Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným a odmena za výkon funkcie

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Konateľ alebo konatelia spoločnosti s ručením obmedzeným (s. r. o.) sú štatutárnym orgánom obchodnej spoločnosti. Vymenúva ich valné zhromaždenie z radov spoločníkov alebo iných fyzických osôb (§ 133 Obchodného zákonníka – ďalej len „OZ“).

 
Konateľ alebo konatelia spoločnosti s ručením obmedzeným (s. r. o.) sú štatutárnym orgánom obchodnej spoločnosti. Vymenúva ich valné zhromaždenie z radov spoločníkov alebo iných fyzických osôb (§ 133 Obchodného zákonníka – ďalej len „OZ“).
 
Do pôsobnosti valného zhromaždenia s. r. o. ako najvyššieho orgánu spoločnosti patrí vymenovanie, odvolanie a odmeňovanie konateľov [§ 125 ods. 1 písm. f) OZ].
 
Pri odpovediach na otázky napr.: ako sa zdaňujú odmeny konateľov za výkon funkcie v s. r. o. a v akej výške musia platiť poistné na zdravotné a sociálne poistenie, vychádza sa najmä zo zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v z. n. p. a zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p.
 

Daňové hľadisko odmeny konateľa

 
Odmena za výkon funkcie konateľa je príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 ZDP. Jeho príjem za prácu pre spoločnosť sa posudzuje rovnako ako príjem za prácu spoločníka s. r. o. 
 
Ak konateľ alebo spoločník s. r. o. má uzatvorený so spoločnosťou pracovnoprávny vzťah, ide o príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. a) ZDP a ak takýto vzťah uzatvorený nie je (napr. je medzi nimi vzťah založený zmluvou o výkone funkcie alebo podporne podľa § 66 ods. 3 prvá veta OZ mandátnou zmluvou – stačí, ak valné zhromaždenie s. r. o. odmenu odsúhlasilo), ide o príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. b) ZDP. Na daňové účely je toto rozdelenie nevýznamné, ale na účely poistného áno. Na daňové účely nie je potrebné, aby spoločníci a konatelia mali uzatvorený so spoločnosťou pracovnoprávny vzťah alebo podpísanú zmluvu o výkone funkcie alebo mandátnu zmluvu. Rovnako sa posudzuje pri zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti spoločník s. r. o., ktorý je súčasne konateľom spoločnosti, alebo ak konateľom nie je, resp. konateľ s. r. o., ktorý nie je súčasne spoločníkom.
 
Ak spoločník (bez ohľadu na to, či je súčasne konateľom spoločnosti alebo nie) dostane vyplatený podiel na zisku po zdanení z účasti (vkladu) do s. r. o., nepovažuje sa za zamestnanca na daňové účely, pretože tento príjem nie je príjmom zo závislej činnosti. Svojím charakterom je príjmom z kapitálového majetku, ktorý v súčasnej dobe nie je predmetom dane z príjmov.
 
Pozn.: Ak by spoločník alebo konateľ s. r. o. fakturoval spoločnosti za určitú prácu ako podnikateľ (napr. živnostník), pri dodržaní § 136 OZ (zákaz konkurencie) by nešlo o príjem zo závislej činnosti, ale o príjem z podnikania, ktorý by bol vyplatený v brutto výške. Tento postup je možný len vtedy, ak fakturovanie sa bude týkať prác, ktoré nesúvisia s podnikateľskou činnosťou spoločnosti. Takouto situáciou sa nebudem ďalej zaoberať.
 
Pred výplatou odmeny za výkon funkcie konateľa si treba uvedomiť, že zdaniť sa musí len tzv. zdaniteľný príjem, t. j. príjem, ktorý je predmetom dane z príjmov a nie je oslobodený od dane.
Za príjem sa u konateľa považuje nielen peňažné, ale aj nepeňažné plnenie dosiahnuté aj zámenou. Nie je podstatné, či odmena za výkon funkcie je vyplácaná pravidelne alebo nepravidelne, jednorazovo, ani jej forma.
 
Peňažné a nepeňažné zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti sú na daňové účely rovnocenné. Predmetom dane z príjmov zo závislej činnosti sú aj dary poskytnuté v súvislosti s výkonom závislej činnosti (napr. dar konateľovi pri príležitosti životnéh
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály