Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Komplementár – fyzická osoba

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Komanditná spoločnosť má komplementára fyzickú osobu. Je nutné, aby táto fyzická osoba bola v postavení samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO), alebo môže byť zamestnancom komanditnej spoločnosti? V prípade, že má postavenie SZČO, je povinná platiť odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne a cestovné náklady zahrnúť do nákladov ako SZČO? Môže potom tieto náklady refakturovať komanditnej spoločnosti ako svoj príjem? Môže fakturovať aj odmenu za prácu pre komanditnú spoločnosť? V prípade, ak môže byť zamestnancom, tak potom napr. cestovné bude priamo nákladom komanditnej spoločnosti? Aké náklady a výnosy môžu byť nákladmi a výnosmi priamo v komanditnej spoločnosti? V prípade, ak je komplementár komanditnej spoločnosti zároveň aj správcom konkurznej podstaty, ako má účtovať odmenu správcu? Odmena bola prijatá na bankový účet komanditnej spoločnosti. Je táto odmena jej príjem, alebo príjem komplementára SZČO a potom ju má refakturovať komanditnej spoločnosti?

V zmysle § 101 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. sa komplementári v komanditnej spoločnosti považujú za štatutárny orgán.

Vzťah medzi spoločnosťou a štatutárnym orgánom sa spravuje primerane ustanoveniami o mandátnej zmluve, t. j. v súlade s Obchodným zákonníkom. Komplementár je pri výkone tejto činnosti, teda v obchodnom vzťahu so spoločnosťou priamo zo zákona, v tejto súvislosti obchodného ponímania nie je považovaný ani za SZČO ani za zamestnanca.

Z pohľadu daňového sa príjmy komplementárov komanditnej spoločnosti považujú za príjmy z podnikania [§ 6 ods. 1 písm. d) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. – ďalej len „ZDP“], t. j. z tohto daňového pohľadu má obdobné postavenie ako SZČO. A je tomu tak aj na účely zdravotného a sociálneho poistenia, keďže dosahovanie takéhoto príjmu je považované za zárobkovú činnosť [§ 3 ods. 1 písm. b) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p., § 10b ods. 1 písm. b) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a do

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály