Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Neoprávnené zdaňovanie CO2 kvót v roku 2011 – existuje nárok na vrátenie odvedenej dane?

Dátum: Rubrika: Polemika

Tento článok by mohol zaujať spoločnosti patriace do systému obchodovania s emisnými kvótami, ktorým boli v 5-ročnom obchodovateľnom období 2008 – 2012, pridelené emisné kvóty. Týmto spoločnostiam určite nie je neznáma daň z emisných kvót so sadzbou vo výške 80 %, ktorú boli povinné odviesť za zdaňovacie obdobie 1. 1. 2011 – 31. 12. 2011.

V tomto článku sa venujeme otázkam, či bolo zdanenie bezodplatne pridelených emisných kvót oprávnené, či bola slovenská úprava o zdanení emisných kvót v rozpore s právom EÚ a či majú dotknuté spoločnosti nárok na vrátenie odvedenej dane z emisných kvót.

Oprávnenosť zdanenia bezodplatne pridelených emisných kvót je aktuálna do konca roku 2017 (z dôvodu premlčania nároku na uplatnenie si vrátenia odvedenej dane), preto by spoločnosti, ktoré boli touto daňou zasiahnuté, mali tejto problematike venovať zvýšenú pozornosť.

Systém obchodovania s CO2 kvótami

Európsky systém obchodovania s emisnými kvótami a prideľovanie emisných kvót v obchodovateľnom období 2008 – 2012 je upravený smernicou Európskeho parlamentu a Rady o vytvorení systému obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov v spoločenstve č. 2003/87/ES (ďalej ako „Smernica 2003/87“) v pôvodnom znení. V zmysle Čl. 9 a 10 Smernice 2003/87 malo byť v obchodovateľnom období 2008 – 2012 90 % emisných kvót pridelených bezodplatne.

V zmysle Smernice 2003/87 boli členské štáty povinné vypracovať pre každé obchodovateľné obdobie národný alokačný plán (ďalej ako „NAP“), v ktorom okrem iného majú upraviť, aké množstvo emisných kvót bude rozdelené medzi účastníkov obchodovania s emisnými kvótami a akým spôsobom a metódami budú tieto prideľované. Na obsah NAP jednotlivých členských štátov dohliada Komisia EÚ. Pokiaľ Komisia EÚ vyhodnotí, že NAP alebo ktorýkoľvek z jeho aspektov je nekompatibilný s kritériami uvedenými v Smernici 2003/87, môže Komisia EÚ NAP zamietnuť. Ak je NAP v súlade s pravidlami zavedenými Smernicou 2003/87, Komisia EÚ NAP schváli.

Aj napriek podmienke „bezodplatnosti“ prideľovania emisných kvót niektoré krajiny EÚ pridelenie emisných kvót spoplatnili. Medzi tieto krajiny patrila aj Slovenská a Česká republika.

Zákonodarcovia oboch krajín zaviedli daň z bezodplatne pridelených emisných kvót. Na Slovensku bola povinnosť odvádzať daň z emisných kvót

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály