Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Náučné videá vytvorené vlastnou činnosťou a daň z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Fyzická osoba (nepodnikateľ, neplatiteľ dane z pridanej hodnoty) vytvára vlastnou činnosťou náučné videá, v ktorých uvedie návody, ako vytvárať webové stránky, ako optimalizovať vyhľadávače ­Google, ako umiestniť reklamu na Facebook a pod. Tieto videá sú v elektronickom formáte a zákazníci sú fyzické osoby (tuzemské, aj z iného členského štátu, aj z tretích krajín), ktoré môžu po úhrade tieto náučné videá neobmedzene prezerať na webovej stránke tejto fyzickej osoby. Spadá táto činnosť z hľadiska DPH pod elektronické služby, ktoré sú definované v § 16 ods. 18 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)? Musí sa fyzická osoba registrovať tiež na § 7 alebo § 7a zákona o DPH, aby mohla využívať úpravu MOSS? Musela by fyzická osoba uplatniť sadzbu DPH platnú v členskom štáte odberateľa?

Definícia elektronických služieb je vymedzená v článku 7 Vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty.

Zoznam služieb, ktoré možno posudzovať ako elektronické služby sa nachádza v zákone o DPH v ustanovení § 16 ods. 18, ďalej v prílohe II k smernici o DPH ako aj v samotnom článku 7 nariadenia Rady č. 282/2011 ods. 2 a 3 a napokon v prílohe I. k samotnému nariadeniu Rady č. 282/2011. Článok 7 nariadenia Rady č. 282/2011 poskyt

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály