Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Kontrola účtovníctva zo strany dozornej rady

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Dozorná rada je fakultatívnym orgánom spoločnosti s ručením obmedzeným a jednoduchej spoločnosti na akcie, no obligatórnym orgánom u akciovej spoločnosti. Vo všetkých troch typoch obchodných spoločností je koncipovaná ako kontrolný a nezávislý orgán, ktorý má zo zákona dané reálne kompetencie vo vzťahu k iným orgánom spoločnosti. Dozorná rada by mala byť vnímaná ako rovnocenný bod triády orgánov popri valnom zhromaždení a štatutárnom orgáne. V tomto príspevku sa zameriame najmä na možnosť kontroly účtovníctva zo strany dozornej rady.

Zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) neustanovuje žiadne prísne podmienky na členstvo v dozornej rade. Nevyžaduje sa dokonca žiadna odborná spôsobilosť a orientácia v práve obchodných spoločností alebo v oblasti podnikania a účtovníctva. Takto veľmi voľne nastavené pravidlá pre členstvo v tomto orgáne podľa nás nedávajú príliš presvedčivý signál, ktorým by zákonodarca prejavoval záujem na efektívnom internom dozore v obchodnej spoločnosti. Podrobne sú však upravené formálne rozhodovacie procesy vo vnútri tohto orgánu. Pravidlá hlasovania členov dozornej rady bývajú najčastejšie zakotvené v spoločenskej zmluve alebo v stanovách spoločnosti. Ak však takéto pravidlá v dokumentoch nie sú, aplikuje sa § 66 ods. 8 Obchodného zákonníka. Podľa neho je dozorná rada uznášaniaschopná za prítomnosti nadpolovičnej väčšiny jej členov a na prijatie uznesenia sa vyžaduje súhlas väčšiny prítomných členov.

Dozorná rada v spoločnosti s ručením obmedzeným

V spoločnosti s ručením obmedzeným je dozorná rada len dobrovoľne zriaďovaným orgánom s minimálne tromi členmi. Ak sa však tento orgán v s. r. o. predsa len zriadi, členovia dozornej rady sú ex lege volení valným zhromaždením, pričom členom dozornej rady nemôže byť nikdy konateľ. Dozorná rada v s. r. o. má právo:

  • dohliadať na činnosť konateľov,
  • podávať min. raz ročne správy valnému zhromaždeniu,
  • nahliadať do účtovných, obchodných kníh, poprípade iných dokladov a kontrolovať údaje v nich obsiahnuté,
  • preskúmavať povinne vyhotovované účtovné závierky, návrh na rozdelenie zisku/úhradu strát a predkladať svoje vyjadrenie valnému zhromaždeniu.

Ustanovenie § 138 ods. 1 Obchodného zákonníka teda zveruje dozornej rade štyri uvedené základné kompetencie, pričom posledné dve menované sa týkajú kontroly účtovníctva. V Obchodnom zákonníku sa pojem účtovníctvo používa, no nikde sa nedefinuje. Výslovnú priamu definíciu neobsahuje ani zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., aj keď nepriamu odpoveď poskytuje § 2 ods. 2 tohto zákona. Podľa neho je predmetom účtovníctva účtovanie skutočností o stave a pohybe majetku, záväzkov, rozdiele majetku a záväzkov, výnosoch, nákladoch, príjmoch, výdavkoch a

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály