Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Koncesionárske poplatky platené zamestnávateľom

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Koncesionárske poplatky sú úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) upravené v zákone č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska v z. n. p. Vyberateľom úhrady a príjemcom úhrady je RTVS.Platiteľom tejto úhrady popri fyzických osobách je aj zamestnávateľ, ktorý v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu zamestnáva aspoň troch zamestnancov. Podmienkou pre platenie úhrad zamestnávateľom nie je vlastníctvo alebo využívanie rádia, televízie alebo iného zariadenia. Platiť koncesionárske poplatky sú povinní aj zamestnávatelia, ktorí služby poskytované RTVS nevyužívajú, ak zamestnávajú aspoň troch zamestnancov.

Zamestnávateľom na účely platenia koncesionárskych poplatkov sú:

  • zamestnávatelia definovaní v § 7 ods. 1 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p., t. j. právnické a fyzické osoby, ktoré zamestnávajú fyzické osoby v pracovnoprávnom vzťahu,
  • služobné úrady zriadené podľa § 15 zákona č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Od povinnosti platiť koncesionárske poplatky sú oslobodení:

  • Rozhlas a televízia Slovenska, Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky, Rada pre vysielanie a retransmisiu,
  • zariadenia Zboru väzenskej a justičnej stráže,
  • školy a školské zariadenia,
  • nemocnice, liečebne, hospice a domy opatrovateľskej starostlivosti,
  • zariadenia sociálnych služieb, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Do počtu zamestnancov na účely platenia koncesionárskych poplatkov sa započítavajú:

  • fyzické osoby, ktoré u zamestnávateľa vykonávajú závislú činnosť v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu (v štátnozamestnaneckom pomere alebo služobnom pomere),
  • fyzické osoby, ktoré u zamestnávateľa vykonávajú práce na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti, dohody o brigádnickej práci študentov) – odbor výberu úhrad RTVS od 6/2017 započítava do celkového počtu zamestnancov aj dohodárov ako zamestnancov v obdobnom pracovnom vzťahu, s ohľadom na skutočnosť, že dohodou o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa uzatvára pracovnoprávny vzťah na výkon závislej práce, upravený výlučne v Zákonníku práce.

Vznik, zmenu alebo zánik povinnosti platiť koncesionárske poplatky je zamestnávateľ povinný písomne oznámiť RTVS do 30 dní odo dňa, keď k týmto skutočnostiam došlo. Zároveň je povinný tieto skutočnosti aj preukázať, napr. kópiou mesačného výkazu zaslaného do Sociálnej poisťovne, prehľadom zamestnancov potvrdeným Sociálnou poisťovňou, kópiou pracovnej zmluvy nového zamestnanca, kópiou dokladu preukazujúceho skončenie pracovného pomeru. V písomnom oznámení uvádza:

  • právnická osoba – obchodné meno, sídlo, identifikačné číslo organizácie, adresu na doručovanie písomností a počet zamestnancov rozhodujúci na určenie úhrady,
  • fyzická osoba – obchodné meno, miesto podnikania, identifikačné číslo organizácie alebo meno, priezvisko, trvalý pobyt, adresu na doručovanie písomností a počet zamestnancov rozhodujúci na určenie úhrady.

Oznamovanie vzniku, zmeny alebo zániku povinnosti platiť koncesionárske poplatky môže zamestnávateľ realizovať elektronicky na web stránke www.uhrady.rtvs.sk/zamestnavatelia.

Výška koncesionárskeho poplatku sa odvíja od veľkosti zamestnávateľa, ktorá je určovaná počtom zamestnancov. Na určenie sadzby je rozhodujúci počet zamestnancov v prvý deň kalendárneho mesiaca. Ak sa koncesionársky poplatok platí jednorazovo za štvrťrok, polrok alebo rok, na určenie sadzby za celé obdobie, za ktoré sa platí, je rozhodujúci počet zamestnancov v prvý deň prvého kalendárneho mesiaca tohto obdobia.

Zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS vymedzuje 5 veľkostných kategórií zamestnávateľov. Sadzba koncesionárskeho poplatku je určená pevnou sadzbou pre každú kategóriu na jeden kalendárny mesiac:

Sadzba v € 
za mesiac

Počet zamestnancov

4,64

od 3 do 9

18,58

od 10 do 49

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály