Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Miestne zisťovanie v súvislosti so správou daní a daňovou kontrolou

Dátum: Rubrika: Správa daní

Správca dane, ktorým je daňový úrad, vykonáva kontrolu dodržiavania hmotnoprávnych daňových predpisov vrátane kontroly účtovníctva a procesného zákona podľa zákona č. 479/2009 Z. z. o orgánoch štátnej správy oblasti daní a poplatkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o orgánoch štátnej správy“). Túto kontrolnú činnosť daňový úrad vykonáva podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). Kontrolnú činnosť môže vykonávať aj finančné riaditeľstvo a ministerstvo financií, ktoré určuje pôsobnosť uvedených orgánov štátnej správy podľa zákona č. 333/2011 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva v z. n. p.

Kontrolu dodržiavania daňových zákonov vykonávajú aj colné úrady v oblasti spotrebných daní a dane z pridanej hodnoty k tretím štátom ako aj kontrolu dodržiavania zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o používaní ERP“). V oblasti miestnych daní upravených zákonom č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. vykonáva kontrolu a správu miestnych daní obec ako správca miestnych daní.

Správca dane, ktorým je daňový úrad, colný úrad a obec vykonáva správu daní, ktorá zahŕňa aj kontrolnú činnosť podľa ustanovení daňového poriadku, ak hmotno-právne predpisy neustanovujú inak nadväzne aj na § 1 ods. 2 daňového poriadku.

Podľa daňového poriadku postupuje správca dane a daňový subjekt, ak osobitný predpis neustanovuje inak v prípadoch, ak ten istý úkon upravuje hmotnoprávny predpis aj procesný zákon – daňový poriadok, uplatní sa postup uvedený v osobitnom predpise.

Problematiku miestneho zisťovania vo všeobecnosti ako aj pri daňovej kontrole pre všetky druhy daní upravuje len daňový poriadok.

Postup správcu dane pri správe daní

Správca dane postupuje ­podľa všeobecne platných záväzných právnych predpisov, pričom podľa zásad správy daní upravených v § 3 daňového poriadku berie do úvahy skutočný obsah právneho úkonu a zistených skutočností rozhodujúcich pre zistenie alebo vyrubenie dane.

Správca dane hodnotí dôkazy jednotlivo a vo vzájomnej súvislosti v súčinnosti s daňovým subjektom a inými osobami. Poskytuje poučenie o procesných právach a povinnostiach.

Daňový poriadok umožňuje správcovi dane vykonať nasledovné úkony:

  • Predvolanie alebo predvedenie (§ 20); ak je pri správe daní účasť nejakej osoby nevyhnutná, správca dane predvolá túto osobu alebo požiada o jej predvedenie Policajný zbor.
  • Dožiadanie (§ 21); na vykonanie jednotlivých úkonov pri správe daní môže správca dane požiadať iný vecne príslušný daňový alebo colný úrad, ak tento požadovaný úkon môže vykonať ľahšie, hospodárnejšie alebo rýchlejšie.
  • Predbežná otázka (§ 22); správca dane je pri správe daní viazaný otázkou, o ktorej už rozhodol iný príslušný orgán, napr. o uznesení o dedičstve pozostalého, ktorý bol daňovníkom a správca dane rozhoduje o jeho daňových povinnostiach vzniknutých pred jeho úmrtím.
  • Nazeranie do spisov (§ 23); správca dane umožní daňovému subjektu alebo jeho zástupcovi nazeranie do spisu daňového subjektu.
  • Dokazovanie (§ 24); ­správca da­ne vedie dokazovanie skutočností, ktoré preukazuje daňový subjekt a ktoré majú vplyv na správne určenie dane; rovnako aj správca dane preukazuje skutočnosti o úkonoch vykonaných voči daňovému subjektu, rozhodných pre správne určenie dane.
  • Vypočutie svedka (§ 25); správca dane vedie konanie o vypočutí svedka o dôležitých okolnostiach, ak sú mu známe a sú dôležité k veci, ktorú správca dane vedie.
  • Vypočutie znalca o odbornom posúdení znaleckého posudku (§ 25a); správca dane vedie konanie o vypočutí znalca pre odborné posúdenie dôležitých skutočností v súvislosti s miestnym zisťovaním alebo daňovou kontrolou alebo v postavení svedka.
  • Súčinnosť tretích osôb (§ 26); na výzvu správcu dane alebo na základe osobitného predpisu alebo daňového poriadku osoby a inštitúcie oznamujú správcovi dane údaje potrebné na účely správy daní.
  • Ďalšie úkony vyplývajúce z jeho činnosti ustanovené daňovým poriadkom alebo osobitným predpisom, ktoré použije správca dane primerane podľa účelu ich využitia.

Zo všetkých vykonaných úkonov a ústnom pojednávaní správca dane spisuje zápisnicu z ústneho pojednávania v danej veci, súčasťou sú aj prijaté opatrenia a prijatý záver podľa § 19 daňového poriadku. Ak sa daňový subjekt alebo jeho zástupca na predvolanie správcu dane nedostaví, alebo nebol na dohodnutom mieste (daňový úrad, alebo sídlo daňovníka) prítomný alebo bol nezastihnuteľný alebo ak ide o zaznamenanie určitej skutočnosti, zistenie bez prítomnosti daňového subjektu, ako napr. záznam telefonického hovoru, e-mailovej správy, ktoré súvisia so správou daní alebo s danou vecou, správca dane spíše úradný záznam, ktorý založí do spisu daňového subjektu. O obsahu úradného záznamu správca dane neinformuje daňový subjekt. Daňový subjekt môže nahliadnuť do úradného záznamu v rámci nahliadnutia do spisu podľa § 23 daňového poriadku.

Činnosti správcu dane pri správe daní

Základnými procesnými nástrojmi správcu dane na získavanie informácií o daňovom subjekte v súvislosti so správou daní, ktoré predstavujú tzv. prípravu daňového konania patrí najmä:

  • vyhľadávacia činnosť (§ 36),
  • miestne zisťovanie (§ 37 – § 39),
  • zabezpečenie vecí (§ 40 – § 43),
  • daňová kontrola (§ 44 – § 47),
  • určenie dane podľa pomôcok (§ 48 – § 49).

Medzi ostatné činnosti správcu dane patrí:

  • predbežné opatrenie (§ 50),
  • záznamová povinnosť (§ 51),
  • zverejňovanie zoznamov (§ 52),
  • poskytovanie údajov (§ 53),
  • súhlas správcu dane so zápisom v OR a s návrhom na výmaz (§ 54),
  • vylúčenie zamestnanca na podnet správcu dane alebo daňového subjektu (§ 60),
  • prerušenie daňového konania (§ 61).

Ide o úkony správcu dane vykonávané za účelom dosiahnutia hlavného cieľa správy daní, ktorým je správne zistenie dane a zabezpečenie jej úhrady.

Pri dokazovaní a objasňovaní zistených skutočností v rámci výkonu daňovej kontroly voči kontrolovanému daňovému subjektu, správca dane využíva činnosť, ktorou je miestne zisťovanie upravené v ust. § 37 až § 39 daňového poriadku v súlade s § 3 a § 24 daňového poriadku. Správca dane dbá, aby skutočnosti pre správne zistenie dane boli úplné a nebol pritom viazaný len návrhmi kontrolovaného daňového subjektu.

Z dôvodu efektívnosti výkonu daňovej kontroly správca dane miestnym zisťovaním objasňuje skutočnosti, ktoré získal vyhľadávacou alebo oznamovacou činnosťou od iného správcu dane alebo od iných osôb podľa § 26 daňového poriadku. Miestnym zisťovaním správca dane preveruje aj skutočnosti, zistené pri daňovej kontrole vykonávanej u iného daňového subjektu. Miestnym zisťovaním správca dane preverí, či je potrebné vykonať daňovú kontrolu alebo na ich preverenie postačí vykonať len miestne zisťovanie, o čom spíše zápisnicu alebo úradný záznam podľa § 19 daňového poriadku.

Miestne zisťovanie

Inštitút miestneho zisťovania je jednou z činností správcu dane, ktorou možno zistiť a čo najvierohodnejšie objasniť skutočnosti rozhodujúce pre správne určenie dane. Miestnym zisťovaním správca dane zabezpečuje riadny výkon správy daní, ide o dôležitú činnosť.

Pri jej legislatívnej úprave v daňovom poriadku sa vychádzalo z aplikácie miestneho zisťovania v praxi, keď sa pri uplatnení zákona o správe daní platného do 31. 12. 2011 vyskytovali procesné problémy zo strany daňového subjektu poskytnúť správcovi dane požadované informácie; zo strany daňového subjektu bol znemožňovaný vstup do prevádzok, objektov určených na podnikanie, daňové subjekty sťažovali nazeranie do účtovných záznamov v súvislosti s podnikaním alebo vykonať obhliadku veci na mieste v rozsahu nevyhnutnom a v požadovano

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály