Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Najvýznamnejšie zmeny v zdaňovaní príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti v roku 2016

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V roku 2016 došlo k ďalším zmenám v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Jednou skupinou zmien sú aj doplnenia rôznych druhov zdaniteľných príjmov fyzických osôb (FO), ale aj príjmov oslobodených od dane, spôsobu ich výpočtu a pod.

Najvýznamnejšími zmenami v zda­ňovaní príjmov zo závislej činnosti nastavenými s účinnosťou od 1. 1. 2016 je:

  • doplnenie príjmov o príjmy profesionálnych športovcov a
  • oslobodenie plnení vyplácaných zo sociálneho fondu zamestnávateľa,
  • oslobodenie príjmov členov volebných komisií a pod.,
  • presun povinností platiteľa dane na organizačnú zložku zahraničnej osoby zamestnávajúcej svojich zamestnancov na území SR.

Doplnenie príjmov o príjmy profesionálnych športovcov od 1. 1. 2016

V novembri 2015 bol v NR Slovenskej republiky schválený nový zákon č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákona o športe“), ktorý predložilo na schválenie Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na základe úlohy č. 7 v Pláne legislatívnych úloh vlády SR na rok 2015.

Zákon o športe bol pripravovaný ako moderný a na prax reagujúci zákonný predpis, ktorý efektívnym spôsobom premietne do zákonného textu potreby športu a vzťahov v ňom tak, aby šport v podmienkach SR, pre potreby slovenskej spoločnosti prinášal hodnoty, ktoré ho odlišujú od iných aktivít.

Ambíciou predkladaného zákona bolo zadefinovanie všetkých vzťahov vznikajúcich v športe a ich sprehľadnenie nielen v rámci samotných záujmových osôb a organizácií pôsobiacich v športe, ale aj vo vzťahu k širokej verejnosti, čo sa bude diať predovšetkým prostredníctvom zavedenia informačného systému športu.

Rovnako sa zadefinovali rôzne športové úrovne vykonávania športu prostredníctvom samotných športovcov a tiež sa zavádza nový inštitút sponzorského v športe.

Práve vzhľadom na uvedené zmeny sa upravili nielen viaceré osobitné predpisy, ale upravil a doplnil sa aj ZDP, a to v oblasti:

  1. zadefinovania príjmov športovcov v nadväznosti na vymedzenie športovcov v zákone o športe,
  2. športových odborníkov,
  3. sponzorského a
  4. dobrovoľníkov pomáhajúcich v športe.

V novom zákone o športe je vymedzený športovec ako taký, pričom tento môže vykonávať šport ako jednotlivec, alebo ako príslušník športovej organizácie, a to v kolektívnom alebo individuálnom športe.

V prípade, ak športovú činnosť vykonáva FO samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť a pod., ide o športovca – jednotlivca pôsobiaceho predovšetkým v individuálnych športoch.

Ak športovec vykonáva športovú činnosť pre konkrétnu inú športovú organizáciu, ide predovšetkým o kolektívny šport.

Športovca je možné na základe úrovne výkonu športovej činnosti (§ 4 ods. 1 zákona o športe) rozdeliť na ďalšie typy športovcov, a to:

  • profesionálny,
  • amatérsky a
  • neorganizovaný.

Profesionálny športovec je zákonom upravený v dvoch rovinách, a to ako:

  • zamestnanec, ak výkon športovej činnosti športovcom spĺňa znaky závislej práce na základe:
    1. zmluvy o profesionálnom vy­konávaní športu a
    2. pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu podľa osobitného predpisu vykonávajú šport v rezortnom športovom stredisku,
  • samostatne zárobkovo činná osoba, ak jeho výkon nespĺňa znaky závislej práce.

Ide predovšetkým o situácie, kedy sa konkrétny športovec výkonom športovej činnosti živí a táto pre neho predstavuje hlavný príjem (je pre neho hlavnou ekonomickou činnosťou), no jeho znaky hovoria o tom, že ho vykonáva vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, na svoje náklady, v čase podľa svojho uváženia a podobne (uvedené v prípade profesionálneho športovca – zamestnanca neplatí).

V prípadoch, ak bude chcieť tento typ profesionálneho športovca vykonávať športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie, predpokladá sa, že športová organizácia a športovec uzavrú zmluvu podľa § 51 Občianskeho zákonníka, alebo zmluvy podľa § 269 ods. 2 Obchodného zákonníka.

Amatérskym športovcom je športovec vykonávajúci športovú činnosť na základe:

  • zmluvy o amatérskom vykonávaní športu [ustanovenie § 4 ods. 3 písm. a), § 45 a nasl. zákona o športe],
  • zmluvy o príprave talentovaného športovca [§ 4 ods. 3 písm. b) zákona o športe],
  • dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru [§ 4 ods.3 písm. c) zákona o športe] alebo
  • bez písomnej zmluvy na základe registrácie za športovú organizáciu [§ 4 ods. 3 písm. d) a § 47 zákona o športe].

V prípade amatérskeho športovca vykonávajúceho činnosť na základe zmluvy o amatérskom vykonávaní športu ide o športovú činnosť vykonávanú takmer totožným spôsobom ako profe­sionálni športovci, no jej výkon je zúžený obmedzeným rozsahom činnosti, menšou sumou odplaty a pod. Ide o prípady, kedy FO popri svojej hlavnej hospodárskej a ekonomickej činnosti (zamestnanie a iné druhy pracovného pomeru, podnikanie a pod.), vykonávajú šport kvalitatívne v menšom rozsahu.

Úpravami v zákone o športe je umožnené výkon tejto športovej činnosti v uvedenom rozsahu, no súčasne ich odlišuje od profesionálnej úrovne výkonu športu, teda od profesionálnych športovcov.

V prípade amatérskeho vykonávania športu bez uzavretia písomnej zmluvy podľa § 4 ods. 3 písm. d) zákona o športe je táto vykonávaná bezodplatne.

Športovci, ktorých príjmy sa zaraďujú medzi príjmy zo závislej činnosti sú:

  1. profesionálni športovci vykonávajúci činnosť na základe:
    1. zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, ktoré sa zaraďujú medzi príjmy podľa § 5 ods. 1 písm. m) ZDP,
    2. pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu podľa osobitného predpisu vykonávajú šport v rezortnom športovom stredisku, ktoré sa zaraďujú medzi príjmy podľa § 5 ods. 1 písm. a) ZDP,
  2. amatérski športovci vykonávajúci činnosť na základe
    dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ktoré sa zaraďujú medz
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály