Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Najnižšie a najvyššie preddavky na zdravotné poistenie

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Od 1. 1. 2005 v zmysle zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“) na účely zdravotného poistenia v každom kalendárnom mesiaci sa platia tzv. preddavky na poistné. Výška preddavku na zdravotné poistenie je taxatívne vymedzená v § 16 ods. 8 zákona o zdravotnom poistení.

Od 1. 1. 2005 v zmysle zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“) na účely zdravotného poistenia v každom kalendárnom mesiaci sa platia tzv. preddavky na poistné. Výška preddavku na zdravotné poistenie je taxatívne vymedzená v § 16 ods. 8 zákona o zdravotnom poistení.

 
Platiteľ poistného na zdravotné poistenie je povinný vypočítať, platiť a odvádzať preddavok na poistné na účet príslušnej zdravotnej poisťovne v každom kalendárnom mesiaci. Preddavok na poistné sa zaokrúhľuje na celé koruny smerom nahor.
 

Minimálny základ

Na účely zákona o zdravotnom poistení sa rozumie pojmom minimálny základ zamestnanca minimálna mzda zamestnanca platná k 1. januáru kalendárneho roka, za ktorý sa platí poistné (§ 13 ods. 15 zákona o zdravotnom poistení).
 
Od 1. 1. 2006 platí, že minimálny základ zamestnanca podľa ustanovenia § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení nie je určený, t. j. v prípade:
  • ústavného činiteľa, verejného ochrancu práv a poslanca Európskeho parlamentu, ktorý bol zvolený za SR,
  • predsedu vyššieho územného celku, starostu obce, starostu mestskej časti v Bratislave, starostu mestskej časti v Košiciach a primátora mesta,
  • poslanca vyššieho územného celku, poslanca obecného zastupiteľstva, poslanca mestského zastupiteľstva, poslanca miestneho zastupiteľstva mestskej časti v Bratislave a poslanca miestneho zastupiteľstva mestskej časti v Košiciach, ktorí sú dlhodobo uvoľnení na výkon funkcie,
  • konateľa spoločnosti s ručením obmedzeným, ak za túto prácu dostáva odmenu považovanú za príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov – – ďalej len „ZDP“ (od 1. 9. 2005),
  • člena štatutárneho orgánu, člena správnej rady, člena dozornej rady, člena kontrolnej komisie a člena iného samosprávneho orgánu právnickej osoby (napr. zákon č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov), ak za výkon funkcie dostáva odmenu považovanú za príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. d) ZDP (od 1. 9. 2005),
  • spoločníka spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditistu komanditnej spoločnosti a člena družstva, ak sú odmeňovaní za prácu v spoločnosti alebo v družstve formou, ktorá sa podľa osobitného predpisu považuje za príjem zo závislej činnosti.
Na účely tohto zákona sa rozumie pojmom minimálny základ SZČO a poistenca podľa ustanovenia § 11 ods. 2 zákona o zdravotnom poistení [t. j. osoby, ktorá je verejne zdravotne poistená a nie je zamestnancom, s výnimkou zamestnanca podľa ustanovenia § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení, nie je SZČO, alebo osobou, za ktorú platí poistné štát – ďalej len „samoplatiteľ“] minimálna mzda zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou platná k 1. januáru kalendárneho roka, za ktorý sa platí poistné (§ 13 ods. 17 zákona o zdravotnom poistení). Minimálny základ zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou [s výnimkou zamestnanca podľa § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení], ako aj SZČO od 1. 1. 2006 je minimálna mzda vo výške 6 900 Sk mesačne. Táto suma sa použije na účely zdravotného poistenia od 1. 1. 2006 do 31. 12. 2006.
 
Ak ide o zamestnanca, ako aj o SZČO, ktoré sú osobami so zdravotným postihnutím, je potrebné brať do úvahy výšku percentuálneho poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.
 
Za osobu so zdravotným postihnutím sa považuje:
  1. osoba podľa § 9 zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, t. j.:
    1. občan uznaný za invalidného občana podľa ustanovenia § 71 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, t. j. ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou,
    2. občan, ktorý má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 20 %, ale najviac o 40 % podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a
  2. od 1. 9. 2005 osoba podľa § 51 zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov, t. j. občan, ktorého miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %.
V prípade, ak občan – zamestnanec [s výnimkou zamestnanca podľa ustanovenia § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení], ako aj SZČO majú pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 20 %, ale najviac o 40 %, výška minimálneho základu od 1. 1. 2006 je v sume 6 900 Sk mesačne [pozri bod 1 písm. b) v členení vyššie a Tabuľku č. 2].
 
Ak občan – zamestnanec [s výnimkou zamestnanca podľa ustanovenia § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení], ako aj SZČO, ktorí sú poberateľmi invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 %, to znamená, že majú pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou, ale najviac o 70 %, výška minimálneho základu od 1. 1. 2006 je v sume 75 % zo sumy 6 900 Sk mesačne, t. j. 5 175 Sk mesačne. Výška tohto minimálneho základu platí aj v prípade zamestnanca [s výnimkou zamestnanca podľa § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení], ako aj SZČO, ktorých miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %, avšak najviac 70 % [pozri bod 1 písm. a) a bod 2 v členení vyššie a Tabuľku č. 3].
 
Ak občan – zamestnanec [s výnimkou zamestnanca podľa ustanovenia § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení], ako aj SZČO, ktorí sú poberateľmi invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou, avšak o viac ako 70 %, to znamená, že majú pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou, výška minimálneho základu od 1. januára 2006 je v sume 50 % zo sumy 6 900 Sk mesačne, t. j. 3 450 Sk mesačne. Výška uvedeného minimálneho základu platí aj v prípade zamestnanca [s výnimkou zamestnanca podľa ustanovenia § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení], ako aj SZČO, ktorých miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %, avšak viac ako 70 % [pozri bod 1 písm. a) a bod 2 v členení vyššie a Tabuľku č. 4].
 

Priemerná mesačná mzda a trojnásobok priemernej mesačnej mzdy

Priemernou mesačnou mzdou na účely zákona o zdravotnom poistení sa rozumie priemerná mesačná mzda za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu, t. j. ide o priemernú mesačnú mzdu za kalendárny rok 2004 vo výške 15 825 Sk mesačne.
 
Rozhodujúcim obdobím na určenie vymeriavacieho základu je kalendárny rok, v ktorom sa platí poistné,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály