločnosti na základe záväzku prevzatého v spoločenskej zmluve, zakladateľskej listine, zakladateľskej zmluve, listine upisovateľov. Spôsob prevodu majetku, ktorý tvorí vklad, závisí od druhu vkladu, pričom Obchodný zákonník uvádza špecifiká vkladu len pri podniku a pohľadávke. Obchodný zákonník nevymedzuje striktne, čo je spôsobilé byť predmetom vkladu, ale vymedzuje náležitosti na vklady, ktoré v nadväznosti s občianskoprávnou úpravou podľa § 118 Občianskeho zákonníka predmety občianskoprávnych vzťahov uvedené riešia.

Vkladom môže byť majetok predstavovaný peniazmi alebo inými hodnotami, tzv. NV – veci, pohľadávky, cenné papiere, obchodné podiely, podnik alebo jeho časť, práva z priemyselného a duševného vlastníctva, majetkové práva užívacie a iné. Vklady spočívajúce v záväzku vykonať práce alebo poskytnúť služby nie sú ustanoveniami Obchodného zákonníka povolené. Vklad musí byť peniazmi oceniteľný, prevoditeľný, hospodársky určiteľný.

Plnenie vkladovej povinnosti sa odlišuje podľa skutočnosti, či ide o peňažný vklad alebo NV.

NV do spoločnosti a určenie peňažnej sumy, v akej sa NV započítava na vklad spoločníka, sa v súlade s § 59 ods. 3 Obchodného zákonníka musia uviesť v spoločenskej zmluve, zakladateľskej zmluve alebo v zakladateľskej listine, ak tento zákon neustanovuje inak.

Hodnota NV sa podľa § 59 ods. 3 Obchodného zákonníka určí znaleckým posudkom, ktorý musí obsahovať aj opis NV, spôsob jeho ocenenia, údaj o tom, či jeho hodnota zodpovedá emisnému kurzu upísaných akcií splácaných týmto vkladom alebo hodnote prevzatého záväzku na vklad do spoločnosti. Znalec určuje cenu uznanú na zapísanie vkladu podľa vyhlášky č. 492/2004 Z. z. Ministerstva spravodlivosti SR o stanovení všeobecnej hodnoty majetku (ďalej len „Vyhláška č. 492/2004 Z. z.“).

Ak sa vkladá podnik alebo jeho časť, použijú sa vo vzťahu k prechodu práv a povinností primerane ustanovenia § 476 až § 488 Obchodného zákonníka o zmluve o predaji podniku (§ 59 ods. 4 Obchodného zákonníka).

Ak vklad do spoločnosti alebo jeho časť spočíva v prevode pohľadávky, použijú sa primerane ustanovenia o postúpení pohľadávky. Spoločník, ktorý previedol na spoločnosť ako vklad pohľadávku, ručí za vymožiteľnosť tejto pohľadávky do výšky hodnoty svojho vkladu. NV môže byť aj pohľadávka voči spoločnosti.

Vlastnícke práva ku vkladom alebo k ich častiam prípadne aj iné práva spojené s vkladmi, ktoré boli splatené pred vznikom spoločnosti, prechádzajú na spoločnosť dňom jej vzniku. Vlastnícke právo k nehnuteľnosti však spoločnosť nadobúda až vkladom vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností na základe písomného vyhlásenia vkladateľa opatreného osvedčením o pravosti jeho podpisu. Vkladateľ je povinný odovzdať správcovi vkladu uvedené písomné vyhlásenie, pred podaním návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra. Odovzdaním tohto vyhlásenia správcovi vkladu sa vklad považuje za splatený.

Ustanovenia tejto právnej úpravy na území SR týkajúce sa vymedzenia náležitostí na predmet vkladov z hľadiska ich určiteľnosti a oceniteľnosti, požiadavka na stanovenie ich hodnoty znaleckým posudkom, pravidlá pre zachovanie hodnoty základného imania aj po vzniku spoločnosti sú výsledkom prispôsobovania sa komunitárnemu právu, predovšetkým druhej smernici obchodných spoločností, tzv. kapitálovej smernici (77/91/EEC v znení 92/101EEC).

Nepeňažný vklad fyzickou osobou podľa ZDP po 1. 1. 2010

ZDP sa s účinnosťou od 1. 1. 2010 špecificky upravuje NV do obchodnej spoločnosti, či už právnickou osobou alebo fyzickou osobou (FO).

V obidvoch prípadoch je potrebné rozlišovať, či sa vkladá NV, ktorý prijímateľ preberá:

  • v reálnych cenách alebo
  • v pôvodných cenách.

Uvedené upravuje aj ustanovenie § 17 ods. 11 písm. b) ZDP, podľa ktorého sa na vyčíslenie základu dane pri NV použije ocenenie majetku v:

  • reálnych hodnotách alebo v hodnote započítanej na vklad spoločníka, ak sa postupuje podľa § 17b, alebo
  • pôvodných cenách, ak sa postupuje podľa § 17d.

V prípade, ak prijímateľ preberá NV v reálnych cenách a vkladateľ NV, FO, vykazuje základ dane podľa § 17 ods. 1 písm. a) ZDP, t. j:

  • účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo
  • vedie evidenciu podľa § 6 ods. 10 ZDP (paušálne výdavky) alebo
  • vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP (preukázateľné ­výdavky pri príjme z prenájmu) alebo ods. 14 ZDP (daňová evidencia)

postupuje primerane podľa ustanovení § 17b ods. 1 a 2 ZDP (bližšie uvedené v časti „Nepeňažný vklad podnikateľom účtujúcim v jednoduchom účtovníctve“).

Ak je vkladateľom NV FO, ktorá o majetku neúčtuje ani nevedie evidencie podľa § 6 ods. 10, 11 a 14 ZDP [nevykazuje základ dane podľa § 17 ods. 1 písm

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály