Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Minimálna mzda a dopady jej zvýšenia

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

V súlade s ustanoveniami zákona o minimálnej mzde vláda Slovenskej republiky rozhodla o zmene výšky minimálnej mzdy a dňa 20. októbra 2011 bolo v Zbierke zákonov uverejnené Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy na rok 2012.

Minimálna mzda predstavuje minimálnu úroveň príjmu, ktorý je zamestnávateľ povinný zamestnancovi poskytovať za vykonanú prácu, no súčasne je základňou pre výpočet niektorých ďalších plnení, či pre účely posudzovania niektorých nárokov podľa osobitných predpisov.

V súlade s ustanoveniami zákona č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde v z. n. p. (ďalej len „zákon o minimálnej mzde“) vláda SR rozhodla o zmene vo výške minimálnej mzdy a dňa 20. októbra 2011 bolo v Zbierke zákonov uverejnené Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 343/2011, ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy na rok 2012. Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom 1. januára 2012 a suma minimálnej mzdy na rok 2012 sa ustanovuje na:

  • 327,20 € za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou,
  • 1,880 € za každú hodinu odpracovanú zamestnancom, čo zodpovedá 1/174 sumy mesačnej minimálnej mzdy.

Zamestnancovi odmeňovanému mesačnou mzdou, ktorý má dohodnutý kratší týždenný pracovný čas, alebo zamestnancovi, ktorý neodpracoval v mesiaci všetky pracovné dni, patrí minimálna mzda v sume zodpovedajúcej tomuto odpracovanému času. Suma minimálnej mzdy v eurách za mesiac sa v tomto prípade zaokrúhľuje na najbližších desať eurocentov.

Zamestnancovi patrí „hodinová“ minimálna mzda, ak jeho ustanovený týždenný pracovný čas je 40 hodín. Ak je ustanovený týždenný pracovný čas zamestnanca nižší ako 40 hodín, suma minimálnej mzdy za hodinu sa úmerne zvýši. Takto upravená suma minimálnej mzdy v eurách za hodinu sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta.

Ide o nárast najnižších miezd o 3,2 %, teda o mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v minulom roku. MPSVaR postupovalo v súlade so zákonom o minimálnej mzde, ktorý v prípade nezhody sociálnych partnerov ukladá povinnosť ministerstvu predložiť vláde SR návrh na rast najnižších miezd o rovnaké percento, o aké v roku 2010 vzrástla priemerná mzda na Slovensku.

Dopad zvýšenia minimálnej mzdy:

a) Na minimálne mzdové nároky zamestnancov

Zamestnávateľ, u ktorého nie je odmeňovanie zamestnancov dohodnuté v kolektívnej zmluve, je povinný zamestnancovi poskytnúť mzdu najmenej v sume minimálneho mzdového nároku určeného pre stupeň náročnosti práce (ďalej len „stupeň“) príslušného pracovného miesta. Ak mzda zamestnanca v kalendárnom mesiaci nedosiahne sumu minimálneho mzdového nároku, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi doplatok v sume rozdielu medzi dosiahnutou mzdou a sumou minimálneho mzdového nároku ustanoveného pre stupeň patriaci príslušnému pracovnému miestu.

Sadzba minimálneho mzdového nároku pre príslušný stupeň je násobkom hodinovej minimálnej mzdy pri ustanovenom týždennom pracovnom čase 40 hodín alebo minimálnej mzdy v eurách za mesiac, ak ide o zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou, ustanovenej osobitným predpisom a koeficienta minimálnej mzdy. Priamym dôsledkom zvýšenia minimálnej mzdy je teda zvýšenie minimálnych mzdových nárokov. Pre jednotlivé stupne náročnosti práce možno teda uviesť konkrétne sadzby minimálnych mzdových nárokov pre ustanovený týždenný pracovný čas 40 hodín, ktoré budú platiť od 1. 1. 2012, nasledovne:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály