Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nazeranie do spisov a evidencia daní daňového subjektu u správcu dane

Rubrika: Správa daní

Nazeranie do daňového spisu môžeme označiť za pomerne problematickú oblasť, pretože právo na informácie naráža na ďalšie zákonné zásady, a to zásadu neverejnosti a mlčanlivosti. Optimálnym výstupom právnej úpravy nahliadania do daňového spisu by mala byť možnosť poskytnúť daňovému subjektu všetky informácie s ním súvisiace tak, aby efektívne mohol hájiť a brániť svoje práva.

Právo na informácie zaručuje občanom, a teda aj daňovým subjektom, Ústava SR. Medzi právo na informácie možno zaradiť aj právo na informácie vedené správcom dane, teda právo na nazeranie do spisu a s tým súvisiace právo na vydanie potvrdenia o stave ich osobných účtoch.

Nazeranie do daňového spisu môžeme označiť za pomerne problematickú oblasť, pretože právo na informácie naráža na ďalšie zákonné zásady, a to zásadu neverejnosti a mlčanlivosti. Optimálnym výstupom právnej úpravy nahliadania do daňového spisu by mala byť možnosť poskytnúť daňovému subjektu všetky informácie s ním súvisiace tak, aby efektívne mohol hájiť a brániť svoje práva, čo ale za súčasnej právnej úpravy nemusí byť vždy dodržané.

Problematika týkajúca sa spôsobu a postupu nazerania do spisu daňového subjektu a evidencia daní je upravená v prvej časti zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“) Základné a všeobecné ustanovenia v:

  1. Ust. § 6 – Účastníci daňového konania a tretie osoby, ktoré sú oprávnené nazerať do spisu,
  2. Ust. § 22 – Nazeranie do spisov,
  3. Ust. § 61 – Evidencia daní.

Nazeranie, resp. nahliadnutie do daňového spisu, ktorý patrí daňovému subjektu, je prejavom práva na informácie zaručeného Ústavou SR tohto daňového subjektu a zákonom č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p.

Ak má daňový subjekt plniť svoje záväzky, má právo presvedčiť sa, že neboli porušené jeho Ústavou zaručené práva, aby sa mohol prípadne brániť proti porušeniu práv a uplatňovať ich. Z tohto dôvodu je potrebné zabezpečiť jeho právo na slobodný prístup k informáciám.

Pri správe daní je, právo byť informovaný o obsahu spisového materiálu u príslušného správcu dane, prenesené do inštitútu „nazeranie do spisu“ daňového subjektu. Nie menej dôležitým právom je aj právo na informácie daňového subjektu o evidencií daní.

 

Základné pojmy k problematike nahliadnutia do spisov a evidencie daní

Daňový subjekt na účely nahliadnutia do spisu je daňovník, platiteľ dane, daňový dlžník podľa osobitného predpisu, poplatník a právny nástupca fyzickej alebo právnickej osoby, ktorý je ako daňový subjekt vymedzený osobitnými predpismi, alebo iná osoba, ak jej osobitný zákon upravujúci dane ukladá povinnosť alebo priznáva práva.

Spis daňového subjektu je úradná korešpondencia, ktorú vedie miestne príslušný správca dane za každý daňový subjekt jednotlivo.

Odpis spisového materiálu je kópia listiny zo spisového materiálu daňového subjektu, ktorý urobí správca dane na žiadosť daňového subjektu, na ktorú vyznačí aj účel jej využitia.

Evidencia príjmov správcu dane je zachytávanie daňových a platobných povinností, ich úhrad alebo zániku.

Osobný účet daňového subjektu je evidencia údajov o daňových a platobných povinnostiach daňového subjektu evidovaná oddelene za každý druh dane.

 

Komentár k jednotlivým ustanoveniam § 6 zákona o správe daní

Ustanovenie § 6 definuje, kto je účastníkom daňového konania. Podľa cit. ustanovenia je táto osoba definovaná v jednotlivých hmotnoprávnych zákonoch. Daňovým subjektom je:

  • daňovník napr. podľa § 5, 9, 13, 23 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“), podľa § 2 písm. a), d), e) a t) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.,
  • platiteľ dane napr. podľa § 77 – 78, § 80 – 81 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“),
  • daňový dlžník podľa zákonov o spotrebných daniach,
  • poplatník podľa § 80 zákona o miestnych daniach,
  • právny nást
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály