Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Komentár k novele Zákonníka práce (3. časť)

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov Zo seriálu: Komentár k novele Zákonníka práce

Tretia časť novelizovaného zákona č. 311/2011 Z. z. Zákonníka práce (ďalej len „ZP“) obsahuje body 70 až 103 s komentármi k zmenám, toré sú účinné od 1. septembra 2011.

70. § 93 sa dopĺňa odsekom 5, ktorý znie: „(5) Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas podľa odsekov 1 až 3, zamestnávateľ môže zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov po dohode so zástupcami zamestnancov, alebo ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za dva týždne 24 hodín nepretržitého odpočinku v týždni, ktorý by mal pripadnúť na nedeľu s tým, že zamestnávateľ je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi náhradný nepretržitý odpočinok v týždni do štyroch mesiacov odo dňa, keď mal byť poskytnutý nepretržitý odpočinok v týždni.“

V novej právnej úprave odseku 5 § 93 ZP sa umožňuje v odôvodnených prípadoch umožniť zamestnávateľovi rozvrhnúť pracovný čas tak, že poskytne zamestnancovi nepretržitý odpočinok v týždni v rozsahu 24 hodín po sebe idúcich raz za dva týždne. Z aplikačnej praxe vyplynulo, že pre niektoré kategórie je vhodnejšie poskytnúť nepretržitý odpočinok raz za dva týždne. Ide o flexibilné ustanovenie, ktoré zamestnávateľom umožní upraviť vhodnejšie pracovné režimy. Kompenzačný odpočinok (nepretržitý náhradný odpočinok) sa musí poskytnúť do štyroch mesiacov od výkonu práce. Ide o vytvorenie flexibilnejších možností pre niektoré druhy prác, napr. najmä v stavebníctve.

71. V § 95 sa na konci pripájajú tieto slová: „ranná zmena.

Podľa ustanovenia § 95 ZP sa deň pracovného pokoja na pracoviskách s nočnými zmenami začína hodinou zodpovedajúcou nástupu zmeny, ktorá v pracovnom týždni nastupuje podľa rozvrhu zmien ako prvá.

Podľa § 94 ZP sú dňami pracovného pokoja dni, na ktoré pripadá nepretržitý odpočinok zamestnanca v týždni a sviatky. Ak napr. prvá zmena nastupuje do práce o 7.00 hod., začína na účely pracovnoprávnych predpisov sviatok napr. 1. september na tomto pracovisku o 7.00 hod. prvého septembra a končí o 7.00 hod. 2. septembra. Od uvedeného sa potom odvíja nárok na mzdu a náhradu mzdy za sviatok.

V aplikačnej praxi sa však vyskytovali prípady, že prvá zmena v týždni začínala napr. aj o 22:00 hod., v takom prípade nastáva nezmyselná situácia, kedy mzda a náhrada mzdy za sviatok prislúchala zamestnancovi od 22:00 hod. 1. septembra do 22:00 hod. 2. septembra.

V novom texte ustanovenia sa doplnili slová „ranná zmena“, bude zamestnanec jednoznačne odmeňovaný za prácu vo sviatok za čas skutočne odpracovaný počas sviatku.

72. V § 96 ods. 3 a 5 sa slová „minimálneho mzdového nároku ustanoveného v § 120 ods. 4 v eurách za hodinu pre prvý stupeň náročnosti práce“ nahrádzajú slovami „minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu“.

Doterajšia právna úprava výpočtu náhrady mzdy za neaktívnu pracovnú pohotovosť vychádzala z § 120 odseku 4 ZP – a to v rozsahu minimálneho mzdového nároku ustanoveného v § 120 odsek 4 v eurách za hodinu pre prvý stupeň náročnosti práce.

V novej právnej úprave sa mení základňa pre výpočet výšky mzdy za každú hodinu neaktívnej pracovnej pohotovosti na pracovisku v odseku 3 a výšky náhrady mzdy za každú hodinu neaktívnej pracovnej pohotovosti mimo pracoviska. Nová právna úprava v oboch prípadoch vychádza z minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa zákona č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde a príslušného vykonávacieho nariadenia vlády SR.

73. § 96 sa dopĺňa odsekom 8, ktorý znie: „(8) V kolektívnej zmluve možno dohodnúť obmedzenie rozsahu pracovnej pohotovosti, ktorú možno so zamestnancom dohodnúť podľa odseku 7.“

V § 96 odsek 8 ZP sa ustanovuje, aby sa v kolektívnej zmluve mohol dohodnúť rozsah pracovnej pohotovosti, ktorú možno dohodnúť so zamestnancom v pracovnej zmluve. Ide o nové ustanovenie, ktorým sa dáva odborovému orgánu možnosť dohodnúť obmedzenie rozsahu pracovnej pohotovosti, ak sa rozsah pracovnej pohotovosti dojednáva so samotným zamestnancom. Ide aj o určitú možnosť zasiahnuť z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia pri prác v tých prípadoch, ak by dochádzalo k nadmernému rozsahu dojednávaniu pracovnej pohotovosti so samotnými zamestnancami.

74. Za § 96 sa vkladá § 96a, ktorý vrátane nadpisu znie:

„Pracovná pohotovosť pri pružnom pracovnom čase

Pri uplatňovaní pružného pracovného času sa pracovná pohotovosť na pracovisku podľa § 96 ods. 2 považuje za základný pracovný čas.“

V novej právnej úprave sa upravuje vymedzenie pružného pracovného času tak, aby sa pri pružnom pracovnom čase považovala aj pracovná pohotovosť na pracovisku za základný pracovný čas. Ide o spresnenie rozsahu základného pracovného času zamestnanca, v prípade zavedenia pružného pracovného času na pracovisku. Výslovne sa zavádza rovnaký zápočet pracovnej pohotovosti, ako sa započítava aj pri bežnom pracovnom čase.

75. V § 97 odsek 3 znie: „(3) Práca nadčas pri pružnom pracovnom čase je práca vykonávaná zamestnancom na základe príkazu zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad rozsah prevádzkového času v určenom pružnom pracovnom období.“

Novo sa ustanovuje v § 97 ods. 3 ZP všeobecná definícia práce nadčas pri pružnom pracovnom čase, ktorá je vhodná pre všetky formy rozvrhnutia pružného pracovného času.

76. V § 97 odsek 10 znie: „(10) Zamestnanec môže v kalendárnom roku vykonať prácu nadčas najviac v rozsahu 400 hodín. Vedúci zamestnanec v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu a vedúci zamestnanec, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca, môže vykonať prácu nadčas najviac v rozsahu 550 hodín v kalendárnom roku, ak súhlasil s rozsahom pracovného času podľa § 85a ods. 1.“

V § 97 ods. 10 ZP sa ustanovujú nové právne pravidlá týkajúce sa práce nadčas. Celkový rozsah práce nadčas zamestnanca môže byť ako v doterajšej úprave, 400 hodín. Rozsah práce nadčas vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu a vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca, a ktorý súhlasil s výkonom práce podľa § 85a ods. 1, je najviac 550 hodín v kalendárnom roku. Vyšší rozsah nadčasových hodín podľa novej právnej úpravy bude možné dohodnúť s vedúcimi zamestnancami v dvoch riadiacich líniách a to s tými vedúcimi zamestnancami, ktorí patria do priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu a v druhej línii s vedúcimi zamestnancami, ktorých riadia vedúci zamestnanci priamo podriadení štatutárnemu orgánu.

77. § 97 sa dopĺňa odsekmi 12 a 13, ktoré znejú:

„(12) V kolektívnej zmluve možno odchylne od odseku 7 dohodnúť rozsah práce nadčas, ktorú možno zamestnancovi nariadiť v kalendárnom roku, najviac v rozsahu 250 hodín. V kolektívnej zmluve možno odchylne od odseku 10 dohodnúť maximálny rozsah práce nadčas, ktorý zamestnávateľ môže dohodnúť so zamestnancom v pracovnom pomere na kratší pracovný čas; priemerný týždenný pracovný čas zamestnanca vrátane práce nadčas nesmie prekročiť 48 hodín týždenne.

(13) Zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie podľa osobitného predpisu a ktorý dovŕšil vek 50 rokov, nemožno nariadiť prácu nadčas. Práca nadčas je prípustná len po dohode s týmto zamestnancom.“

V § 97 ods. 12 ZP sa posilňuje zmluvný princíp. V kolektívnej zmluve sa umožňuje dohodnúť zmenu maximálneho rozsahu prípustnej práce nadčas, ktorú môže zamestnávateľ nariadiť. Podľa doterajšej úpravy bolo možné zamestnancovi nariadiť 150 hodín práce nadčas a 250 hodín práce nadčas dohodnúť. Nová právna úprava umožňuje zamestnávateľovi nariadiť zamestnancovi nadčasovú prácu až do rozsahu 250 hodín. V takomto rozsahu môže zamestnávateľ nariadiť vtedy, ak táto možnosť bola dohodnutá v kolektívnej zmluve.

V § 97 ods. 12 sa zároveň navrhuje možnosť v kolektívnej zmluve stanoviť rámce pre maximálny rozsah práce nadčas pri zamestnancovi na kratší pracovný čas. Priemerný týždenný pracovný čas zamestnanca nesmie v tomto prípade prekročiť 48 hodín týždenne.

Novo sa upravuje výnimka pre prácu nadčas zamestnancov, ktorí vykonávajú zdravotnícke povolania podľa osobitného predpisu. Zohľadňuje sa veková hranica u týchto zamestnancov. Okruh zamestnancov, ktorých sa táto výnimka týka, ustanovujú zdravotnícke predpisy.

78. V § 98 ods. 1 sa slová "6. hodinou" nahrádzajú slovami „5. hodinou“.

Ustanovuje sa v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady 2003/88/ES zo 4. novembra 2003 o niektorých aspektoch organizácie pracovného času skrátenie vymedzenia nočnej zmeny z doby „22.00 – 6.00“ na dobu „22.00 – 5.00“. Ide o realizáciu požiadavky zamestnávateľských subjektov, ktorá bola schválená Národnou radou SR.

78. V § 98 ods. 2 písm. b) sa vypúšťa slovo „ktorý“.

Legislatívno-technická úprava, ktorá precizuje uvedené u

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály