Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Metóda vlastného imania pri oceňovaní obchodných podielov

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Vo všeobecnosti predstavuje podiel v zmysle § 61 ods. 1 Obchodného zákonníka mieru účasti spoločníka na čistom obchodnom imaní spoločnosti.

 

Vo všeobecnosti predstavuje podiel v zmysle § 61 ods. 1 Obchodného zákonníka mieru účasti spoločníka na čistom obchodnom imaní spoločnosti.

Obchodný podiel v spoločnosti s ručením obmedzeným je predmetom úpravy § 114 Obchodného zákonníka. Na základe tohto ustanovenia obchodný podiel predstavuje práva a povinnosti spoločníka a im zodpovedajúcu účasť na spoločnosti. Jeho výška sa určuje podľa pomeru vkladu spoločníka k základnému imaniu spoločnosti, ak spoločenská zmluva neurčuje inak.

Obchodný podiel zakladá spoločníkovi právo zúčastňovať sa na riadení spoločnosti, má nárok na podiel na zisku spoločnosti, pri zániku účasti spoločníka v spoločnosti za jej trvania mu vzniká právo na vyrovnací podiel a pri zrušení spoločnosti s likvidáciou má nárok na podiel na likvidačnom zostatku. Po dobu trvania spoločnosti nemôže žiadať vrátenie vkladu. Obdobné práva a povinnosti plynú členom družstva z členských vkladov.

Uvedená problematika sa dotýka však aj tzv. majetkových cenných papierov, ktoré prinášajú ich majiteľom pravidelné výnosy plynúce z tohto majetku vo forme dividend, úrokov, tantiém, podielu na zisku, umožňujú participovať na rozhodovaní, na podnikaní a na zhodnocovaní vkladov. Najčastejšie vyskytujúcimi sa majetkovými cennými papiermi sú akcie, podielové listy a družstevné podielnické listy.

Oceňovanie obchodných podielov

Vo všeobecnosti obchodné podiely sa oceňujú pri ich obstaraní obstarávacou cenou, pričom menovitá hodnota výšky vkladu do základného imania zapísaná v obchodnom registri môže byť odlišná.

Na základe § 27 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka alebo k inému dňu stanovenému osobitným predpisom, u niektorých účtovných jednotiek (ÚJ) – napr. zákon č. 483/2001 Z. z. o bankách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o cenných papieroch) v znení neskorších predpisov, zákon č. 594/2003 Z. z. o kolektívnom investovaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov [§ 24 ods. 1 písm. b) alebo c) zákona o účtovníctve] obchodné podiely sa oceňujú týmto spôsobom:

  • Reálnou hodnotou v zmysle § 25 ods. 1 písm. e) zákona o účtovníctve, nakoľko obchodný podiel predstavuje majetok nadobudnutý vkladom. Vychádzajúc zo smernice Rady č. 2001/65 ES a podľa medzinárodných štandardov finančného výkazníctva (IFRS) takýmto spôsobom sa oceňujú podiely na základnom imaní v obchodných spoločnostiach do 20 %.
  • Metódou vlastného imania podľa § 27 ods. 9 zákona o účtovníctve, avšak v danom prípade ide iba o možnosť, a to len v prípade podielov na základnom imaní v obchodných spoločnostiach, pre ktoré ÚJ je materskou ÚJ, alebo v ktorých má ÚJ podstatný vplyv. Podiely predstavujúce do 20 % hlasovacích práv sa metódou vlastného imania neoceňujú.

Materskou účtovnou jednotkou sa na tieto účely rozumie v zmysle § 22 ods. 3 zákona o účtovníctve ÚJ, ktorá je obchodnou spoločnosťou, štátnym podnikom alebo družstvom, ktorá v inej ÚJ, ktorá je obchodnou spoločnosťou,

  • má väčšinu hlasovacích práv v ÚJ, alebo
  • má právo vymenúvať alebo odvolávať väčšinu členov štatutárneho orgánu alebo dozorného orgánu ÚJ a súčasne je jej spoločníkom alebo jej akcionárom, alebo
  • má právo ovládať ÚJ, ktorej je spoločníkom alebo akcionárom na základe dohody uzavretej s touto ÚJ alebo na základe spoločenskej zmluvy alebo stanov tejto ÚJ, ak to umožňuje právo štátu, ktorým sa riadi táto ÚJ, alebo
  • je spoločníkom alebo akcionárom ÚJ a väčšina členov štatutárneho orgánu alebo dozorného orgánu ÚJ vykonávajúcich svoju funkciu v priebehu účtovného obdobia a v bezprostredne predchádzajúcom účtovnom období až do zostavenia konsolidovanej účtovnej závierky bola vymenovaná výlučne prostredníctvom výkonu hlasovacích práv spoločníka alebo akcionára, ktorý je materskou ÚJ, alebo
  • je spoločníkom alebo akcionárom a na základe dohody s inými jej spoločníkmi alebo akcionármi má väčšinu hlasovacích práv.

Účtovnou jednotkou s podstatným vplyvom sa na tieto účely rozumie v zmysle § 27 ods. 1 písm. a) zákona o účtovníctve ÚJ, ktorá má v inej ÚJ najmenej 20 %-ný podiel na hlasovacích právach.

Oceňovanie metódou vlastného imania

Pri ocenení metódou vlastného imania podľa § 14 ods. 17 opatrenia MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej iba „Postupy účtovania v PÚ“), sa postupuje tak, že podiel na základnom imaní, ktorý je pri obstaraní ocenený obstarávacou cenou, sa pri ocenení ku dňu ustanovenému v § 24 ods. 1 písm. b) a c) zákona o účtovníctve (t. j. ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka alebo k inému dňu v priebehu účtovného obdobia) upravuje na hodnotu zodpovedajúcu miere účasti ÚJ na vlastnom imaní spoločnosti, v ktorej má ÚJ podiel na základnom imaní. Podiel na základnom imaní sa ocení nulou, ak hodnota zodpovedajúca miere účasti ÚJ na vlastnom imaní je rovná alebo menšia ako nula.

Ak sa ÚJ rozhodne použiť na spomínané ocenenie metódu vlastného imania, vzniká jej povinnosť aplikovať ju na všetky takéto podiely.

Účtovanie zmeny v ocenení podielov metódou vlastného imania

Zmena hodnoty obchodných podielov na základnom imaní v obchodných spoločnostiach, pre ktoré ÚJ je materskou ÚJ, alebo v ktorých má ÚJ podstatný vplyv, oceňovaných metódou vlastného imania sa účtuje v zmysle § 14 ods. 11 Postupov účtovania v PÚ takto:

  • zmena hodnoty podielu sa zaznamená na ťarchu alebo v prospech samostatného analytického účtu 061/AE – Podielové cenné papiere a podiely v ovládanej osobe, resp. 062/AE – Podielové cenné papiere a podiely v spoločnosti s podstatným vplyvom súvzťažne s účtom 414 – Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov,
  • pri predaji zaúčtovaná zmena hodnoty sa zruší zápisom na ťarchu alebo v prospech samostatného analytického účtu k účtu 061/AE, resp. 062/AE súvzťažne s účtom 414.

Príklad č. 1:
Spoločnosť ALFA, s. r. o. disponuje 40 %-ným obchodným podielom v spoločnosti BETA, s. r. o., ktorá bola založená a vznikla počas roku 2005 a jej základné imanie je 500 000 Sk. Ako treba zaúčtovať ocenenie predmetného obchodného podielu v spoločnosti BETA, s. r. o. k 31. 12. 2005, ak hodnota vlastného imania k tomuto dňu v spoločnosti BETA, s. r. o. nadobudla hodnotu 1 200 000 Sk a spoločnosť ALFA, s. r. o. sa rozhodla použiť pre jeho ocenenie metódu vlastného imania?

Metódu vlastného imania na ocenenie obchodného podielu v obchodnej spoločnosti ku dňu zostavenia účtovnej závierky môžu použiť v zmysle zákona o účtovníctve len také ÚJ, ktoré sú pre túto spoločnosť materskou spoločnosťou alebo spoločnosťou s podstatným vplyvom. Vychádzajúc zo znenia otázky je táto podmienka splnená, nakoľko spoločnosť ALFA, s. r. o. disponuje viac ako 20 %-ným podielom na základnom imaní spoločnosti BETA, s. r. o.

Pri ocenení metódou vlastného imania sa postupuje tak, že podiel na základnom imaní, ktorý je pri obstaraní ocenený obstarávacou cenou, pri ocenení ku dňu zostavenia účtovnej závierky sa upravuje na hodnotu zodpovedajúcu miere účasti ÚJ na vlastnom imaní spoločnosti, v ktorej má ÚJ podiel na základnom imaní. To znamená, že dlhodobý finančný majetok v podobe obchodného podielu účtovaný na účte 062 je potrebné k 31. 12. 2005 v prípade ocenenia metódou vlastného imania preceniť na hodnotu 40 % z hodnoty vlastného imania spoločnosti BETA, s. r. o. evidovaného k 31. 12. 2005.

Pri obstaraní obchodného podielu spoločnosť ALFA, s. r. o. bude teda evidovať na účte 062 sumu 40 % z hodnoty základného imania spoločnosti BETA, s. r. o., t. j. hodnotu 40 % z 500 000 Sk = 200 000 Sk.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály