Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Limitované položky upravujúce základ dane právnickej osoby

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Do zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sa za ostatné roky premietli opatrenia, ktorými sa pokračuje v koncepčnom a systematickom boji proti jeho zneužívaniu, ale tiež opatrenia na podporu určitých oblastí podnikania. Jedným z týchto opatrení je aj spresnenie uplatňovania niektorých daňových výdavkov, a to v závislosti od výšky základu dane za príslušné zdaňovacie obdobie.

V nadväznosti na toto obmedzujúce opatrenie sa zadefinoval aj základ dane daňovníka, ktorý uplatňuje tieto limitované daňové výdavky, a to tak, že základom dane sa rozumie základ dane zistený podľa § 17 až § 29 ZDP ešte pred jeho úpravou o:

  • pripočítateľnú položku u sponzora, ktorý nevykázal základ dane, aby si sponzorské mohol ponechať v daňových výdavkoch [§ 17 ods. 19 písm. h)],
  • pripočítateľnú položku v prípade uplatnenia ročného odpisu pri osobnom automobile so vstupnou cenou 48 000 € a viac, ak nebola vykázaná stanovená výška základu dane (§ 17 ods. 34),
  • pripočítateľnú položku, ak nebola vykázaná výška základu dane pre uplatnenie celého nájomného za motorové vozidlo so vstupnou cenou 48 000 € a viac (§ 17 ods. 35),
  • pripočítateľnú položku, ak daňovník uplatnil v daňových výdavkoch členské príspevky vyplývajúce z nepovinného členstva v právnickej osobe zriadenej na účel ochrany záujmov platiteľa viac ako 5 % zo základu dane [§ 19 ods. 3 písm. n)],
  • pripočítateľnú položku, ak mal daňovník uplatnené viac ako 5 % zo základu dane na víno ako reklamný predmet [§ 21 ods. 1 písm. h)],

a tiež:

  • odpočítateľnú položku, ak daňovník splnil podmienky pre uplatnenie paušálnej sumy na každého žiaka v rámci poskytovaného duálneho vzdelávania (§ 17 ods. 37).

Výdavky na sponzorské v športe

Uplatnenie sponzorského v športe do daňových výdavkov je upravené v § 19 ods. 17 písm. h) ZDP. Podľa tejto úpravy je možné výdavky (náklady) na sponzorské u sponzora poskytnuté na základe zmluvy o sponzorstve v športe uzatvorenej podľa § 50 a § 51 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o športe“) zahrnúť do daňových výdavkov len v prípade, ak:

  • sponzor sponzorské zaplatil,
  • sponzor vykázal základ dane (základ dane = zdaniteľné príjmy prevyšujúce daňové výdavky, t. j. aspoň 1 cent),
  • sponzorovaný skutočne použil sponzorské na úhradu dohodnutého účelu určeného v sponzorskej zmluve podľa zákona o športe, a to podľa dohodnutého časového rozvrhu, t. j. sponzor uplatňuje v daňových výdavkoch len skutočne použitú sumu sponzorovaným,
  • ide o sponzorské pre profesionálneho športovca, talentovaného amatérskeho športovca, športového reprezentanta, športového odborníka (trénera, inštruktora športu) a športovúorganizáciu.

Za výdavky na sponzorské sa nepovažuje poskytnutie sponzorského pre amatérskeho športovca podľa § 4 ods. 4 písm. a), c) a d) zákona o športe okrem športového reprezentanta.

Športovým reprezentantom je podľa § 29 ods. 2 zákona o športe občan SR, ktorý bol nominovaný ako športovec za člena športovej reprezentácie národným športovým zväzom alebo inou športovou organizáciou, ktorej toto oprávnenie vyplýva z medzinárodných športových pravidiel, predpisov alebo rozhodnutí. Športová reprezentácia je účasť športového reprezentanta na významnej súťaži vrátane prípravy na túto súťaž podľa plánu prípravy schváleného národným športovým zväzom.

Zmluvou o sponzorstve v športe sa sponzor zaväzuje poskytnúť priame alebo nepriame peňažné alebo nepeňažné plnenie (sponzorské) športovcovi, športovému odborníkovi podľa § 6 ods. 1 písm. a) zákona o športe, alebo športovej organizácii, ktorí sú členmi národného športového zväzu, národnej športovej organizácie alebo medzinárodnej športovej organizácie (sponzorovaný), a sponzorovaný sa zaväzuje umožniť sponzorovi spájať názov alebo obchodné meno sponzora alebo označenie sponzora alebo jeho výrobku so sponzorovaným a využiť sponzorské na dohodnutý účel súvisiaci so športovou činnosťou vykonávanou sponzorovaným. Ak je sponzorovaným športovec alebo športový odborník podľa § 6 ods. 1 písm. a) zákona o športe, ktorí sú členmi národného športového zväzu, národnej športovej organizácie alebo medzinárodnej športovej organizácie, účelom sponzorského nesmie byť ich mzda alebo odmena za vykonávanie športu alebo inej športovej činnosti, ani úhrada nákladov na ich osobnú potrebu nesúvisiacich s vykonávaním ich športovej činnosti.

Sponzorovaný môže uvádzať názov alebo obchodné meno, sídlo, logo sponzora alebo logo jeho výrobku v spojení s účelom, na ktorý bolo sponzorské poskytnuté. Náklady na uvádzanie sponzora nesmú presiahnuť 10 % hodnoty sponzorského.

Zmluva o sponzorstve v športe sa uzatvára v písomnej forme a musí obsahovať podstatné náležitosti uvedené v zákone o športe.

Pri pojme zmluva o sponzorstve v športe odkazuje ZDP na § 50 a § 51 zákona o športe, teda, aby sponzorské bolo daňovým výdavkom sponzora podľa § 17 ods. 19 písm. h) ZDP, musia byť splnené aj podmienky podľa predmetných ustanovení zákona o športe, a to napr. v ustanovení § 50 ods. 4 písm. a) a § 51 ods. 1 a 4. Z ustanovenia § 50 ods. 4 písm. a) zákona o športe vyplýva, že súčasťou zmluvy o sponzorstve v športe je výpis z informačného systému (IS) športu o spôsobilosti prijímateľa verejných prostriedkov sponzorovaného. V súlade s § 51 ods. 1 a 4 zákona o športe zmluvu o sponzorstve v športe, jej zmeny a doplnenia je povinný zverejniť sponzorovaný najneskôr do 30 dní odo dňa jej podpisu oboma zmluvnými stranami. Informácie o spôsobe použitia sponzorského je sponzorovaný povinný zverejňovať priebežne najneskôr do 25. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca, ak nevedie sponzorské na osobitnom účte. V nadväznosti na § 2 písm. r) zákona o športe sa zverejnením rozumie zverejnenie údajov v IS športu.

Na účely riadneho využívania inštitútu zmluvy o sponzorstve v športe v prechodnom období do dobudovania IS športu vydalo MŠVVaŠ SR Metodické usmernenie č. 11/2016 k uplatňovaniu § 50 ods. 4 písm. a) a § 51 ods. 1 a 4 zákona o športe. Predmetné metodické usmernenie, ktoré nadobudlo účinnosť 12. 2. 2016 a stráca účinnosť dňom nasledujúcim po dni oznámenia o funkčnosti príslušného registra IS športu, je uverejnené na webovom sídle MŠVVaŠ SR.

Ak daňovník počas prechodného obdobia do dobudovania IS športu dodrží postup podľa predmetného metodického usmernenia MŠVVaŠ SR, potom aj na účely uplatnenia ustanovenia § 17 ods. 19 písm. h) ZDP sa podmienky podľa § 50 ods. 4 písm. a) a § 51 ods. 1 a 4 zákona o športe považujú za splnené.

♦ Príklad č. 1:

Sponzor, ktorým je tuzemská spoločnosť, uzatvoril sponzorskú zmluvu so sponzorovaným v súlade s pravidlami upravenými v zákone o športe na obdobie od 1. 11. 2017 do 30. 9. 2018 na sumu 10 000 €. Poskytnuté prostriedky sa podľa zmluvy majú využiť na tréningové sústredenie športovca vrátane nákladov na trénera, náklady na štartovné na kvalifikačných turnajoch vrátane ubytovania a stravy, ako aj náklady na reklamnú nášivku na dresy športovca. V decembri 2017 sponzorovaný použije 6 000 € z poskytnutej sumy podľa účelu dohodnutého v zmluve o sponzorstve v športe. Akú sumu si môže sponzor zahrnúť do daňových výdavkov v roku 2017?

Podľa § 52b ods. 5 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) sa poskytnuté sponzorské na základe zmluvy o sponzorstve v športe účtuje na ťarchu účtu 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť. V prípade, ak sa sponzorovaný zaviazal v zmluve o sponzorstve v športe k plneniu pre sponzora, napr. k uvádzaniu loga sponzora, poskytnuté sponzorské sa časovo rozlišuje a do nákladov sa účtuje postupne počas trvania zmluvy alebo počas kratšieho dohodnutého obdobia. Ak v zmluve o sponzorstve v športe nie je dohodnuté plnenie pre sponzora, poskytnuté sponzorské sa nebude časovo rozlišovať a celá suma sponzorského bude účtovaná na ťarchu účtu 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť. Za predpokladu, ak sa sponzorovaný zaviazal v zmluve o sponzorstve v športe na uvádzanie loga sponzora, poskytnuté sponzorské sa bude účtovať na ťarchu účtu 381 – Náklady budúcich období a do nákladov sa bude postupne rozpúšťať počas trvania zmluvy, t. j. od 1. 11. 2017 do 30. 9. 2018 resp. počas kratšieho obdobia, ak by bolo dohodnuté v zmluve o sponzorstve v športe.

Pri uplatnení daňových výdavkov sponzora (spoločnosti) je potrebné rešpektovať osobitný postup uvedený v § 17 ods. 19 písm. h) ZDP. Okrem podmienky zaplatenia sponzorského je uplatnenie týchto výdavkov ešte podmienené vykázaním kladného základu dane v príslušnom zdaňovacom období, preto v prípade vykázania straty alebo nulového základu dane sa suma sponzorského u sponzora vo výške podľa jeho skutočného použitia nepovažuje za daňový výdavok. Zároveň je ustanovené obmedzenie na uznanie sponzorského do daňových výdavkov len v prípade jeho poskytnutia vymedzenému okruhu športovcov.

Ak teda sponzor uzatvoril zmluvu o sponzorstve v športe v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona o športe na obdobie od 1. 11. 2017 do 30. 9. 2018 na sumu 10 000 € a v decembri 2017, sponzorovaný použije 6 000 € z poskytnutej sumy, potom táto suma bude daňovým výdavkom sponzora v roku 2017:

  • ak ju sponzor skutočne zaplatil v roku 2017,
  • ak túto sumu sponzorovaný preukázateľne použil na dohodnutý účel v roku 2017,

a to v dohodnutom časovom rozvrhu a spôsobom dohodnutým v uzatvorenej zmluve o sponzorstve v športe.

Uvedené však bude platiť len vtedy, ak budú dodržané aj ostatné podmienky ustanovené v § 17 ods. 19 písm. h) ZDP, t. j.:

  • sponzor vykáže za rok 2017 kladný základ dane a
  • sponzorovaný športovec nie je športovcom, ktorý je určený v § 4 ods. 4 písm. a), c) a d) zákona o športe okrem športového reprezentanta podľa § 29 ods. 2 zákona o športe.

V tejto súvislosti treba uviesť, že zákon o športe upravuje, okrem povinnosti sponzorovaného zverejňovať údaje o spôsobe použitia sponzorského, aj právo sponzora žiadať informácie o použití sponzorského a doklady preukazujúce použitie sponzorského, pričom sponzorovaný je povinný ich bezodkladne poskytnúť sponzorovi. V zákone o športe je ďalej uvedené, že sponzorovaný môže uvádzať názov alebo obchodné meno, sídlo, logo sponzora alebo logo jeho výrobku v spojení s účelom, na ktorý bolo sponzorské poskytnuté, avšak náklady na uvádzanie sponzora nesmú presiahnuť 10 % hodnoty sponzorského.

* * *

Pri zisťovaní základu dane za príslušné zdaňovacie obdobie suma sponzorského, ak nie je splnená podmienka zaplatenia alebo nie sú splnené osobitné podmienky ustanovené v § 17 ods. 19 písm. h) ZDP, sa u právnickej osoby uvedie v daňovom priznaní ako položka zvyšujúca výsledok hospodárenia. Úprava sa vykoná na riadku 140 daňového priznania.

Ak nie je splnená podmienka vykázania kladného základu dane, tzn. že právnická osoba vykazuje daňovú stratu alebo nulový základ dane, o sumu sponzorského je povinná znížiť daňovú stratu, resp. zvýšiť základ dane. Úprava sa vykoná na riadku 302 daňového priznania.

Limit vstupnej ceny u osobných automobilov

Ustanovenie § 17 ods. 34 ZDP zaviedlo obmedzené zahrnovanie daňových odpisov do základu dane z osobných automobilov zatriedených do kódu Klasifikácie produktov 29.10.2 so vstupnou cenou 48 000 € a viac. Uvedené obmedzenie vychádza z testovania vykázaného základu dane v daňovom priznaní voči

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály