Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Komisionálny predaj z aspektu dane z pridanej hodnoty a účtovníctva

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Komisionálny predaj je špeciálny zmluvný vzťah medzi dvoma obchodnými partnermi, s cieľom predať tovar alebo službu tretej osobe. Komisionálny predaj sa uskutočňuje na základe komisionárskej zmluvy podľa § 577 až § 590 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“).

Komisionárskou zmluvou sa komisionár zaväzuje, že zariadi vo vlastnom mene pre komitenta na jeho účet určitú obchodnú záležitosť a komitent sa zaväzuje zaplatiť mu odplatu. Obchodnou záležitosťou môže byť predaj alebo kúpa tovaru, alebo obstaranie dohodnutej služby. Ak je predmetom záväzku komisionára trvalá činnosť, použijú sa na vzťah medzi komitentom a komisionárom primerane tiež ustanovenia upravujúce zmluvu o obchodnom zastúpení. Trvalou činnosťou komisionára sa rozumie sústavné a dlhodobé zabezpečovanie a vykonávanie obchodnej činnosti.

Na uzatvorenie komisionárskej zmluvy sa nevyžaduje písomná forma, komisionárska zmluva je platne uzatvorená aj v prípade ústneho dojednania jej podstatných náležitostí, ktorými sú:

  • určenie zmluvných strán, teda komisionára a komitenta,
  • vymedzenie obchodnej záležitosti,
  • záväzok komisionára vo svojom mene zariadiť obchodnú záležitosť pre komitenta a na jeho účet,
  • záväzok komitenta zaplatiť komisionárovi odplatu, pričom výška odplaty nie je podstatnou náležitosťou komisionárskej zmluvy.

Obsahom komisionárskej zmluvy ďalej môže byť:

  • dojednanie výšky odplaty,
  • dojednanie, že komisionár má nárok na náhradu nákladov nevyhnutne alebo užitočne vynaložených komisionárom pri zariaďovaní obchodnej záležitosti a špecifikovanie, čo sa bude považovať za nevyhnutné alebo užitočné náklady,
  • určenie pokynov a príkazov komitenta, ktorými sa má komisionár riadiť,
  • vymedzenie obsahu a formy správy komisionára o výsledku zariadenia obchodnej záležitosti, ktorú je povinný predložiť komitentovi,
  • doba trvania záväzku komisionára, pričom komisionársku zmluvu je možné dojednať na dobu určitú alebo na dobu neurčitú.

Zákonné povinnosti komisionára sú:

  • pri zariaďovaní záležitostí konať s potrebnou odbornou starostlivosťou podľa pokynov komitenta,
  • odchýliť sa od pokynov komitenta, len keď je to v záujme komitenta a keď si nemôže vyžiadať jeho včasný súhlas (pri porušení tejto povinnosti komitent nemusí uznať konanie za uskutočnené na svoj účet, ak účinnosť konania pre seba odmietol bez zbytočného odkladu po tom, čo sa o obsahu konania dozvedel),
  • chrániť jemu známe záujmy komitenta súvisiace so zariaďovaním záležitostí,
  • oznámiť komitentovi všetky okolnosti, ktoré môžu mať vplyv na zmenu komitentových príkazov,
  • obstarať poistenie, len keď to určuje zmluva alebo keď dostal na to príkaz od komitenta, a na účet komitenta,
  • podávať komitentovi správy o zariaďovaní obchodnej záležitosti spôsobom určeným v zmluve, inak na výzvu komitenta,
  • použiť na splnenie zmluvy inú osobu, ak nemôže svoj záväzok splniť sám a ak zmluva neurčuje niečo iné (v prípade, ak komisionár použije na splnenie záväzku iné osoby, zodpovedá ako by záležitosť obstarával sám),
  • v prípade vzniku škody na veciach zverených komisionárovi na predaj, ako aj na veciach získaných kúpou od tretej osoby pre komitenta komisionár zodpovedá za vzniknutú škodu s tým, že sa na predmetný právny vzťah budú aplikovať príslušné ustanovenia zmluvy o skladovaní,
  • po zariadení obchodnej záležitosti komisionár je povinný podať komitentovi správu o výsledku a vykonať vyúčtovanie,
  • bez zbytočného odkladu previesť na komitenta práva získané pri zariaďovaní záležitosti a vydať mu všetko, čo pritom získal,
  • ak osoba, s ktorou komisionár uzavrel zmluvu pri zariaďovaní obchodnej záležitosti poruší svoje záväzky, komisionár je povinný vymáhať na účet komitenta splnenie týchto záväzkov, alebo ak s tým komitent súhlasí, postúpiť mu pohľadávky zodpovedajúce týmto záväzkom.

Zákonné povinnosti komitenta:

  • komitent je povinný prevziať práva získané komisionárom pri zariaďovaní obchodných záležitostí a všetko, čo pritom komisionár získal, je povinný bez zbytočného odkladu previesť na komitenta,
  • komitent je povinný zároveň s odplatou uhradiť komisionárovi náklady, ktoré komisionár nevyhnutne alebo užitočne vynaložil pri plnení svojho záväzku, pričom pri pochybnostiach sa predpokladá, že v odplate je obsiahnutá aj náhrada nákladov.

Účastníkmi komisionálneho predaja sú tri osoby:

  • komitent, ktorý je vlastníkom tovaru alebo poskytovateľom služby,
  • komisionár, ktorý plní funkciu obchodníka, ktorý transakciu vybavuje a vystupuje ako medzičlánok v obchodnom vzťahu,
  • tretia osoba, ktorá si prostredníctvom komisionára kupuje tovar alebo službu.

Ak je komisionárska zmluva uzatvorená na komisionálnu kúpu tovaru alebo služby, komitent je v postavení záujemcu o kúpu tovaru alebo obstaranie služby. Úlohou komisionára je nájsť tretiu osobu, ktorá tovar alebo službu komitentovi dodá.

Komisionálny predaj tovaru praxi prebieha tak, že komitent odovzdá tovar komisionárovi. Úlohou komisionára je nájsť kupca pre tento tovar. Vlastníkom tovaru je stále komitent, a to aj napriek tomu, že tovar fyzicky odovzdal komisionárovi. K zmene vlastníckeho práva dochádza až okamihom predaja tovaru zákazníkovi. Vlastníctvo prechádza priamo z komitenta na tretiu osobu zákazníka. Komisionár sa ani v jednom momente vlastníkom predmetného tovaru nestáva. Komisionár za tovar prevzatý do komisionálneho predaja neplatí komitentovi pri jeho prevzatí, ale až po uskutočnení predaja.

♦ Príklad č. 1:

Autor románov má uzatvorenú s kníhkupectvom komisionársku zmluvu na predaj jeho kníh. Autor je komitent, kníhkupectvo komisionár a zákazníci kníhkupectva sú tretie osoby.

Autor odovzdá romány kníhkupectvu, ktoré ich predáva. Romány sú vo vlastníctve autora až do momentu, kým si ich zákazník nekúpi. Ak kníhkupectvo román predá, je povinné o tom autora informovať a zaslať mu dohodnutú odplatu za predané romány.

* * *

Komisionálny predaj a daň z pridanej hodnoty

Ak komisionár obstará predaj tovaru na základe komisionárskej zmluvy, na účely dane z pridanej hodnoty platí, že tento konkrétny tovar komisionár sám kúpil a následne predal. Vyplýva to z § 8 ods. 6 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), v zmysle ktorého, ak zdaniteľná osoba na základe komisionárskej zmluvy alebo inej obdobnej zmluvy, podľa ktorej koná vo svojom mene na účet inej osoby, obstará kúpu tovaru alebo predaj tovaru, platí, že táto zdaniteľná osoba tovar kúpila a predala. Znamená to, že na účely DPH komisionár koná akoby bol vlastníkom tovaru, akoby komisionálny tovar najprv kúpil a potom ďalej predal, hoci podľa obchodného práva tento tovar nikdy vo vlastníctve nemal. Komisionár je povinný pri predaji tovaru zákazníkovi uplatniť daň a má právo na odpočítanie dane pri vyúčtovaní tovaru od predávajúceho, ktorým je komitent.

Pri odovzdaní tovaru komitentom komisionárovi daňová povinnosť podľa zákona o DPH nevzniká. Preto nevzniká ani povinnosť vystavenia faktúry. Obchodní partneri v praxi vyhotovujú protokoly o prevzatí/odovzdaní alebo iný obdobný dokument, v ktorom sumarizujú tovar odovzdaný na komisionálny predaj.

Vznik daňovej povinnosti u komisionára pri následnom predaji tovaru zákazníkovi sa určuje podľa typu dodávky:

  • pri dodaní tovaru v rámci Slovenskej republiky sa uplatní § 19 ods. 1 zákona o DPH, t. j. daňová povinnosť vzniká v deň, kedy bol tovar predaný zákazníkovi,
  • pri opakovanom dodaní tovaru sa uplatní § 19 ods. 3 zákona o DPH, t. j. daňová povinnosť vzniká najneskôr posledným dňom obdobia, na ktoré sa platba za opakovane dodávaný tovar vzťahuje,
  • pri intrakomunitárnom dodaní tovaru do iného členského štátu EÚ sa uplatní § 19 ods. 8 zákona o DPH, t. j. daňová povinnosť vzniká buď 15. dňa mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom bol tovar dodaný, alebo v deň vyhotovenia faktúry, ak bola faktúra vyhotovená skôr.

Komisionár predaj tovaru vykonáva vo vlastnom mene, voči zákazníkovi navonok vystupuje ako dodávateľ tovaru, preto je povinný vyhotoviť faktúru s náležitosťami podľa § 74 zákona o DPH. Ak zákazník za tovar zaplatí v hotovosti alebo faktúru uhradí v hotovosti, je povinný prijatú platbu evidovať prostredníctvom elektronickej registračnej pokladnice v súlade so zákonom č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o ERP“).

Komisionár má nárok na odpočítanie DPH v súlade s § 49 ods. 1 zákona o DPH, t. j. v deň, kedy pri tovare vznikla daňová povinnosť. Keďže daňová povinnosť vznikla v deň, kedy bol tovar dodaný tretej osobe, až týmto dňom vzniká komisionárovi právo na odpočítanie dane. Komisionár teda nemá nárok na odpočítanie dane v momente, kedy prevzal tovar od komitenta na komisionálny predaj, pretože prevzatím tovaru daňová povinnosť nevznikla. Právo na odpočítanie dane sa uplatňuje v súlade s § 51 zákon

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály