Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Mzdy, platy a sociálne dávky pri prechode na menu euro

Rubrika: Eurokonverzia

V súlade s aktuálnym „Národným plánom zavedenia eura v SR“ prijala NR SR zákon č. 659/2007 Z. z. o zavedení meny euro v Slovenskej republike a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý je základným právnym predpisom pre splnenie legislatívnych podmienok na zavedenie spoločnej jednotnej európskej meny v SR.


V súlade s aktuálnym „Národným plánom zavedenia eura v SR“ prijala zákon č. 659/2007 Z. z. o zavedení meny euro v Slovenskej republike a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „generálny zákon“), ktorý je základným právnym predpisom pre splnenie legislatívnych podmienok na zavedenie spoločnej jednotnej európskej meny v SR.


Základné pojmy generálneho zákona


Duálne zobrazovanie
je zobrazovanie a uvádzanie cien, platieb a iných hodnôt zároveň v slovenskej mene a tiež v eurách výlučne podľa konverzného kurzu a ďalších pravidiel pre prechod na euro. Týka sa to samozrejme aj uhrádzaných:
  • miezd, platov a iných odmien,
  • príspevkov a náhrad,
  • poistných plnení,
  • dávok sociálneho poistenia a sociálneho zabezpečenia,
  • dôchodkov starobného dôchodkového sporenia,
  • dávok doplnkového dôchodkového sporenia,
  • dávok sociálnej pomoci,
  • dávok sociálnej podpory a iných sociálnych dávok,
  • daní a poplatkov.
Duálnemu zobrazovaniu, ak generálny zákon alebo osobitný predpis neustanovujú inak, podliehajú len celkové konečné peňažné sumy cien výrobkov, tovarov, služieb alebo prác, platieb alebo iných hodnôt, ktoré majú byť skutočne uhradené alebo vyúčtované, uvedené:
  • na faktúrach,
  • v zmluvách,
  • na platobných alebo výplatných dokladoch,
  • na dokladoch vyhotovených elektronickou registračnou pokladnicou,
  • v pokladničných potvrdenkách,
  • na ďalších dokladoch o zaplatení alebo na iných účtovných dokladoch.
Na dokladoch o vyúčtovanej mzde (výplatných páskach) duálnemu zobrazovaniu podliehajú len celkové konečné sumy, ktoré majú byť skutočne uhradené alebo vyúčtované, teda konečné sumy mzdy alebo platu vyplácané zamestnancovi alebo poukazované na ním určený bankový účet.
Zamestnávatelia sú povinní zobrazovať v období od 24. 8. 2008 do 31. 12. 2009 v dokladoch o vyúčtovanej mzde (vo výplatných páskach):
  • duálne čistý príjem vyplatený zamestnancovi alebo poukázaný na jeho bankový účet v príslušnom mesiaci a
  • konverzný kurz.
Dočasné obdobie duálneho peňažného obehu podľa § 1 generálneho zákona trvá prvých 16 dní po zavedení eura v SR, od 1. 1. 2009 do 16. 1. 2009.
 

Pracovné zmluvy, kolektívne zmluvy a platové dekréty

Zavedenie eura nesmie mať v žiadnom prípade negatívny dopad na mzdu alebo plat zamestnanca. Generálny zákon v oblasti pracovnoprávnych vzťahov uplatňuje princíp kontinuity právnych vzťahov, neukladá zamestnávateľovi povinnosť vykonať administratívne úkony z dôvodu zavedenia eura.
 
Zamestnávateľ nemusí, ale ak chce, tak môže, vypracovať dodatok k existujúcej pracovnej zmluve z dôvodu, že jej súčasťou je mzda, ktorá je dohodnutá v Sk. Ak však takýto administratívny úkon urobí, nesmie so zamestnancom dohodnúť mzdu v eurách nižšiu, ako je mzda v Sk dohodnutá predo dňom zavedenia eura.
 
Zamestnávateľ, ktorí odmeňuje zamestnancov podľa Zákonníka práce mzdou, nemá povinnosť k 1. 1. 2009 vystavovať dodatky k existujúcim pracovným zmluvám v časti, kde sa uvádzajú mzdové nároky zamestnancov v Sk a od 1. 1. 2009 sa nemenia.
 
V prípade vzniku nových právnych vzťahov od 1. 1. 2009 sa príslušné peňažné sumy dohodnú už v eurách.
Zamestnávateľovi nevzniká povinnosť, aby uviedol mzdové podmienky dohodnuté v podnikovej kolektívnej zmluve v eurách s účinnosťou od 1. 1. 2009 (teda súčasne so zavedením eura v SR). Zamestnávateľ bude dohodnuté sumy poskytovať v eurách po prepočte určeným konverzným kurzom 30,1260 Sk/EUR a príslušnom zaokrúhlení.
 
Sumy mzdy a iných mzdových nárokov dohodnuté v podnikovej kolektívnej zmluve sa zmenia pri uzatváraní novej podnikovej kolektívnej zmluvy na ďalšie obdobie.
 
Postup zamestnávateľa pri priznávaní jednotlivých zložiek platu od 1. 1. 2009 ustanovuje novela zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaníniektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o odmeňovaní“). Priznané zložky funkčného platu uvedené v platovom dekréte v Sk sa nebudú prepočítavať konverzným kurzom na eurá. Všetky zložky funkčného platu sa od 1. 1. 2009 zamestnancom priznajú v eurách. Z tohto dôvodu bude zamestnávateľ povinný vydať nové platové dekréty všetkým zamestnancom.
 

Hlavné zásady generálneho zákona pri prepočtoch súm

Konečné sumy, ktoré sú príjmom štátneho rozpočtu alebo iného druhu rozpočtu verejnej správy, sa prednostne zaokrúhľujú nadol, v prospech osôb povinných znášať úhradu týchto platieb, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Konečné sumy, ktoré sú výdavkom štátneho rozpočtu alebo iného druhu rozpočtu verejnej správy, sa prednostne zaokrúhľujú nahor, v prospech oprávnených príjemcov týchto platieb, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
 
Pri peňažných platbách, ktoré sú príjmom štátneho rozpočtu alebo iného druhu rozpočtu verejnej správy, však osobitným predpisom možno ustanoviť a vykonať väčšie zaokrúhlenie ako na najbližší eurocent len smerom nadol, na prospech osôb povinných znášať úhradu týchto platieb.
 
Pri peňažných platbách, ktoré sú výdavkom štátneho rozpočtu alebo iného druhu rozpočtu verejnej správy, osobitným predpisom možno ustanoviť a vykonať väčšie zaokrúhlenie ako na najbližší eurocent len smerom nahor, v prospech oprávnených príjemcov týchto platieb.
 
Vykonávanie prepočtov niektorých bezhotovostných konečných súm na rovnocenné konečné sumy s vyšším počtom desatinných miest a vyšším stupňom presnosti, ako na najbližší eurocent, možno osobitným predpisom ustanoviť z dôvodu:
  • zabezpečenia ochrany záujmov občanov a spotrebiteľov,
  • zachovania kontinuity právnych vzťahov,
  • dosiahnutia cenovej neutrality a
  • dostatočnej miery presnosti prepočtov pri prechode na euro.

Praktická aplikácia vyhlášok súvisiacich so spracovaním miezd


Pre spracovanie miezd sú dôležité najmä tieto vyhlášky:
  1.  MPSVaR SR č. 251/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú ďalšie podrobné pravidlá pre duálne zobrazovanie a pre prepočty a zaokrúhľovanie cien, jednotkových cien, platieb a iných hodnôt pri prechode zo slovenskej meny na menu euro pre oblasť miezd, platov a ostatného odmeňovania za prácu, oblasť cestovných náhrad, oblasť služieb zamestnanosti, oblasť sociálneho poistenia a starobného dôchodkového sporenia, sociálnych dávok, dávok sociálnej pomoci, pomoci v hmotnej núdzi a inej sociálnej podpory a pre oblasť sociálnych služieb účinná od 5. 7. 2008 (ďalej len „vyhláška MPSVaR SR č. 251/2008 Z. z.“).
  2. MZ SR č. 247/2008 Z. z., ktorou sa upravujú postupy, spôsoby a ďalšie podrobné pravidlá pre duálne zobrazovanie a pre prepočty a zaokrúhľovanie a vykazovanie peňažných údajov pri prechode na menu euro pre oblasť zdravotníctva účinná od 4. 7. 2008 (ďalej len „ vyhláška MZ SR č. 247/2008 Z. z.“).


Vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Vyhláška MPSVaR SRč. 251/2008 Z. z. neupravuje postup zamestnávateľa pri poskytovaní mzdy (platu) v eurách odo dňa zavedenia eura a spôsob zaokrúhľovania jednotlivých zložiek mzdy (platu). Postup zamestnávateľa pri ich poskytovaní a spôsob zaokrúhľovania po ich výpočte je ustanovený v rámci samostatných noviel osobitných zákonov (napr. v novele Zákonníka práce, v zákone č. 312/2001 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákona o odmeňovaní, atď.), ktoré nadobudnú účinnosť od 1. 1. 2009.
Vyhláška MPSVaR SR č. 251/2008 Z. z.:
  • Vzťahuje sa na všetky právnické a fyzické osoby bez ohľadu na ich právnu formu, zriaďovateľa alebo zakladateľa a bez ohľadu na spôsob ich financovania. Budú podľa nej postupovať zamestnávatelia, ktorí sú finančným vzťahom napojení na štátny rozpočet alebo ďalšie rozpočty verejných financií, ako aj zamestnávatelia v súkromnej sfére.
  • Upravuje podmienky duálneho zobrazovania mzdy, platu alebo iných plnení poskytovaných v súvislosti s výkonom práce v Sk vo výplatných dokladoch (vo výplatnej páske) a spôsob ich zaokrúhľovania po prepočte konverzným kurzom na menu euro.
  • Ustanovuje jednotný spôsob zaokrúhľovania – matematicky na najbližší eurocent (§ 3 ods. 1 cit. vyhlášky), na najbližší eurocent nadol (§ 5 cit. vyhlášky) alebo na najbližší eurocent nahor (§ 4, § 6, § 7, § 8 ods. 2 a 3, § 9 cit. vyhlášky).
  • Ustanovuje podrobné pravidlá pre duálne zobrazovanie a pre prepočty a zaokrúhľovanie cien, jednotkových cien, platieb a iných hodnôt pri prechode zo slovenskej meny na menu euro pre oblasť cestovných náhrad, služieb zamestnanosti, sociálneho poistenia a starobného dôchodkového sporenia, sociálnych dávok, dávok sociálnej pomoci, pomoci v hmotnej núdzi a inej sociálnej podpory a pre oblasť sociálnych služieb.

Zaokrúhľovanie podľa vyhlášky

Matematický spôsob zaokrúhľovania znamená, že:
  • celkový vypočítaný zvyšok sumy, ktorý je nižší ako polovica jedného eurocenta, sa zaokrúhľuje nadol na najbližší eurocent a
  • celkový vypočítaný zvyšok sumy, ktorý sa rovná polovici alebo je vyšší ako polovica jedného eurocenta, sa zaokrúhľuje nahor na najbližší eurocent.
Matematický spôsob zaokrúhľovania, teda číslice 0 až 4 sa zaokrúhlia nadol a číslice 5 až 9 sa zaokrúhlia nahor, sa uplatní len v tých prípadoch duálneho zobrazovania, ktoré majú informatívny charakter, teda v prípadoch, keď spôsob zaokrúhľovania neovplyvní sumu mzdy (platu), ktorá sa zamestnancovi má vyplatiť (§ 3 ods. 1 vyhlášky MPSVaR SR č. 251/2008 Z. z.).
 
Matematický spôsob zaokrúhľovania sa uplatní aj v prípade duálneho zobrazovania v Sk (§ 3 ods. 2 vyhlášky MPSVaR SR č. 251/2008 Z. z.).
 
V prípadoch zaokrúhľovania súm mzdy (platu), ktoré majú byť zamestnancovi vyplatené, je potrebné postupovať v súlade so zásadou zaokrúhľovania v prospech zamestnanca a prepočítanú sumu zaokrúhliť na najbližší eurocent nahor, ak ide o príjem zamestnanca, alebo na najbližší eurocent n
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály