Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Minimálna daň / daňová licencia v otázkach a odpovediach

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Povinnosť platenia ­minimálnej dane z príjmov právnickej osoby je legislatívne upravená ako daňová licencia právnickej osoby v oblasti dane z príjmov v § 46b zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) s účinnosťou od 1. 1. 2014. To znamená, že prvýkrát povinnosť platiť minimálnu daň / daňovú licenciu vzniká daňovníkovi, ktorý je právnickou osobou za zdaňovacie obdobie roku 2014 podaním daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby po uplynutí zdaňovacieho obdobia roku 2014 v lehote podľa § 49 ZDP, t. j. v priebehu roka 2015.

Zámer zapracovať do ZDP povinnosť platenia (aspoň) minimálnej dane nie je úplne nová; ministerstvo financií sa so zavedením platiť minimálnu daň, ktorú mala platiť každá právnická osoba, zaoberalo už od roku 2005. V tom čase však návrh nebol jednoznačne schválený a upustilo sa od jeho realizácie, pričom sa stále sledoval vývoj daňovej povinnosti u tých obchodných spoločností, ktoré od svojho vzniku a počas sledovaných 5 až 10 rokov, nezaplatili žiadnu daň, vykazujú daňovú stratu a následne optimalizujú svoje daňové povinnosti tak, aby mohli z vykázaného základu dane uplatniť odpočet daňovej straty a naďalej neplatiť žiadnu daň. Neustálym vyhodnocovaním analýzy vývoja údajov o narastajúcom počte (niekoľko stoviek) spoločností, ktoré už niekoľko rokov (v rozpätí 5 až 10 rokov) podnikajú, ale nevykazujú základ dane a neplatia žiadne dane, „dozrela“ aj myšlienka zapracovať do ZDP aj povinnosť platenia minimálnej výšky dane práve spoločnosťami, ktorú túto výšku dane nevykazujú alebo vykazujú daňovú stratu, bez ohľadu na to, či ide o aktívnu spoločnosť alebo pasívnu, t. j. o spoločnosť, ktorá niekoľko rokov nevykazuje žiadne zdaniteľné príjmy alebo minimálne, ale s vysokými sumami daňových výdavkov.

Pred zapracovaním ustanovenia o platení minimálnej dane prebehla veľká rozprava aj na pôde ministerstva za účasti asociácií podnikateľov a daňových poradcov o ustanovení kritérií pre stanovenie výšky minimálnej dane, či paušálne alebo podľa obratu alebo či bude kritérium aj skutočnosť, že ide o platiteľa dane z pridanej hodnoty, ktorý z osobitného zákona je povinný dosiahnuť ustanovený obrat ako pre platiteľa dane.

Výsledkom tejto rozpravy je skutočnosť, že povinnosť platiť minimálnu daň má daňovník, ktorý je právnickou osobou, ak splní kritéria a aj podmienky na jej platenie vo výške ustanovenej v § 46b ods. 2 ZDP nasledovne:

Ust. 46b ods. 2:

Podmienka

Suma minimálnej dane v €

písm. a)

ak daňovník k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty s ročným obratom neprevyšujúcim 500 000 €

480

písm. b)

ak daňovník k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia je platiteľom dane z pridanej hodnoty s ročným obratom neprevyšujúcim 500 000 €

960

písm. c)

ak daňovník za zdaňovacie obdobie dosiahol ročný obrat viac ako 500 000 €

2 880

To znamená, že povinnosť platiť minimálnu daň sa prakticky vzťahuje tak na platiteľov dane ako aj na neplatiteľov dane, len výška závisí od dosiahnutého ročného obratu.

Prvýkrát sa minimálna daň / daňová licencia platí za zdaňovacie obdobie roku 2014 podaním daňového priznania v lehote podľa § 49 ZDP. Rovnako ako výsledná daňová povinnosť aj suma daňovej licencie je splatná v lehote na podanie daňového priznania. Ak daňovník nezaplatí sumu daňovej licencie v tejto lehote, stáva sa suma nezaplatenej daňovej licencie po dni jej splatnosti daňovým nedoplatkom. Správca dane je povinný túto sumu nezaplatenej daňovej licencie vymáhať podľa príslušných ustanovení zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). Správca dane vyzve daňového dlžníka na zaplatenie daňového nedoplatku, ktorým je nezaplatená daňová licencia.

Ust. § 46b upravuje aj možnosť zníženia príslušnej sumy daňovej licencie na polovicu, a zoznam vybraných daňových subjektov ako v postavení právnickej osoby, ktorí daňovú licenciu neplatia, tiež možnosť nároku na uplatnenie odpočtu už zaplatenej licencie v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach.

Odpovede na tieto otázky ako aj na ďalšie nájdete v nasledujúcich odpovediach.

? Otázka č. 1:

Povinnosť platiť daňovú licenciu sa vzťahuje na všetky podnikateľské subjekty, t. j. tak fyzické osoby ako aj právnické osoby?

Nie. Už v samotnom názve ust. § 46b ZDP je uvedené, že ide o daňovú licenciu právnickej osoby. To znamená, že povinnosť platiť minimálnu daň sa vzťahuje len na daňovníka, ktorý je právnickou osobu (ak tento zákon neustanovuje aj výnimky u daňovníkov, ktorí sú právnickými osobami, ktoré daňovú licenciu neplatia) vo výške a za podmienok uvedených v tomto ustanovení.

? Otázka č. 2:

Má daňovník povinnosť vyplniť v daňovom priznaní podanom za zdaňovacie obdobie ro­ku 2014 aj tabuľky týkajúce sa daňovej licencie a rovnako aj vyznačiť údaje súvisiace s daňovou licenciou na strane 1 daňového priznania?

Zavedenie daňovej licencie / minimálnej dane si vyžiadalo aj úpravu daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby za zdaňovacie obdobie roku 2014 doplnením tabuľky J – Výpočet daňovej licencie, ak v kalendárnom roku 2014 dochádza k zmene zdaňovacieho obdobia z kalendárneho roka na hospodársky rok a tabuľky K – evidencia a zápočet daňovej licencie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály