Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Kontrola správnosti vecnej stránky účtovníctva v roku 2015

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Každá účtovná jednotka (ÚJ) je povinná zostavovať účtovnú závierku (ÚZ), ktorá má poskytovať verný a pravdivý obraz o jej majetkovej a finančnej situácii ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ. Týmto dňom je posledný deň účtovného obdobia alebo iný deň v priebehu účtovného obdobia, ak si to vyžaduje osobitný predpis. Vzhľadom na to, že väčšina ÚJ pred účtovným obdobím hospodársky rok uprednostňuje účtovné obdobie kalendárny rok, tak koncom roka 2015 sa im blíži aj povinnosť zistiť všetky skutočnosti potrebné na zabezpečenie zobrazenia verného a pravdivého ekonomického a finančného obrazu ÚJ ÚZ zostavenou k 31. 12. 2015.

ÚJ je povinná uvádzať v ÚZ informácie podľa stavu skutočností, ktoré sú predmetom účtovníctva ku dňu, ku ktorému sa ÚZ zostavuje. Vnútorný kontrolný systém ÚJ musí, okrem iných povinností, zabezpečiť aby účtovníctvo zaznamenávalo (účtovné zápisy) a vykazovalo (ÚZ) ekonomické skutočnosti po vecnej aj formálnej stránke správne a môže prebiehať priebežne alebo periodicky. Ide o ekonomickú kontrolu zameranú na finančné informácie, kde všetky zistené nedostatky a odchýlky je potrebné v účtovníctve preukázateľne upraviť na skutočný stav. To znamená, na základe účtovných dokladov vykonať účtovné zápisy do účtovných kníh ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu.

Účtovné zápisy, ktoré sa uskutočňujú iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ, majú zabezpečiť správnosť vykazovaných skutočností v ÚZ. ÚJ pritom musí zohľadniť aj skutočnosti, ktoré získala do dňa zostavenia ÚZ a týkajú sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ. Deň zostavenia ÚZ si určí ÚJ sama a ten nasleduje po dni, ku ktorému sa zostavuje ÚZ. ÚJ je povinná zostaviť ÚZ najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu, ku ktorému sa ÚZ zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitné predpisy môžu požadovať aj skoršie zostavenie ÚZ, napr. zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. Preto deň zostavenia ÚZ by sa mal určiť v týchto súvislostiach. Od roku 2014 súčasti ÚZ tvoria jeden celok (všeobecné náležitosti a všetky súčasti ÚZ) a nepripájajú sa k nim podpisy osobitne. Podľa novely zákona o účtovníctve s účinnosťou od 1. júla 2015, každá zostavená ÚZ musí byť podpísaná osobou ustanovenou zákonom o účtovníctve, t. j. v časti všeobecné náležitosti sa pripojí podpisový záznam štatutárneho orgánu ÚJ alebo člena štatutárneho orgánu ÚJ alebo podpisový záznam fyzickej osoby.

V § 7 ods. 1. zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je stanovené: „Účtovná jednotka je povinná účtovať tak, aby ÚZ poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva, a o finančnej situácii účtovnej jednotky.“ V tomto kontexte možno hovoriť o základnej účtovnej zásade a hlavnom cieli účtovníctva.

Pre splnenie tohto cieľa, zostaveniu ÚZ ÚJ predchádza množstvo uzávierkových prác. Inventarizácia je jednou z najdôležitejších súčastí uzávierkových prác, pretože jej uskutočnenie má zabezpečiť, aby ÚZ poskytovala verný a pravdivý obraz o si­tuácii v ÚJ. Z uvedeného dôvodu je potrebné načasovanie týchto činností na dobu pred zostavením ÚZ. Inventarizáciou sa uskutočňuje kontrola vecnej správnosti účtovníctva. Ide o najdôležitejšiu súčasť kontrolného systému vytvoreného vo vnútri ÚJ.

V súvahe riadnej ÚZ a mimoriadnej ÚZ sa vykazujú informácie o majetku, záväzkoch a rozdiele majetku a záväzkov ÚJ ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ a ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie. Verný a pravdivý obraz o majetku, záväzkoch, rozdiele majetku a záväzkov ÚJ, ktorý má poskytovať súvaha, ako súčasť ÚZ, je predovšetkým zabezpečený dôsledne vykonanou inventarizáciou v súlade so zákonom o účtovníctve a internými predpismi ÚJ. Každá ÚJ je povinná mať vytvorené vnútorné predpisy (v praxi používané aj pojmy interné smernice, vnútroorganizačné predpisy) o vykonaní inventarizácie, aby boli zrejmé všetky skutočnosti, ktoré sa týkajú inventarizácie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov konkrétnej ÚJ, ako aj povinnosti jednotlivých osôb a spôsoby vysporiadania zistených rozdielov. Vnútorný predpis je ÚJ vydaná písomnosť, v ktorej sa premietnu všetky závažné skutočnosti rozhodujúce pri účtovaní a zostavovaní ÚZ v príslušnom účtovnom období v konkrétnych podmienkach ÚJ, ktorých potreba upravenia vyplýva z opatrení MF SR o postupoch účtovania a zákona o účtovníctve.

Povinnosť vykonania inventarizácie je deklarovaná v zákone o účtovníctve (šiesta časť zákona s názvom inventarizácia) takto: „Účtovná jednotka je povinná inventarizovať majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov podľa § 29 a 30 tohto zákona.“

Inventarizáciou overuje ÚJ, či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctve zodpovedá skutočnosti. Inventarizáciu ÚJ vykonáva ku dňu, ku ktorému zostavuje riadnu alebo mimoriadnu ÚZ. Podľa toho, pri akej príležitosti sa inventarizácia vykonáva, môže byť riadna – periodická alebo mimoriadna. Jej uskutočnenie je viazané na zostavovanie riadnej alebo mimoriadnej ÚZ.

Účtovná jednotka zostavuje ÚZ vždy, keď uzavrie účtovné knihy

ÚJ, ktorá je fyzickou osobou, uzavrie účtovné knihy vždy:

  1. k poslednému dňu účtovného obdobia,
  2. ku dňu skončenia podnikania alebo inej zárobkovej činnosti,
  3. ku dňu predchádzajúcemu deň účinnosti vyhlásenia konkurzu.

ÚJ, ktorá je právnickou osobou, uzavrie účtovné knihy vždy:

  1. ku dňu zániku v prípadoch, ktoré ustanovuje osobitný predpis,
  2. k poslednému dňu účtovného obdobia,
  3. ku dňu predchádzajúcemu rozhodnému dňu,
  4. ku dňu predchádzajúcemu deň vstupu do likvidácie alebo deň účinnosti vyhlásenia konkurzu.

Ak ÚJ uzavrie účtovné knihy k poslednému dňu účtovného obdobia, zostavuje ÚZ ako riadnu, v ostatných prípadoch uzavretia účtovných kníh zostavuje ÚZ ako mimoriadnu.

Riadna ÚZ sa zostavuje periodicky ku dňu, ktorý predstavuje koniec (posledný deň) účtovného obdobia. Podľa charakteru účtovného obdobia, ktorým môže byť kalendárny rok (vtedy sa riadna ÚZ zostavuje ku dňu 31. 12. príslušného kalendárneho roka, za ktorý sa ÚZ zostavuje) alebo hospodársky rok – dvanásť nepretržite po sebe idúcich kalendárnych mesiacov (ak si ÚJ zvolí ako účtovné obdobie hospodársky rok, tak riadnu ÚZ zostavuje k poslednému dňu takto zvoleného hospodárskeho roka). Mimoriadnu ÚZ ÚJ zostavuje k inému dňu, ako je posledný deň zvoleného účtovného obdobia.

ÚJ pre potreby zostavenia priebežnej ÚZ vykonáva inventarizáciu len na účely vyjadrenia ocenenia majetku a záväzkov.

Frekvencia vykonávania inventarizácie je uvedená v zákone o účtovníctve podľa jednotlivých druhov majetku a záväzkov takto:

  • Pri hmotnom majetku, okrem zásob a peňažných prostriedkov v hotovosti môže ÚJ vykonať inventarizáciu v inej lehote, ako periodicky, ku dňu, ku ktorému sa zostavuje riadna ÚZ, táto lehota však nesmie prekročiť štyri roky.
  • Peňažné prostriedky v hotovosti musí ÚJ inventarizovať ku dňu, ku ktorému sa zostavuje ÚZ.
  • Zásoby v závislosti od zvoleného spôsobu účtovania sa inventarizujú priebežne (pri spôsobe B účtovania zásob), prípadne kedykoľvek počas účtovného obdobia (pri spôsobe A účtovania zásob). Ich stav sa musí upraviť o pohyby ktoré sa uskutočnia v ÚJ tak, aby konečný zostatok zásob uvedený v ÚZ zodpovedal skutočnosti.

Dôležitú úlohu pri kontrole vecnej správnosti účtovníctva má vo väzbe na účtovné zápisy vykonávanie kontroly účtovných dokladov (formálna aj vecná). Kontrolou vecnej správnosti účtovných dokladov sa zisťuje súlad účtovných dokladov so skutočnosťou, či doklad zodpovedá skutočne realizovanej hospodárskej operácii, v súlade s príslušnými obchodnými zmluvami a rozhodnutiami zodpovedných pracovníkov. Kontroluje sa napr. či, ide o uvedenie správneho druhu materiálu, tovaru, služieb, či je uvedené správne množstvo a cena, DPH, či sú správne zodpovedajúce matematické výpočty. Potvrdením overenia vecnej správnosti účtovných dokladov je podpisový záznam osoby zodpovednej za účtovný prípad, ktorý je na účtovnom doklade uvedený. Táto kontrola sa uskutočňuje priebežne počas celého účtovného obdobia

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály