Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nárok na starobný a predčasný starobný dôchodok a zvýšenie ich sumy výkonom zárobkovej činnosti (3. časť)

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy Zo seriálu: Nárok na starobný a predčasný starobný dôchodok a zvýšenie ich sumy výkonom zárobkovej činnosti

Posledná časť článku sa zaoberá formami zárobkovej činnosti starobného dôchodcu a predčasného starobného dôchodcu a povinnosťami z toho vyplývajúcich vzhľadom na dane a odvody.

Poberateľ starobného ­dôchodku mô­že súčasne poberať dôchodok aj vykonávať zárobkovú činnosť bez obmedzenia, alepredčasnému starobnému dôchodcovi Sociálna poisťovňa pozastaví vyplácanie predčasného starobného dôchodku podľa § 67 ods. 5 zákona o sociálnom poistení vtedy, ak dosahuje príjem, ktorý mu zakladá povinnosť platiť poistné na povinné dôchodkové poistenie podľa zákona o sociálnom poistení. Na základe platenia poistného na dôchodkové poistenie počas vykonávania zarobkovej činnosti sa dôchodcovi zvýši jeho dôchodok. O zvýšení sumy starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku So­ciálna poisťovňa od 1. 1. 2015 rozhodne automaticky. O prepočet sumy dôchodku nemusí dôchodca žiadať.

Jednotlivé formy zárobkovej činnosti sa od seba navzájom odlišujú, najmä pokiaľ ide o odvodové povinnosti. Na zvýšenie dôchodku starobného dôchodcu a predčasného starobného dôchodcu má vplyv zárobková činnosť, ktorá zakladá povinné dôchodkové poistenie. Ide o zárobkovú činnosť podľa § 3 ods. 1 písm. a) a b), ods. 2 a ods. 3 zákona o sociálnom poistení, z ktorej dosahuje príjem podľa:

  • § 5 ZDP zo závislej činnosti zamestnanca na základe pracovnej zmluvy alebo dohody v súlade s § 223 až § 226 a § 228a zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“), (pozri tabuľky č. 1 až č. 4),
  • § 5 ZDP z výkonu funkcie na základe mandátnej zmluvy podľa zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“), (pozri tabuľky č. 5 až č. 6),
  • § 5 ZDP zo závislej činnosti na základe príkaznej zmluvy podľa zákona č. 40/1964 Zb., Občianskeho zákonníka v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“), (pozri tabuľky č. 5 až č. 6),
  • § 6 ZDP v postavení SZČO (pozri tabuľku č. 7 a č. 8).

Ak má fyzická osoba akýkoľvek právny vzťah, na základe ktorého má nárok na príjem zo závislej činnosti, ktorý sa považuje za zárobkovú činnosť, je podľa § 4 zákona o sociálnom poistení a podľa § 11 ods. 3 zákona o zdravotnom poistení považovaná za zamestnanca a platiteľ takéhoto príjmu je považovaný za zamestnávateľa.

Podľa § 5 ods. 2 ZDP platí, že príjmami zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 ZDP sú bez ohľadu na ich právny dôvod pravidelné, nepravidelné alebo jednorazové príjmy, ktoré sa vyplácajú, poukazujú alebo pripisujú k dobru, alebo spočívajú v inej forme plnenia daňovníkovi s týmito príjmami (ďalej len „zamestnanec“) od platiteľa týchto príjmov (ďalej len „zamestnávateľ“) alebo v súvislosti s výkonom závislej činnosti.

Zárobková činnosť na základe pracovnoprávneho vzťahu

Zárobkovú činnosť v závislom vzťahu podľa Zákonníka práce, môže starobný dôchodca a predčasný starobný dôchodcavykonávať ako zamestnanec na základe:

  • pracovnej zmluvy podľa § 42 Zákonníka práce alebo
  • dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru podľa § 223 až § 226 a § 228a Zákonníka práce (ďalej len „dohodár“).

Ak starobný dôchodca alebo predčasný starobný dôchodca pracuje na základe pracovnej zmluvy alebo dohody, tak zamestnávateľ je povinný pri jeho zamestnávaní dodržiavať zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o minimálnej mzde“), podľa ktorého je pre rok 2015 nariadením vlády SR č. 297/2014 Z. z. ustanovená suma minimálnej mzdy takto:

  1. 380,00 € za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou,
  2. 2,184 € za každú hodinu odpracovanú zamestnancom.

Dohodár (starobný dôchodca alebo predčasný starobný dôchodca) môže so zamestnávateľom uzatvoriť najviac na 12 mesiacov:

  • dohodu o vykonaní práce, ak rozsah práce (pracovnej úlohy) nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku u jedného zamestnávateľa,
  • alebo dohodu o pracovnej činnosti, ak ide o činnosť v rozsahu najviac 10 h. / týždeň.

Odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala. Výška odmeny závisí od dohody medzi zamestnávateľom a dohodárom, pričom musí byť rešpektovaný zákon o minimálnej mzde.

Zárobková činnosť na základe mandátnej a príkaznej zmluvy

Ak starobný dôchodca alebo predčasný starobný dôchodca vykonáva funkciu štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu obchodnej spoločnosti alebo družstva, plynie mu príjem podľa Obchodného zákonníka. Ide o príjem (odmenu) z obchodnoprávneho vzťahu na základe mandátnej zmluvy podľa § 566 až § 576 Obchodného zákonníka (resp. zmluvy o výkone funkcie). Zo zmluvy o výkone funkcie štatutárneho orgánu síce nevyplýva vzťah podriadenosti (tak, ako to vyžaduje Zákonník práce, pričom tu chýba aj prvok závislej práce), ale príjem vyplácaný na základe tejto zmluvy je zdaňovaný podľa § 5 ZDP a vzniká povinnosť platiť poistné v súlade so zákonom o sociálnom poistení a zákonom o zdravotnom poistení.

Rovnako to platí aj v prípade príkaznej zmluvy. Ak ju uzatvorí starobný dôchodca alebo predčasný starobný dôchodca so zamestnávateľom podľa Občianskeho zákonníka tak, že má znaky závislej práce, tak príjem vyplácaný z príkaznej zmluvy je zdaňovaný podľa § 5 ZDP a vzniká povinnosť platiť poistné v súlade so zákonom o sociálnom poistení a zákonom o zdravotnom poistení.

Vždy rozhoduje obsah zmluvy. O závislú prácu ide vtedy, ak je vykonávaná:

  • vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti osoby pracujúcej na základe príkaznej zmluvy podľa pokynov zamestnávateľa za odmenu,
  • v pracovnom čase určenom zamestnávateľom,
  • v mene zamestnávateľa.

Zárobková činnosť SZČO, pri ktorej vzniká povinné dôchodkové poistenie

Podľa § 293cu zákona o sociálnom poistení sa od 1. 7. 2014 aplikuje v praxi znenie § 5 zákona o sociálnom poistení tak, ako ho upravil zákon č. 338/2013 Z. z. Podľa § 5 zákona o sociálnom poistení je SZČO fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a v kalendárnom roku rozhodujúcom na vznik alebo na trvanie povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia SZČO dosahovala príjmy uvedené v § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3 zákona o sociálnom poistení, okrem fyzickej osoby, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím.Ide o zárobkovú činnosť, pri ktorej dosahuje SZČO:

  • Príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP.
  • Príjem, ktorý nepodlieha dani z príjmov podľa ZDP, pretože tak ustanovujú predpisy a medzinárodné zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia.
  • Príjem, ktorý nepodlieha dani z príjmov podľa ZDP ak sa na SZČO v sociálnom poistení uplatňujú predpisy SR podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 z 29.4.2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia v z. n. p. alebo sa uplatňuje medzinárodná zmluva, ktorá má prednosť pred zákonmi SR.

Povinné dôchodkové poistenie vzniká v súlade s podmienkami ustanovenými v zákone o sociálnom poistení vtedy, ak SZČO dosahuje:

  1. Príjmy z podnikania podľa § 6 ods. 1 ZDP:
    1. Príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva (podľa § 12a zákona č. 105/1990 Zb. o súkromnom podnikaní občanov v znení zákona č. 219/1991 Zb. a § 10 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 181/1995 Z. z.).
    2. Príjmy zo živnosti podľa zákona č. 455/1991 Zb. v z. n. p.
    3. Príjmy z podnikania vykoná­vaného podľa osobitných predpisov neuvedené v písmenách a) a b).
      (Napríklad: zákon č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 430/2003 Z. z., zákon Slovenskej národnej rady č. 10/1992 Zb. o súkromných veterinárnych lekároch a o Komore veterinárnych lekárov Slovenskej republiky v znení zákona č. 337/1998 Z. z., zákon č. 466/2002 Z. z. o audítoroch a Slovenskej komore audítorov, zákon Slovenskej národnej rady č. 78/1992 Zb. o daňových poradcoch a Slovenskej komore daňových poradcov, zákon Slovenskej národnej rady č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti – Notársky poriadok).
    4. Príjmy spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti a komplementárov komanditnej spoločnosti podľa § 6 ods. 7 a 8 ZDP.
  2. Príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti (ak nepatria do príjmov uvedených v § 5 ZDP) podľa § 6 ods. 2 ZDP:
    1. Z vytvorenia diela a umeleckého výkonu (podľa § 39 a § 71 ods. 1 zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským) vrátane príjmov z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastné náklady a príjmov autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu a televízie [§ 43 ods. 3 písm. h) ZDP], pri ktorých daňovník využil postup uvedený v § 43 ods. 14 ZDPa z použitia alebo poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva.
    2. Z činností, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním (Napríklad: zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii, § 20 zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia).
    3. Znalcov a tlmočníkov za činnosť podľa osobitného predpisu (Zákon č. 382/2004 Z. z. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch).
    4. Z činností sprostredkovateľov podľa osobitných predpisov, ktoré nie sú živnosťou (Napríklad: zákon č. 650/2004 Z. z. v znení zákona č. 747/2004 Z. z., zákon č. 5/2004 Z. z., zákon Slovenskej národnej rady č. 310/1992 Zb., zákon č. 566/2001 Z. z., zákon č. 340/2005 Z. z. o sprostredkovaní poistenia a sprostredkovaní zaistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov).

♦ Príklad č. 10:

Môže pracovať starobný dôchodca (alebo predčasný starobný dôchodca) na základe dohody o vykonaní práce, ak vykonáva činnosti pre poisťovňu, ktoré sú spojené s poisťovaním majetku a osôb? Ak by začal pracovať ako SZČO na základe zmluvy o zastúpení vznikla by mu zároveň (od prvého dňa tejto činnosti) aj povinnosť platiť odvody z príjmu, ktorý dosahuje z tejto zmluvy o zastúpení?

Činnosť sprostredkovateľa nie je mož­né vykonávať na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti. Je ale možný súbeh sprostredkovateľskej činnosti podľa § 6 ZDPa výkonu práce na základe dohody podľa Zákonníka práce, kedy dohodár dosahuje príjem podľa § 5 ZDP. Obsahom dohody je práca vykonávaná v závislej činnosti v súlade so Zákonníkom práce, ktorou nemôže byť sprostredkovateľská činnosť. Ak ide o súbeh príjmu podľa § 6 ZDP a § 5 ZDP, tak osoba platí poistné z obidvoch právnych vzťahov.

Na dosahovanie príjmu na základe zmluvy o zastúpení (predmetom ktorej je poisťovanie majetku a osôb) sa vzťahuje § 6 ods. 2 písm. d) ZDP. Nejde o príjem dosahovaný na základe živnostenského oprávnenia. Príjmy sprostredkovateľov sa neradia pod príjmy z obchodnej činnosti podľa zákona č. 455/1991 Zb. živnostenského zákona v z. n. p. Je to aktívny (nie pasívny) príjem z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa osobitných predpisov. Sprostredkovateľ vykonáva činnosti napríklad podľa: zákona č. 340/2005 Z. z. o sprostredkovaní poistenia a sprostredkovaní zaistenia, zákona č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení (III. pilier dôchodkového poistenia), zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení (II. pilier dôchodkového poistenia), zákona č. 310/1992 Zb. (stavebné sporenie), zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti, atď. (všetky zákony v z. n. p.)

Povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie vzniká poistencovi, teda aj starobnému dôchodcovi alebo predčasnému starobnému dôchodcovi, ktorý je SZČO, podľa § 21 zákona o sociálnom poistení až od 1. 7. (resp. od 1. 10., ak má SZČO predĺženú lehotu na podanie daňového priznania) kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti je mesačne najmenej 50 % jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu za kalendárny rok, ktorý 2 roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa platí poistné. Od 1. 7. 2015 vzniká povinnosť platiť povinné dôchodkové poistenie vtedy, ak SZČO dosiahla za rok 2014 príjem vyšší ako 4 944 € (pozri tabuľku č. 7 a č. 8).

Povinnosť platiť preddavky na poistné na zdravotné poistenie vzniká podľa zákona o zdravotnom poistení. Sumu poistného zúčtuje poistencovi príslušná zdravotná poisťovňa v rámci ročného zúčtovania poistného zo skutočného vymeriavacieho základu po uplynutí kalendárneho roka.

Pozor! Ide o hrubý príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (nie príjem znížený o výdavky).

♦ Príklad č. 11:

Starobný dôchodca prenajíma byty v Bratislave. V roku 2014 dosiahol príjem z prenájmu v sume 2 458 €, v súlade so ZDP podal daňové priznanie za rok 2014. Ovplyvní príjem z prenájmu bytu, výšku jeho starobného dôchodku?

Nie. Ide o príjem podľa § 6 ods. 3 ZDP. Dôchodcovi nevznikne povinné dôchodkové poistenie. Výšku dôchodku by ovplyvnili iba príjmy dosahované podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP v prípade, ak by dôchodcovi vznikla povinnosť platiť z týchto príjmov povinné poistné na dôchodkové poistenie.

Daňové povinnosti dôchodcu z dôvodu výkonu zárobkovej činnosti

Počas zárobkovej činnosti podľa § 3 zákon

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály