Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nadácie a premena nadačného imania nadácií v súvislosti so zavedením eura v Slovenskej republike

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Založenie a vznik nadácie, jej zrušenie, použitie majetku nadácie a nadačného imania, zdaňovanie, daňové priznanie a úhrada dane týkajúca sa nadácií po zavedení meny euro v Slovenskej republike. Na tieto témy sa zameriava príspevok autorov.

 

Všeobecné údaje o nadáciách v SR

 
Právne pomery ako je vznik, založenie a zánik nadácie a nadačných fondov sa riadi zákonom č. 34/2002 Z. z. o nadáciách a o zmene Občianskeho zákonníka v z. n. p. (ďalej len „zákon o nadáciách“).
Nadácia je právnickou osobou, zapisuje sa do registra na Ministerstve vnútra SR ako účelové združenie majetku, ktorý slúži na podporu verejnoprospešného účelu. Za nadáciu, podľa tohto zákona, sa považuje aj zahraničná nadácia so sídlom mimo územia Slovenskej republiky, ktorá na našom území môže pôsobiť len prostredníctvom svojej organizačnej zložky, ktorá musí byť právnickou osobu so sídlom na území Slovenskej republiky.

Podľa § 2 ods. 3 zákona o nadáciách verejnoprospešným účelom sa rozumie:
  • rozvoj a ochrana duchovných a kultúrnych hodnôt,
  • realizácia a ochrana ľudských práv alebo iných humanitných cieľov,
  • ochrana a tvorba životného prostredia,
  • zachovanie prírodných hodnôt,
  • ochrana zdravia,
  • ochrana práv detí a mládeže,
  • rozvoj vedy, vzdelania, telovýchovy a plnenie individuálne určenej humanitnej pomoci pre jednotlivca alebo skupinu osôb, ktoré sa ocitli v ohrození života alebo potrebujú naliehavú pomoc pri postihnutí živelnou pohromou.

Podľa § 2 ods. 6 zákona o nadáciách nadačnou činnosťou
sa rozumie:
  • poskytovanie peňažných a nepeňažných prostriedkov z majetku nadácie tretím osobám,
  • správa majetku nadácie vrátane nadačných fondov.

S účinnosťou od 1. januára 2009 nadačné imanie (§ 3 ods. 2 zákona o nadáciách)
zapísané do registra nadácií, ktoré sa pri založení nadácie tvorí majetkovými vkladmi jednotlivých zakladateľov. Jeho základná hodnota musí byť najmenej 6 638 € a musí byť tvorená len z peňažných prostriedkov a nehnuteľností zapísaných v katastri nehnuteľností pre nadáciu. Vklad jedného zakladateľa je najmenej 663 €. Majetkový vklad nad 6 638 € môžu tvoriť aj hnuteľné veci, cenné papiere, majetkové práva a hodnoty oceniteľné peniazmi. Hodnotu nadačného imania nemožno znížiť.

Ostatný majetok nadácie (§ 3 ods. 4)
je majetok nadácie, ktorý nie je súčasťou nadačného imania.
Nadačný fond (§ 3 ods. 3), ktorý tvoria peňažné prostriedky, ktoré nie sú súčasťou nadačného imania. Nadačný fond vytvára nadácia na podporu verejnoprospešného účelu.
 

Založenie a vznik nadácie

Zakladateľom nadácie môže byť fyzická osoba alebo právnická osoba na základe nadačnej listiny, ktorú podpisuje každý zakladateľ. Nadačná listina (rovnako ako spoločenská zmluva pri založení spoločnosti s ručením obmedzením) musí obsahovať predpísané náležitosti uvedené v zákone, napr. názov a sídlo nadácie, verejnoprospešný účel, ktorý nadácia bude podporovať, mená a priezviská a adresy trvalých pobytov všetkých zakladateľov, dobu na akú sa nadácia zriaďuje, hodnotu a predmet majetkového vkladu, ktorý každý zakladateľ vložil do nadačného imania pri založení nadácie, podmienky poskytovania prostriedkov nadácie tretím osobám.
 
Nadácia vzniká dňom zápisu do registra nadácií.
 
Ministerstvo zápis do registra nadácií odmietne, ak sa z podkladov zistí, že nejde o účelové združenie majetku, alebo účel nadácie nie je verejnoprospešný, alebo nadačná listina nie je v súlade so zákonom.
 

Zrušenie a zánik nadácie

a) Nadácia sa zrušuje:
  1. uplynutím doby, na akú bolo založená,
  2. dosiahnutím verejnoprospešného účelu, na aký bola založená,
  3. rozhodnutím správnej rady o zrušení nadácie alebo rozhodnutím súdu,
  4. vyhlásením konkurzu alebo zamietnutím návrhu na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku,
  5. rozhodnutím zakladateľov alebo dohodou medzi zakladateľmi alebo, ak je správna rada nefunkčná najmenej jeden rok.
b) Nadácia zaniká dňomvýmazu nadácie z registra nadácií, ktorej predchádza zrušenie nadácie:
  1. S likvidáciou, pri ktorej je likvidátor povinný likvidačný zostatok ponúknuť inej nadácii alebo obci, v ktorej mala zrušená nadácia svoje sídlo. Obec takýto zostatok príjme a môže ho použiť iba na verejnoprospešný účel. Majetok, ktorý tvorí nadačné imanie môže likvidátor ponúknuť len inej nadácii, ktorá je registrovaná v registri nadácií.
  2. Bez likvidácie zlúčením alebo splynutím s inou nadáciou na základe písomnej zmluvy. Dňom výmazu zlučovanej alebo splynutej nadácie z registra nadácií prechádza majetok, ako aj práva a povinnosti zaniknutej nadácie na nadáciu, s ktorou sa zlúčila alebo splynula.
 

Použitie majetku nadácie

Majetok nadácie sa môže použiť len v súlade s verejnoprospešným účelom a podmienkami určenými v nadačnej listine a na úhradu výdavkov na správu nadácie. Výšku výdavkov na správu nadácie určuje správna rada ako najvyšší orgán nadácie a predstavujú výdavky na:
  1. ochranu a zhodnotenie majetku nadácie,
  2. propagáciu verejnoprospešného účelu nadácie,
  3. prevádzku nadácie,
  4. odmenu za výkon funkcie správcu nadácie,
  5. náhradu cestovných výdavkov podľa osobitného predpisu,
  6. mzdové náklady,
  7. iné náklady spojené s prevádzkou nadácie.
 

Iné použitie majetku nadácie a nadačného imania

Podľa zákona o nadáciách nadácia nemôže podnikať s výnimkou prenechania nehnuteľností do nájmu, organizovanie kultúrnych, vzdelávacích, spoločenských alebo športových akcií s podmienkou, že týmito činnosťami účinnejšie využije svoj majetok a táto činnosť bude v súlade s verejnoprospešným účelom nadácie.
Majetok nadácie sa nesmie použiť na financovanie činnosti politických strán a hnutí, a ani na prospech kandidáta na volenú funkciu.

Majetok, ktorým sú peňažné prostriedky a nehnuteľnosti, hnuteľné veci, cenné papiere alebo iné majetkové hodnoty oceniteľné peniazmi a tvoria nadačné imanie nemožno darovať, vložiť ako vklad do obchodnej spoločnosti, zaťažiť ani použiť na zabezpečenie záväzkov nadácie, ani na zabezpečenie záväzkov tretích osôb.
 
Peňažné prostriedky, ktoré tvoria nadačné imanie je nadácia povinná uložiť na účet v pobočke banky na území Slovenskej republiky a následne ich môže použiť len na kúpu:
  1. štátnych dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok,
  2. cenných papierov prijatých na trh kótovaných cenných papierov,
  3. hypotekárnych záložných listov,
  4. vkladových certifikátov, depozitných certifikátov,
  5. nehnuteľností.

Nadácia zodpovedá za svoje záväzky celým svojím majetkom okrem prostrie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály